Volymökning triggade investering hos Bording i Borås

PUBLICERAD: 19 februari 2016
UPPDATERAD: 19 februari

Bjorn_2 kopia

Bording i Borås har fullt fokus på digitalprint och satsade under hösten på att uppdatera sin maskinpark med två Bizhub Press C1100 – en 100-sidors färgmaskin från Konica Minolta. Vi pratade med platschefen Björn Andersson för att höra hur produktionen gått sedan dess.

Varför valde ni att investera?
— Vi har levt i HP-världen sedan augusti 2005, med både produktionslösningar och maskiner – vi hade från början en Indigo 5000 och sedan även en 5600. Men volymerna har stuckit iväg, och det är en av anledningarna till att vi valde att investera i Bizhub Press C1100. En annan anledning är att en stor kundapplikation hos oss är personliga kalendrar, och där passade det bättre med en annan printteknik än den vi använde oss av, säger Björn Andersson på Bording i Borås och fortsätter:

— Vi ville investera i beprövad teknologi, så vi tittade på de fabrikat som fanns. Hos Konica fick vi god respons, bra kapacitet och prisbild, och vi visste att vi skulle uppnå hög driftsäkerhet med dem.

Hur har ni upplevt maskinen?
— Vi driftsatte i oktober förra året och hade en inkörningsperiod på 2–3 veckor med utbildning och lite barnsjukdomar för att anpassa lösningen till vårt sätt att publicera. Maskinerna har fungerat över förväntan, de har varit mycket stabila. Vi har varit nöjda, och våra kunder har varit riktigt nöjda. De uppfyller våra kvalitetskrav, men det viktigaste för oss var egentligen en kontinuerlig produktion, och under de tre månader vi haft maskinerna så har vi kört igenom cirka 1 miljon a4 per maskin och månad, berättar Björn Andersson.

Hur har maskinerna förändrat er produktion?
— I och med en kapacitetsökning som matchade den specifikation vi fick har vi kunnat vara mycket mer effektiva i att utnyttja våra resurser på rätt sätt. Vi har fått bort mycket övertid- och helgarbete, så vi har blivit mer kostnadseffektiva i vår personalhantering. Vi har kunnat låta maskinerna göra jobbet åt oss. Vi har ökat i volym i vår mest intensiva period, och fått ett bra ekonomisk effekt av det. Hade vi haft vår tidigare lösning hade vi inte kunnat vara lika effektiva, säger Björn Andersson och avslutar:

— Den applikation vi hade krävde en annan printteknik, där trycket inte kan suddas ut. Det har vi fått löst med den här investeringen.

Läs vidare

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper