Konica Minolta och Ricoh håller sig kvar

PUBLICERAD: 3 oktober 2015
UPPDATERAD: 14 november

Dow Jones Sustainable Index (DJSI) är världens mest prestigefulla lista att ha sitt företag på. Här handlar det inte bara om vilka vinster man gör, utan DJSI tittar på sannolikheten för att företaget långsiktigt ska finnas kvar. En miljöbelastande industri kan tvingas stänga och ett it-företag kan bli utkonkurrerat – även om de i dag är stora och starka.

Tre företag fanns i toppen av DJSI – Volkswagen, Toshiba och Ricoh. När det stod klart att Volkswagen ljugit och bedragit, slängdes de ut direkt. Även Toshiba har varit oärliga med sin redovisning och tvingats lämna detta prestigefulla index.

Men Konica Minolta är kvar för fjärde året i rad. Och Ricoh är kvar för tredje året. Det senare konstaterar Laurel Brunner i denna veckas Verdigris krönika:

The Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) is a suite of the world’s most influential indicators for corporate sustainability. They are considered the gold standard for sustainability and they are strict, with external audits, so they matter. Volkswagen has just been dumped because of its cheating on emissions tests, and Toshiba was also dropped following disclosures of fraudulent accounting. But Ricoh, one of the biggest players in the graphic arts market, has maintained its place on the DJSI World Index for the third year running.

The DJSI World Index is one of a dizzying array within the suite, but it’s probably one of the most important and hotly contested. All of the indices are compiled using the same method, following a best-in-class approach to measure the performance of the world’s sustainability leaders. Companies can only be included in an DJSI if they meet a range of long term economic, social and environmental criteria. Participation is by invitation only based on financially material Environmental, Social, and Governance (ESG) factors, and nearly 3,000 companies were assessed for this year’s DJSI. The DJSI World Index lists only 317 companies and in the category for Computers & Peripherals and Office Electronics Ricoh was one of seven selected out of 30 nominations. Ricoh is also included in the DJSI Asia Pacific index.

Assessment evaluations are done in the context of general and sector-specific trends. The two companies maintaining the indices, S&P Dow Jones Indices and RobecoSAM, use a systematic methodology for all indices that allows investors to benchmark sustainability-driven investments.

The reason for so many indices is to provide different criteria for different geographies and sectors, and to provide investors with as much guidance as possible, within the context of specific interests, such as ethics or regional investment preferences. There are also subindices for some sectors, but sadly none for media companies. That’s either because the media industry is rubbish at sustainability or because investors aren’t concerned with the sustainability credentials of the media. There is a certain irony to that.

That Ricoh has made it to the DJSI three years in a row is excellent news, so well done Ricoh! It will certainly strengthen the company’s position in global financial markets, as investors incline more and more to companies that are actively pursuing sustainability policies. For the graphics industry, investment decisions based on a manufacturer’s sustainability profile are rare. However Ricoh is doing very well in the sector so perhaps word will spread regardless. It would be great to see other major players in our industry striving for similar goals.

– Laurel Brunner

The Verdigris supporters, who make this blog possible: Agfa Graphics, Digital Dots, EFI, Fespa, Heidelberg, HP, Kodak, Mondi, Pragati Offset, Ricoh, Shimizu Printing, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex