Ricoh är ett mycket forskningsintensivt företag och på årets Drupa har de tagit med forskarna till mässan. Givetvis får vi då se de bläckhuvuden som Ricoh länge sålt till sina konkurrenter men som de numera också har i sin egen rullpress VC60000.
Specialvarianter av bläckhuvudena används också för att exempelvis skriva ut kroppsdelar. Det kan vara en njure med en inbyggd tumör, som läkare sedan kan öva sig på. På mässan visas också 3D-skrivaren AM S5500P som, utifrån granulat, kan bygga riktigt stora objekt i 3D.
– Du kan bygga ett stort objekt eller flera mindre samtidigt, berättar Graham Kennedy, som är ansvarig för den här industriella delen av Ricohs monter. Det är för övrigt första gången den får vara med och synas. I den ser man också de flerdimensionella kameror som kan användas i bilar som själva ska parkera eller hålla kolla på avstånd till omkringkörande bilar.
– Till exempelvis ett sjukhus eller en biltillverkare kan vi erbjuda ett mer komplett erbjudande, säger europachefen Peter Williams. Vi kan användas för att få ut cad/cam ritningarna vid utvecklingen. Sedan kan vi göra 3D-producerade delar till utvecklingsavdelningen, personaliserade manualer till bilköparen och kameror till bilen.
Ska sälja Efi
Ricoh har blivit återförsäljare av fyra av Efi:s flatbäddskrivare. Sedan tidigare har Ricoh sålt Mimakis mindre skrivare under eget namn. Nu kan de följa sina kunder upp i värdekedjan. Viktigt i förhållande till de många tryckerier som expanderar inom storformat.