Scandbook ser om sitt hus

PUBLICERAD: 4 juni 2015
UPPDATERAD: 4 juni
scandbook2
Magnus Breitenstein, vd, Scandbook.

Boktryckeriet Scandbook i Falun förvärvar den norskägda konkurrenten Print-it. Print-its norska ägare Auris Holding blir därmed ny huvudägare i Scandbook med 48 procent av aktierna.

– Det finns betydande synergier inom försäljning, marknadsföring och administration. Och genom att specialisera och fokusera produktionsanläggningarna behöver vi inte lagerhålla alla papperskvaliteter på alla enheter, säger Magnus Breitenstein, vd på Scandbook till Nyhetsbyrån Direkt och bekräftar att åtgärden leder till att priserna kan hållas på nuvarande nivå utan uppsägning av heltidsanställda.

I Dagens Industri påpekas dock att i förvärvskommunikén syns en nästan halverad vinst 2014 jämfört med 2013. Enligt Magnus Breitenstein beror det på negativa valutaeffekter i Print-it, som har kostnader i euro genom sitt tryckeri i litauiska Klaipeda och intäkter i främst norska kronor, som försvagades mot euron 2014.

Transaktionen uppges skapa en av norra Europas ledande bokproducenter med en sammanlagd omsättning på cirka 300 Mkr. Print-its omsättning under 2014 uppgick till cirka 130 miljoner kronor. Scandbooks omsättning under samma period uppgick till cirka 170 miljoner kronor.

– Det är närmast en perfect match med tyngdpunkten i olika produkter, säsonger och lägen kontra kostnader, säger Magnus Breitenstein i en kommentar till AGI.

Läs vidare

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)