Världspremiär för HP Indigos Pack Ready

PUBLICERAD: 31 mars 2016
UPPDATERAD: 31 mars

DSC_0228

När HP Indigo strax före påsk samlade världspressen för en genomgång av vilka nyheter man kommer att ha med sig på drupa 2016, fanns det många godsaker att välja bland. En sådan var Pack Ready, som inte är en tryckmetod utan en unik lamineringsteknik för produktion av filmer med barriär för tillverkning av förpackningar.

Inträngd i ett ganska litet rum i HP Indigos jättelika anläggning i Kiryat Gat i södra Israel stod den, en laminator som HP Indigo själva menar är en ”game changer” inom flexibla förpackningar.

Att laminera en tryckt film mot ett barriärmaterial, till exempel aluminium, är en process som många företag erbjuder. Lamineringen kan ske antingen med hjälp av lösningsmedel eller utan. När limmet applicerats på filmen krävs en härdningstid, som kan variera från ett par dagar ända upp till kanske tio, beroende på tjocklek. En begränsande faktor, inte minst när man talar om ”time-to-market” och möjligheterna med digitaltryck.

DSC_0222

– Kan man undvika härdningstiden och gå direkt till förpackning är mycket vunnet, konstaterade Mach Machikawa, som är chef för det flexibla förpackningssegmentet inom HP Indigo.

– Inte minst är det viktigt för de som jobbar med digitaltryck. Ska man vänta på materialet blir det en utspädning av tekniken.

Det ligger flera års arbete bakom utvecklingen av den speciella plastkvalitet, som används för att binda laminatet. I demonstrationen laminerades en tryck plastfilm mot en aluminiumbarriär. Lamineringen sker mellan två valsar, där materialet värms upp till 130 grader C.

– Pack Ready är både en material- och maskinteknik. Vi använder inga limmer, lösningsmedel, värmeugnar eller mixers för att blanda kemikalier och du behöver egentligen ingen kunskap om laminering som operatör. Maskinen ser alltid till att laminatet blir optimalt.

Mach Machikawa demonstrerade hållbarheten i ett laminat baserat på OPP-film och aluminium genom att köra en provbit i testutrustningen. Styrkan hamnade på 9 newton vilket normalt sett är mycket mer än man behöver, ofta kan det räcka med 2 newton för torra livsmedel, men som han sa: man får extra säkerhet på köpet som varumärkesägare, om man använder det här laminatet.

DSC_0215

Hastigheten är max 100 löpmeter per minut, vilket räcker mer än väl, om man ser till att digitalpressarna ligger runt 30 meter per minut, men å andra sidan klarar HP Indigos nya 8000-maskin för etikettbranschen 80 meter per minut, så marginalen kan behövas.

Maskinen, som demonstrerades, kan förses med in-line stans för att möjliggöra direkt tillverkning av påsar. Den var vid tillfället kopplad till en FFS-maskin, som fylldes påsarna med godis. Laminatet klarar temperaturer på upp till 120 grader C under längre perioder för att kunna steriliseras.

Maskinen, som kommer på marknaden under år 2017, kommer att tillverkas av en amerikansk maskintillverkare och just nu pågår arbetet med att bygga ett avtal med en filmtillverkare.

– Vi ser konverterare som jobbar med smalbanemaskiner som en typisk målgrupp, sade Mach Machikawa. De vet hur man trycker, men inte hur man konverterar materialet till förpackningar. Det här ger dem en genväg till marknaden för flexibla förpackningar.

Pack Ready kommer att demonstreras på Drupa 2016.

Text: Bo Wallteg

Läs vidare

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)