Världspremiär för HP Indigos Pack Ready

PUBLICERAD: 31 mars 2016
UPPDATERAD: 31 mars

DSC_0228

När HP Indigo strax före påsk samlade världspressen för en genomgång av vilka nyheter man kommer att ha med sig på drupa 2016, fanns det många godsaker att välja bland. En sådan var Pack Ready, som inte är en tryckmetod utan en unik lamineringsteknik för produktion av filmer med barriär för tillverkning av förpackningar.

Inträngd i ett ganska litet rum i HP Indigos jättelika anläggning i Kiryat Gat i södra Israel stod den, en laminator som HP Indigo själva menar är en ”game changer” inom flexibla förpackningar.

Att laminera en tryckt film mot ett barriärmaterial, till exempel aluminium, är en process som många företag erbjuder. Lamineringen kan ske antingen med hjälp av lösningsmedel eller utan. När limmet applicerats på filmen krävs en härdningstid, som kan variera från ett par dagar ända upp till kanske tio, beroende på tjocklek. En begränsande faktor, inte minst när man talar om ”time-to-market” och möjligheterna med digitaltryck.

DSC_0222

– Kan man undvika härdningstiden och gå direkt till förpackning är mycket vunnet, konstaterade Mach Machikawa, som är chef för det flexibla förpackningssegmentet inom HP Indigo.

– Inte minst är det viktigt för de som jobbar med digitaltryck. Ska man vänta på materialet blir det en utspädning av tekniken.

Det ligger flera års arbete bakom utvecklingen av den speciella plastkvalitet, som används för att binda laminatet. I demonstrationen laminerades en tryck plastfilm mot en aluminiumbarriär. Lamineringen sker mellan två valsar, där materialet värms upp till 130 grader C.

– Pack Ready är både en material- och maskinteknik. Vi använder inga limmer, lösningsmedel, värmeugnar eller mixers för att blanda kemikalier och du behöver egentligen ingen kunskap om laminering som operatör. Maskinen ser alltid till att laminatet blir optimalt.

Mach Machikawa demonstrerade hållbarheten i ett laminat baserat på OPP-film och aluminium genom att köra en provbit i testutrustningen. Styrkan hamnade på 9 newton vilket normalt sett är mycket mer än man behöver, ofta kan det räcka med 2 newton för torra livsmedel, men som han sa: man får extra säkerhet på köpet som varumärkesägare, om man använder det här laminatet.

DSC_0215

Hastigheten är max 100 löpmeter per minut, vilket räcker mer än väl, om man ser till att digitalpressarna ligger runt 30 meter per minut, men å andra sidan klarar HP Indigos nya 8000-maskin för etikettbranschen 80 meter per minut, så marginalen kan behövas.

Maskinen, som demonstrerades, kan förses med in-line stans för att möjliggöra direkt tillverkning av påsar. Den var vid tillfället kopplad till en FFS-maskin, som fylldes påsarna med godis. Laminatet klarar temperaturer på upp till 120 grader C under längre perioder för att kunna steriliseras.

Maskinen, som kommer på marknaden under år 2017, kommer att tillverkas av en amerikansk maskintillverkare och just nu pågår arbetet med att bygga ett avtal med en filmtillverkare.

– Vi ser konverterare som jobbar med smalbanemaskiner som en typisk målgrupp, sade Mach Machikawa. De vet hur man trycker, men inte hur man konverterar materialet till förpackningar. Det här ger dem en genväg till marknaden för flexibla förpackningar.

Pack Ready kommer att demonstreras på Drupa 2016.

Text: Bo Wallteg

Läs vidare

Antalis stärker på den baltiska marknaden

Antalis som är verksamma inom bland annat förpackning, visuell/grafisk kommunikation och kontorsvaror fortsätter att expandera internationellt. Det franska företaget förvärvar nu Pakella med bas i Litauen, en ledande aktör inom distribution av industri- och livsmedelsemballage i Lettland, Litauen och Estland.
Herve-Poncin-Chief-Executive-Officer-of-Antalis

Han satsar 100 miljoner kronor på ny etikettproduktion

I det lilla samhället Kattarp, drygt en mil norr om Helsingborg, händer något märkligt. På en idyllisk lantbruksgård byggs en helt ny etikettproducerande verksamhet, helt från scratch, och stora pengar satsas.
sten

Mångsidig skärmaskin med fyra olika verktyg

Intec har lanserat en ny digital skärmaskin som ska kunna klara av såväl kiss cut-skärning av etiketter som tjockare räfflat förpackningsmaterial och allt däremellan.
Pack-shots

Åtta45 satsar på kinesisk laminator

När Åtta45 i Stockholm bytte ut sin ålderdomliga laminator hittade de en lösning från mittens rike. Med den kinesiska maskinen har de fått en snabb arbetshäst för stora volymer.
1-Åtta45

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2