Canon printar bildkonst

hallwyl2

Den nya utställningen av bildkonstnären Jenny Lexander – Harlekina och Harlekin – möte med tystnadens elegans – öppnade den 23 september på Hallwylska museet i Stockholm, med mängder av utskrifter från Canon. Utställningen visar renässansens och karnevalens Italien med hjälp av filmer och bilder utskrivna på bland annat på akrylglas, canvas, och ljustavlor. Bilderna visas i allt från meterstora utskrifter till traditionella foton i A4 storlek.

– Vi har i princip använt alla våra teknik- och produktmöjligheter för att ta fram ungefär 100 fotoutskrifter till den här utställningen. Vi gör detta för att visa vår breda produktportfölj och att våra printrar kan skriva ut på så vitt skilda material som acryl, kartong, spegelglas, trä, tyg och metall. Utställningen innehåller även videofilmer, fotografier, ljustavlor, canvas och inte minst 3D-utskrifter. Vi hoppas att utställningen kan inspirera både våra kunder och allmänheten, och även familjer och barn, säger Matteus Celinski, försäljningschef för PPG på Canon.

hallwyl4

Det var Jenny Lexander som kontaktade Canon inför projektet.

– Jag har använt Canons kameror till att fånga alla de här bilderna, och jag visste att de har spetskompetens inom marknaden, så det kändes som en självklarhet. I samarbetet har jag fått god vägledning kring material och tryckteknik, och de olika teknikerna betyder jättemycket för verken, så klart, säger Jenny Lexander under vernissagen.

Två av utställningsobjekten är 3D-utskrifter av gamla dräkter från Livrustkammaren och Sko Kloster. Det handlar om dräkter som är för känsliga att flyttas men som nu ändå kan upplevas på nära håll av besökarna.

hallwyl1 img_1136_

– Det tar ungefär 7 timmar för varje 3D-utskrift att bli klar, och det är väldigt spännande att se hur de här fantastiska dräkterna sakta växer fram lager för lager, säger Matteus Celinski.

– Det är ju jättekul och spännande för oss att vara en del av den här utställningen, att gästerna kan få se handfasta exempel på vad vi på Canon kan göra, säger Henrik Åkerman, försälningschef för storformat på Canon Svenska.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *