TEST: Fint resultat med fast toner

PUBLICERAD: 1 augusti 2015
UPPDATERAD: 1 augusti
canon_colorwave_700_test_main
Satu Salin och Bjørn Langballe (support) på Canon Danmark.

Canon har utvecklat en fast toner-teknik för storformatsbruk i sin Colorwave 700. Med modellen ser man en utmanare till existerande inkjetlösningar för de stora formaten.

Den senaste Canon-modellen att använda Crystal Point-tekniken heter Océ Colorwave 700. Med modellen breddar Canon sitt fokus mot fler printapplikationer som POP , POS och affischer. Tidigare har Colorwave främst använts för ritningar och skisser.

Tonertekniken
Océ Colorwave 700 lanserades i slutet av februari i år och påminner i mångt och mycket om en inkjetbaserad storformatskrivare. Det är först när man upptäcker tonerkassetterna som man inser att det är en helt annan teknik under huven.

Tonern som används är i fast form och består av kulor med en diameter på runt en centimeter. Varje kula väger ett gram och är lukt- och dammfria. I produktionsprocessen värms kulorna upp, blir till flytande form och sprayas genom skrivhuvuden ner på substratet där materialet stelnar omedelbart. Överskottstoner samlas i en sektion som heter Maintenance Tray, som dessutom fungerar som förpackning för tonerkassetterna.

– Tekniken betyder att man i princip inte behöver underhålla eller rengöra maskinen, säger Finn Tømmerup, produktspecialist hos Canon Danmark.

Marknadsläget
Med Colorwave-konceptet skjuter Canon brett. Användare finns inom områden som arkitektur, inhouse, matbutiker, ingenjörsfirmor och civiltryckerier. Särskilt stort fokus har Canon på detaljhandeln, där man har behov av POP- och POS-applikationer med butiksspecifik information.

Förbättringar
Océ Colorwave 700 är avlösare för 650-modellen och i och med lanseringen tillkom en rad rätt markanta förbättringar som gör 700-modellen mer attraktiv, både för den allmängrafiska sidan, men även för detaljhandeln och butiker. För det första klarar 700-modellen material på upp till 0,8 millimeter i tjocklek, mot tidigare 0,2 millimeter. Det öppnar för en rad nya trycksaker som kan produceras. Canon har också integrerat Adobe PDF Print Engine, APPE. Denna ska garantera samma hantering av förhandsvisning och printning. Skrivaren har även fått en ny Windows 8-baserad ripp som enligt Canon ska öka ripphastigheten med upp till 50 procent i jämförelse med 650-modellen.

Materialhantering
Colorwave 700 kan utrustas med tre magasin som vardera kan husera rullar på upp till 200 meter, beroende på materialtjocklek. Det kan till exempel vara sex olika rullmaterial eller 1200 meter av en specifik papperskvalitet för kontinuerlig produktion. Pappersbredd och papperstjocklek mäts automatiskt varje gång man placerar en ny rulle i magasinet. Papperstjockleken mäts för att justera avståndet mellan skrivhuvud och substrat.

Du kan använda pappersrullar med bredder mellan 297 och 1067 millimeter, vilket bidrar till att begränsa eventuellt pappersspill. Rullbredden upptäcks och registreras automatiskt av skrivaren.

Printade ark skärs och levereras ovanpå maskinen, inte i en korg i knähöjd, som annars är vanligt på denna typ av skrivare. Om det är en fördel är en smaksak, men omedelbart verkar det som en god lösning. All maskinhantering görs från framsidan, vilket gör att skrivaren kan placeras mot en vägg om man skulle ha platsbrist.

Hantering av skrivaren
Canon-skrivaren styrs via en pekskärm. Här kan man även överföra printfiler direkt från ett USB-minne. Skärmen visar innehållet på USB-minnet och tumnagelbilder av de valda filerna. Som tidigare nämnts så mäts pappersbredd och papperstjocklek automatiskt. Det går också att välja mellan elva olika utskriftslägen med variationer i upplösning, antal pass och därmed printhastighet. Upplösningen ligger mellan 300–600 dpi och antal pass mellan 1-6. Om man inte aktivt gör ett val kommer programvaran att välja kvalitet och material baserat på den fil som ska printas. Skrivaren kan även hanteras från en dator. Du behöver ingen särskild programvara, utan anger bara skrivarens IP-adress för åtkomst.

Utskriftshastighet
Med de många olika utskriftslägena är det naturligtvis frestande att printa i lägsta och högsta kvalitetsläget (vilket också är det snabbaste respektive långsammaste läget) för att jämföra. Skillnaderna är markanta. I högsta kvalitetsläget får man en färgmättad och jämn utskrift, medan man i det lägsta får mindre färgmättnad och en något mer ”orolig” utskrift. Det råder dock inget tvivel om att för vissa enklare trycksaker kan den lägsta kvaliteten vara gott nog. Vi testade även läget ”production mode”, något som Canon menar är det vanligaste valet för grafiska applikationer. Skillnaden mellan detta läge och högsta utskriftskvalitet var försumbar.

