Digitaltryckta barnböcker i hårdband

PUBLICERAD: 5 oktober 2015
UPPDATERAD: 5 oktober

Bokverket

Till Bok- och biblioteksmässan presenterade det lilla förlaget Bokverket de två första barnböckerna från Palestina som någonsin har översatts till  svenska.

De heter ”Den lilla hemligheten” och ”Vår systers sagokista” och är för barn från 3 år. Yara Bamieh som har skrivit och illustrerat en av dem bjöds in till mässan och fick framträda i flera program.

– Jag har inga säljare och når alltså inte ut till den fysiska bokhandeln, säger förläggaren Göran Fagerström, som är ägare till Bokverket.

– Köpare för de här böckerna är huvudsakligen bibliotek och förskolor och privatpersoner via nätet. Det gör upplagan osäker och där har digitaltrycket en stor fördel. Böckerna är tryckta i digitaltryck med hårdband. De här böckerna är fullt jämförbara med offset och så var det inte för några år sen.

I Ramallah på Västbanken finns Tamer-institutet som jobbar med barns läsnings och skrivande i både Palestina och Israel. För sitt arbete fick de det stora ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne för några år sen.

Göran Fagerström fortsätter:

– En bibliotekarie som jag känner har engagerat sig i situationen därnere för barnboksförfattare i Palestina.  Det finns duktiga författare och illustratörer där som Tamer-institutet publicerar och alla är angelägna att visa Västvärlden vad de kan.  Så när hon frågade mig sa jag förstås ja!

Bokverket

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959