Många utmaningar kring grafisk miljöstandard

PUBLICERAD: 29 augusti 2016
UPPDATERAD: 29 augusti
Laurel Brunner.
Laurel Brunner.

Laurel Brunner ger här en lägesrapport inför nästa omgång ISO-möten på det grafiska miljöområdet. Hon konstaterar bland annat att några stora företag har mycket att förlora – och samtidigt de ekonomiska musklerna att kunna blockera förändring.

We’re gearing up for the next round of ISO meetings, including a couple of days devoted to environmental standards. We’re expecting a packed house, with participants from all over the world, so no pressure.

Environmental standards are a delicate area, because some powerful vested interests have much to protect and the resources to influence progress. Or not. The problem such interests face, is that industry is moving away from the massive industrial models that have traditionally made such things as paper production and supply, efficient and highly profitable.

These days we want to support effective resource management and use. This obviously requires a different approach to standards, and it will surely take years to change existing models. In the meantime standards can provide a means of supporting new processes. This can help to circumvent extant models, so it is unsurprising that there is resistance to the development of new approaches. But what matters is the creation of tools that printing companies, print buyers and technology developers can use to improve their processes and environmental impacts. The objective with the ISO work is to improve resource use, encourage recycling and avoid using resources destined to end up as waste: think the 40% waste associated with some book and magazine publishing models. The concepts and processes in new environmental standards for graphics technology may be unfamiliar, but that is part of the job for standards makers.

There are plenty of reasons why standards help the graphics industry. Not least is the fact that standards provide tools that can help to make the sector environmentally accountable, for instance in eco labeling. They allow aspects such as print’s carbon footprint to be consistently quantified and communicated using a common, standardised method. Standards also help to encourage overall efficiency improvements which equates ultimately to higher yields on capital deployed.

Standards push developers and implementors to think of new ways to reduce environmental impacts, for instance by making machinery more energy efficient or working with more sustainable raw materials. Standards also encourage the development of new recycling supply chains, such as for downcycling printed matter. The work is all about making print more competitive and accountable, and providing the tools that help print buyers and consumers to keep investing in print. That is the most important part of this work of all.

– Laurel Brunner

The Verdigris project is an industry initiative intended to raise awareness of print’s positive environmental impact. It provides a weekly commentary to help printing companies keep up to date with environmental standards, and how environmentally friendly business management can help improve their bottom lines. Verdigris is supported by the following companies: Agfa Graphics, EFI, Epson, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Läs vidare

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w