Tiderna för att skriva ut en kvadratmeter i tre olika lägen redovisas nedan:
High Speed: 1 pass,  300 x 300 dpi: 0:40
High Quality: 6 pass, 600 x 600 dpi: 4:50
Production: 2 pass, 600 x 600 dpi: 1:40

canon_colorwave700_testchartUpplösning & registrering
På utskrifter i högsta upplösning kan vi urskilja linjepar i upp till 200 lpi Därefter övertas linjerna av ett moiréliknande mönster. Som vi sett på många andra storformatare är textåtergivningen förbluffande bra. Vi kan läsa text ner till två punkter i positiv text och tre punkter i negativ text. Det är bättre textåtergivning än många av de traditionella inkjetmaskinerna. Återgivningen av linjepar är dock sämre. Våra mätningar ger näring till debatten om vilka parametrar som är mest relevanta för att återge detaljskärpa och upplösning.

Vi ser inga tecken på problem med färgregistreringen. Vårt två meter långa testark med passmärken var helt perfekt, precis som text i färg placerade på monokroma bakgrunder.

Bild- och färgkvalitet
Färgmättnad och bildkvalitet är imponerande och är inte långt ifrån inkjetteknik. Monokroma fält har tendens till att bli lite oroliga, något som blir extra tydligt vid kortare betraktningsavstånd.

I ett av våra tester använder vi tolv Pantone-färger som mäts kolorimetriskt för att kunna läsa hur exakt de kan återges. Som vi sett i tidigare skrivartester har många maskiner en bit kvar. Det kan bero på en rad olika saker, men det vore lämligt att kalibrera och skapa profiler med fokus just på återgivning av Pantone-färger.

När vi skriver ut en kvadratmeterstor utskrift i högsta kvalitetsläge använder vi totalt 10,54 gram färg.

Slutsats
Colorwave 700 är en maskin som är enkel att handha, både vad gäller användargränssnitt, underhåll och materialhantering. Utskriftshastigheten i läget ”production mode” är i toppen inom detta segment. Skrivaren klarar också en rad olika material vilket gör det till en flexibel lösning. Den speciella tonertekniken verkar enligt oss inte ha några nackdelar när det handlar om de applikationstyper som skrivaren är framtagen för. Om man vill kunna återge Pantone-färger korrekt ska man ta höjd för detta, men generellt är bildkvaliteten mycket bra.


TEKNISK SPECIFIKATION
Leverantör: Canon
Modell: Oce Colorwave 700
Teknik: Canon Crystal Point
Ripp: PowerSync+ Controller med Adobe PDF Print Engine
Utskriftsbredd: Max 1067 mm
Färg: CMYK fast toner
Utskriftshastighet: Upp till 120 m2 per timme med full pappersbredd. Vår testform på en A2 landade på 90 m2 per timme.
Materialtjocklek: Max 0,8 millimeter
Material: Det krävs ingen coating, så man kan använda de flesta papperskvaliteter, samt tyvek, canvas och bannermaterial.
Upplösning: Max 600 x 600 dpi

 

Läs vidare

Avery klippte bandet

Avery Dennison har invigt en produktionsanläggning i Luxemburg. Det slutförda projektet med en nota på 65 miljoner dollar ska stärka tillverkarens avtryck i Europa. 

ADPR437a

Memjet tar grepp om fler segment

Memjet släpper tredje generationens bläckhuvuden för utskrifter i ett pass, som kommer efter företagets prisade teknik Duralink. Målet är att göra sig ett större namn bland maskintillverkarna i Europa.

memjet4

Canon drar ut på turné

I våras på Fespa-mässan fick Canons senaste storformatsskrivare med uv-gel premiär. Nu drar företaget ut på turné med maskinen. 25 orter i landet ska besökas med ett rullande showroom.

ezgif.com-webp-to-jpg (13)

Systemtext säljer delar av verksamheten

Pågens helägda dotterbolag Systemtext säljer affärsområdet Skylt & Dekors verksamhet till det danska kommunikationsföretaget Nonbye. – Vi har länge tittat på affärsområdet Skylt & Dekor hos Systemtext, säger Marcus Nydén.

Marcus Nydén, Nonbye

Senaste nytt

VBS satsar på DTF, lasergravering och nya skärbord

Sign&Print besökte Borås för att få veta mer om iECHOs nya skärbord och upptäckte samtidigt flera andra spännande nyheter från återförsäljaren VBS.

DSC_8061

Grafiska Företagen: Generellt sett ganska dystert på marknaden

Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, var en av talarna när Svenska Kartongföreningen hade sitt årsmöte på Grand Hotel i Lund nyligen. Hon gav en bild av hur medlemsföretagen ser på konjunkturläget och om man har en positiv eller negativ syn på framtiden.

Evax

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.

BeautyBoxIpack2x

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Sign&Print på plats på "Home of Print" hos Heidelberg: ✓AI-styrda flöden tar besluten i tryckerierna från 2025 ✓Digitalpressen Jetpress 50 ✓Förpackningspressen Boardmaster

DSC_7868