Agfa byter VD

PUBLICERAD: 10 december 2015
UPPDATERAD: 14 november
Björn Allskog, vd Agfa Nordic
Oxford-utbildad chef till Agfa Graphics Norden – Björn Allskog vill skapa mervärden.

– Två saker tycker jag är kul: Att ge våra kunder mervärden och att arbeta med min personal.

Så förklarar Björn Allskog att han, 50 år gammal, hoppade på jobbet som ny Nordenchef för Agfa Graphics. Ett tufft jobb, kan tyckas, i en marknad med ständigt minskande förbrukning av Agfas paradgren offsetplåtar.

– Det är riktigt, men samtidigt blir mjukvaror och storformat en allt viktigare del i Agfa Graphics, säger Björn Allskog.

– Och det är mycket spännande att komma in i signbranschen, där man inte har vanan av att arbeta med effektiva arbetsflöden på samma sätt som görs i det grafiska.

Björn bör veta, för han är en riktig långvägare inom Agfa.

– Jag började redan 1986 på dåvarande Compugraphic, som utvecklade fotosättare. Några månader innan hade Agfa köpt det amerikanska företaget, som dock i Sverige först kunde flytta in i Agfas lokaler ett par år senare, när plats skapats.

En intensiv tid började för Björn Allskog, som i botten är ingenjör, kompletterad med utbildning som marknadsekonom på IHM och en Advanced Marketing examen från Oxford. Det passade bra, eftersom Björn från början sökt sig till Agfa, för att det var ett företag som kunde erbjuda en internationell karriär.

Kom till Uppsala

Första avstampet blev dock inte internationellt. Hos Agfa kalibrerade han maskiner och undervisade i Photoshop. Det ledde efter ett par år till jobb på Wikströms Tryckeri i Uppsala.

– När jag två år senare var tillbaka på Agfa, hade jag en bra inblick i den bransch som använder våra produkter. Det hjälpte mig när jag sedan blev servicechef och därpå nordisk servicechef. 2004 var det dax att flytta till Belgien och få ansvaret för hela Europas serviceorganisationer.

– Jag reste runt mycket i Europa, men redan efter ett par år delades världsdelen upp i fyra delar. Jag erbjöds den största delen, som var England och Norden. Två år senare ändrade man sig igen och återskapade europaorganisationen. Då blev jag på nytt servicechef för Europa, men fick utgå från Sverige, dit familjen flyttat.

Åter på hemmaplan

För tre år sedan blev Björn Allskog ansvarig för försäljningen i Norge och Sverige. Han har alltid drivits att göra nya saker – sådant han inte provat tidigare. Det är väl också därför som han 2012 var i Dubai och integrerade serviceorganisationen där. Några år tidigare var han i Australien och gick igenom logistik, serviceoptimering, remote support, samt nivåer på serviceavtal. Resorna har gärna kombinerats med företagsbesök, för att få en djupare kunskap om företagen i de olika länderna.

Motiverad personal

Men nu är det jobbet som Nordenchef han ska axla. Vad ser han framför sig?

– Vad jag tycker är kul, är att jobba med personal för att driva saker framåt. Organisationen består av motiverad personal med hög kompetens. Vi har nyligen kompletterat det med dedikerade inkjetsäljare i Sverige och efter nyår får vi också det i Danmark.

– För mig handlar det om att våra kunder ska ha känslan att vi ger dem mervärden. Det kan handla om serice, om mjukvaror eller ett system för arbetsflöde.

– Och storformat var en ny bransch för oss. De var inte vana vid att prata med oss. Men nu lägger vi mycket krut på att synas bland de som arbetar med inkjet, avslutar Björn Allskog.

Läs vidare

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959