Canons bläckpressar på Drupa

Océ Colorstream 6000 kan producera över 1600 färgsidor i minuten

Océ Colorstream 6000 kan producera över 1600 färgsidor i minuten

På förra Drupa visades i Canons monter många exempel på vad man kan göra med deras teknik. Tanken var att inspirera kunderna att ta klivet in på nya områden.

Den tanken finns fortfarande med, även om det blir mer maskiner på årets Drupa, där Canon ska visa hur heltäckande de är när det gäller produktionsmaskiner. Enligt den grafiska divisionens chef Mark Lawn så har Canon, med sitt varumärke Océ, 60 procent av den europeiska marknaden för bläckpressar, medan resten delas mellan ett antal olika aktörer.

Varioprint i300

Och då har Canon inte ens hunnit få ut sin 300-sidors arkmaskin Varioprint i300 på marknaden ännu. För även om den presenterades första gången för ett år sedan, så väntar alla på den speciella lösning som ska presenteras på Drupa. Det efterlängtade är en enhet som förbestryker papperet innan bläcket läggs på. Bläcket lägger sig då på bestrykningen, istället för att flyta ut i papperet. Därigenom kan hög tryckkvalitet uppnås även på ett 80 grams magasinspapper. Canon kallar den här tekniken för Color grip. Jag beskrev den i en video som lades upp på signprint.se i höstas (sök på i300).

Ihop med möjligheten att i i300 färdigställa 224 sidor tjocka klammerhäftade böcker med fyrkantsrygg, så blir i300 väldigt intressant för mellanstora tryckerier som står i begrepp att byta ut någon av sina tryckpressar. Arkmaskiner har ju en stor flexibilitet när det gäller att växla mellan olika material ­– eller ha ett särskilt omslagspapper. Nackdelen med arkmaskiner brukar vara att de är långsamma. Men här har man lyckats kombinera hög produktion med arkets flexibilitet. Och naturligtvis är trycket i färg.

Rullmatade Colorstream

Behöver du inte arkets flexibilitet, så finns mycket att vinna på att istället satsa på rullmatade maskiner. Du blir flexibel vad gäller längden på trycket och kan nästan alltid nå högre hastigheter och driftsäkerhet när du trycker en löpande bana. Men priset är naturligtvis att det är krångligare att byta mellan olika papper.

ColorStream 6000, som är Canon Océs nya rullmatade bläckpress, kommer med det nya Chromera bläcket. Bläcket är högpigmenterat, så att trycket ska kunna användas för mer traditionellt tryck och inte bara för enklare produkter som fakturor och instruktionsböcker.

– Bläcket ger trycket ett större färgomfång och bättre lyster, samtidigt som Colourstream 6000 erbjuder en stabil och jämn färghållning, enligt Christian Unterberg, som är vice vd för Océ. Han fortsätter med att påpeka att den här maskinen verkligen ska kunna användas för alla de jobb som förekommer i ett tryckeri. Dock får man offra något av hastigheten om man vill nå de högsta kvalitetsnivåerna. 127 meter i minuten i enklare kvalitet, begränsas till 48 meter när färgmättnaden ska hinna bli som bäst. Redan med den lägre hastigheten får du dock ut över 300 sidor i minuten – om du inte sätter två maskiner i rad och trycker fram- och baksidan samtidigt och når 600 sidor per minut i högsta upplösningen och över 1600 färgsidor i minuten i den enklare upplösningen.

På Drupa kommer Colorstream att visas i två utföranden. Dels en som producerar böcker online, dels en som skär ner slutprodukten till ark, för vidare efterbehandling.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: