Scandbook ser om sitt hus

PUBLICERAD: 4 juni 2015
UPPDATERAD: 4 juni
scandbook2
Magnus Breitenstein, vd, Scandbook.

Boktryckeriet Scandbook i Falun förvärvar den norskägda konkurrenten Print-it. Print-its norska ägare Auris Holding blir därmed ny huvudägare i Scandbook med 48 procent av aktierna.

– Det finns betydande synergier inom försäljning, marknadsföring och administration. Och genom att specialisera och fokusera produktionsanläggningarna behöver vi inte lagerhålla alla papperskvaliteter på alla enheter, säger Magnus Breitenstein, vd på Scandbook till Nyhetsbyrån Direkt och bekräftar att åtgärden leder till att priserna kan hållas på nuvarande nivå utan uppsägning av heltidsanställda.

I Dagens Industri påpekas dock att i förvärvskommunikén syns en nästan halverad vinst 2014 jämfört med 2013. Enligt Magnus Breitenstein beror det på negativa valutaeffekter i Print-it, som har kostnader i euro genom sitt tryckeri i litauiska Klaipeda och intäkter i främst norska kronor, som försvagades mot euron 2014.

Transaktionen uppges skapa en av norra Europas ledande bokproducenter med en sammanlagd omsättning på cirka 300 Mkr. Print-its omsättning under 2014 uppgick till cirka 130 miljoner kronor. Scandbooks omsättning under samma period uppgick till cirka 170 miljoner kronor.

– Det är närmast en perfect match med tyngdpunkten i olika produkter, säsonger och lägen kontra kostnader, säger Magnus Breitenstein i en kommentar till AGI.

Läs vidare

Anmäl dig till "Wrap & Remix by Antalis"

Antalis lanserar en helt ny tävling utöver det vanliga, med helt fantastiska priser att vinna. Bl.a en ikonisk 1965 Ford Mustang 350GT V8, HP Latex 630 Print & Cut eller VIP biljetter för Formel 1 Grand Prix i Italien. Tävlingen pågår från 1/2 till 30/6 2024.
3-main

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

ZetaDisplay köper österrikiskt digitalt skyltföretag

Det digitala skyltföretaget ZetaDisplay gör ännu ett storförvärv i och med köpet av Österrikiska Peakmedia. Malmöföretaget vill vara drivande i konsolideringar på den europeiska marknaden inom digital signage.
ZetaDisplay-web

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland