Att mäta ögonrörelser kan ge svar på om mottagarna ser det du vill att de ska se, till exempel i en annons eller på en hemsida. Det Stockholmsbaserade startup-företaget Need Insights har satsat på den nygamla tekniken och tror att den kan göra nytta i bruset.
Eyetracking handlar om att mäta ögats rörelser. Ofta med hjälp av en kamera som är speciellt framtagen för ändamålet. Den innehåller i sin tur två mindre kameror som håller koll på pupillernas rörelser, samtidigt som den skickar ut infrarött ljus som studsar på hornhinnan och berättar vad ögonen fokuserar på. Precisionen är hög – marginalen är bara några millimeter.
Metoden används inom en rad branscher, till exempel i handikapphjälpmedel, inom bilindustrin för att optimera paneler och i spel där du kan styra händelserna genom att fokusera blicken.
Det område som det nystartade företaget Need Insights har fokuserat på är dock marknadsföring och kommunikation, där tekniken främst används för att utröna vad mottagaren ser och fokuserar på i till exempel en annons eller på en hemsida; läser de texterna och lägger de märke till loggan?
– Min egen bakgrund är inom marknadsföring. Men för fem, sex år sedan började jag att ifrågasätta mina egna marknadsföringsinsatser. Vi visste allt om våra produkter och vårt företag, men vi såg ändå ett kommunikationsglapp gentemot konsumenterna, berättar Jason McMillion som är vd på företaget.
– Att köpa en tidningsannons skapar inget värde, det uppstår först när någon läser eller ser annonsen, förstår kommunikationen och uppfattar avsändaren.
Traditionellt har leverantörer inom eyetracking, menar han, fokuserat på månadslånga och kostsamma uppdrag. Vilket inte riktigt rimmar med kommunikationsbranschen där ledtiderna är kortare och projektbudgeterna mindre. Därför har de utvecklat ett annat sätt att arbeta på, som för deras del bygger på snabbare uppdrag och stora volymer, och en egen tjänst speciellt riktad mot printannonsörer.
Eyetracking har funnits på marknaden i några decennier, konstaterar Jason McMillion, men man har märkt ett ökat intresse under den senaste tiden. Samtidigt har tekniken blivit mer och mer avancerad, i dag finns till exempel ett par glasögon som gör det möjligt att mäta användarens omgivning – vilket bland annat kan användas för att undersöka hur kunder uppfattar och interagerar med förpackningar.
– Det är bara under de senaste året som människor börjat förstå vad det handlar om. Frågar du mig igen om ett år så tror jag att det har börjat närma sig en massmarknadsprodukt, säger han och konstaterar senare:
– Det är så mycket brus i dag och vi människor möts av så många budskap, någonstans måste vi börja titta på hur konsumenterna betraktar allt som når dem. Vi tar in mycket information med hjälp av våra ögonen, och därefter fattar vi beslut. Det här är ett bra verktyg att börja undersöka med. Bruset kommer antagligen inte att minska.