Pris för verbovisuell kommunikation

PUBLICERAD: 14 december 2015
UPPDATERAD: 14 november
Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi från Rönnells.
Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi från Rönnells.

I slutet av november intog Bild & Ord Akademin biograf Mauritz i Filmhuset i Stockholm för att hålla årets prisgala där både Lidmanpriset och Ann-Marie Lunds encyklopedipris skulle delas ut.

Bild & Ord Akademin är en informationsakademi som syftar till att uppmuntra verbovisuell kommunikation – ord, bild och form i samspel i olika medier. Lidmanpriset belönar god information i ord och bild i olika medier och Ann-Marie Lunds Encyklopedipris belönar folkbildande insatser av encyklopedisk art och bredd.

I år delades Lidmanpriset ut till Rönnells Antikvariat för ”sin entusiastiska och idoga kamp för att samla, ställa ut och informera om antikvaria”, och från antikvariatet kom Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi för att ta emot priset och berätta om Rönnells historia, hur det utvecklats till en mötesplats med en kulturscen som intas av inbjudna författare, konstnärer, musiker och skådespelare.

– Vi är glada och tacksamma över att ha vunnit, så klart, säger Pontus Soldén.

Lidmanpriset har tidigare delats ut till bland annat serietecknaren och illustratören Martin Kellerman, konstnären Carl Johan De Geer och Dagens Nyheters nyhetsgrafiker.

Anders Hanser omringad av BOAs preses Björn Ericstam och vice preses Bo Bergström.
Anders Hanser omringad av BOAs preses Björn Ericstam och vice preses Bo Bergström.

Ann-Marie Lunds Encyklopedipris delades i år ut till fotografen Anders Hanser ”för sina insatser för svensk kultur genom sina många excellenta ord- och bildspel”. I fjol gick priset till Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska i Stockholm, och året innan dess fick Torbjörn Johansson, animatör och 3D-grafiker vid Sveriges Television, ta emot det.

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera