Nu kan du trycka skyltar i 3D. Massivit har gjort en jättelik maskin som kan producera 1,8 meter höga och 1,5 meter breda föremål. På Drupa blev den en riktig skräll och den första maskinen är redan beställd till Sverige. Visutech har fått agenturen och nordisk premiär blev det på Sign&Print-mässan i Oslo den 14–15 september.
Den här 3D-skrivaren kan användas till mycket. På Drupa visades figurer i kolossalt stora format – men också gjutformar för plaster som ska formas och prototyper för industrin.
– Med Massivit kommer skylttillverkarna att erbjuda både nya möjligheter för sina kunder – och kunna skapa helt nya kunder inom industrin, säger Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech och glad ägare av den 12:e maskinen som tillverkas av det nya företaget Massivit.

Men även om företaget är nytt, så är inte personerna bakom några duvungar. Här finns en av skaparna bakom Scitex och grundaren av Objet, som är en av världens mest framgångsrika 3D-skrivare. Det man har gjort med den här skrivaren är egentligen samma sak som i Objet, men typ extra allt.
– Och medan bläckskrivarna tävlar om vem som kan ha de minsta munstyckena, så sprutas materialet här ut ur ett munstycke med en öppning på över en millimeter, säger Jan-Olof Jungersten, som inte räknar med att servicebehovet blir så stort.
– Det är ju egentligen beprövad teknik, bara i större format. Och skrivaren matas med vanliga STL-filer.

Materialet är en uv-härdande gelé. Huvudet, som rör sig över objektet, har en uv-lampa direkt framför och bakom sprutan. Det gör att -produkterna, kan gå direkt från Massivit till vidare -bearbetning eller användning. På mässan visades produkter som klätts in med utskriven vinylfolie, billackerats eller målats på olika sätt. Där visades prototyper, designade lampor, gjutformar och kopior av musei-föremål. De begagnade produkterna kan sopsorteras som vanlig plast.
3,5 miljoner får man hosta upp för att bli ägare till en Massivit-maskin. Installation och utbildning görs på en dag. Sedan kostar materialet ungefär 1 000 kronor per kilo. Genom att göra objekten ihåliga håller man nere materialanvändningen. Vill man sedan fylla igen håligheten kan man använda isolerskum, plastic padding eller något annat, billigare material.

