Wild Format-teknik handlar om dig

HP:s Pagewide-teknik kan användas för att skriva ut allt från tidningar till affischer. Den kan också användas för att framställa tredimensionella objekt.

HP:s Pagewide-teknik kan användas för att skriva ut allt från tidningar till affischer. Den kan också användas för att framställa tredimensionella objekt.

Detta är den första i en serie artiklar som förklarar hur du kan använda storformats-digitaltrycksteknik för att skapa spännande och innovativa mediekoncept. Wild Format-tekikserien tar dig på en resa till en värld där din fantasi inte har några gränser.

Med Wild Format-digitaltryck kan du uttrycka dig som aldrig förr. Det är en teknik för tryck på alla ytor, i härlig och varaktig färg. Vi kallar det Wild Format, eftersom vad du gör med det är upp till dig och det inte finns några gränser för vad som är möjligt. Du kan låta fantasin vandra, och uttrycka dig i tryck med hjälp av teknik som är billig, lättillgänglig och on-demand. Wild Format-digitaltryck ger dig oanade kreativa tryckmöjligheter, om du vill ändra bilderna på väggen, eller förnya din garderob. Det handlar om dig och omvandla dina idéer till verklighet.

Hur vi kom hit

Det finns inget nytt i idén om tryck, men med digitaltryck är allt annorlunda. Tekniken gör det enkelt och billigt för alla att skapa och producera sina egna trycksaker på material från silke till keramik. Wild Format-digitaltryck handlar om att trycka på ytor i valfri storlek, och till en kvalitet som du inte kommer att tro på.

Vi kom inte hit över en natt. De system som används för att skapa skräddarsytt digitalt tryck till låg kostnad har funnits i flera år. Tekniken har stadigt utvecklats till att bli bättre och bättre, och kan producera tryckta sidor som ser minst lika bra som sina traditionella, kostsamma och komplicerade motsvarigheter. Vi tänker digitalt, och digitaltryck är en naturlig förlängning för våra kvickare digitala tankesätt och vår fragmenterade kommunikation. Vi hanterar våra liv via sociala medier och mobila applikationer och vi lever ett liv online. Vi vill alltid ha mer och vi vill ha det nu, och vi kan använda tryck för att skilja våra idéer och budskap.

De flesta av oss förstår att digitaltryck tillför en ny dimension till hur vi kommunicerar, så vi är bekväma med tryck som en komponent i våra kommunikationsmodeller. Vi har tänkt på skräddarsydda födelsedags- och årsdagskort, och personliga inbjudningar i ett par år nu. Vi är bekväma med att beställa skräddarsydda vykort från en mobil enhet. Det är enkelt och billigt att skriva ut foton från en mobiltelefon, eller att få skräddarsydda visitkort från en webbplats.

Kanske skriver du ut fotoböcker från din semester eller speciella Facebook-dagböcker. Kanske har du skapat minnesböcker för speciella tillfällen. Oavsett vad du är van vid att skriva ut just nu är det bara början på vad du kanske vill skapa. Nu har du många fler alternativ eftersom digital tryckteknik körs i en sådan hög hastighet. Det är där Wild Format kommer in.

Wild Format tar dig vidare

Wild Format-digitaltryck erbjuder en helt annan dimension för individuella uttryck, en som låter dig dela dina idéer som aldrig förr och sträcker sig långt utöver vanliga tryckformat. Du kan använda digital tryckteknik för att ta dina idéer mycket längre än till inbjudningar. Hur känner du inför att trycka din egen design på tapeter och golv? Vill du uppdatera ditt hem med nya textilier och skräddarsydda tryckta dörrar? Eller vad sägs om nya personliga keramikplattor till ditt badrum och kök? Och banderoller till nästa fest? Wild Format-digitaltryckteknik gör allt detta och mycket mer möjligt.

Digitaltrycksenheter för storformat är mycket lika de bläckskrivare som många har på sina skrivbord. HP till exempel använder samma grundläggande termiska bläckteknik i sina vanliga skrivare och i sin linje av latex- och Designjet-skrivare. Skillnaden med digitaltryck i storformat är att bläckskrivhuvudena är utformade för att skriva ut över en mycket stor bredd, så mycket som fem meter när det gäller tryckmotorer från flera tillverkare. Det omfattande utbud av färger, bläckhållbarhet och flexibilitet, och tillgängliga substrat, är utan motstycke. De ger dig möjlighet att skapa tryckta banderoller, skyltar, butiksdisplayer, mattor, glaspaneler och även på trä och plåt. Alla dessa material kan tryckas med dina egna alster, och eftersom det här är tryckt med digital teknik är tillverkningsprocessen och produktion också prisvärda. Vi är bara i början av en fantastisk resa som låter dig släppa din fantasi lös.

Under den kommande serie artiklar kommer vi att skriva om teknik, materialalternativ, hur du får dina utskrifter efterbehandlade och vad du behöver veta för att få ett perfekt resultat. Wild Format-artikelserien handlar om att ge dig kunskap för att utnyttja denna fantastiska teknik. Vi ser fram emot att höra från dig, om du har några specifika pussel du vill att vi ska hjälpa dig att lösa.

– Laurel Brunner

Denna artikel är sponsrad av Agfa, Digital Dots, Efi, Esko, Fujifilm, HP och Mimaki.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: