Rätt tryck till rätt produkt

PUBLICERAD: 1 oktober 2016
UPPDATERAD: 1 oktober
dsc_0415_
Patrick Nermark är delägare i Screenbolaget och vd för dotterbolaget Realtryck.

När Screenbolaget satsar på storformat och textiltryck ligger stort fokus på att efterbehandlingen ska vara lika snabb som trycket. Och att rätt produkt trycks med rätt metod.

Lobbyn till Screenbolagets och Realtrycks lokaler känns mer som en butik än en reception. Där finns förvisso en receptionsdisk och plats för att sitta, men ett par steg in breder hyllor och hängare med trycksaker ut sig. Det handlar om kläder, pennor, vattenflaskor, kepsar, muggar – ja, det mesta en skulle vilja trycka sitt företagsnamn på.

dsc_0419_ dsc_0418_

Patrick Nermark, som är delägare i Screenbolaget och vd för dotterbolaget Realtryck, möter mig vid receptionen för att ta mig till företagets storformatsproduktion. På vägen dit stannar han dock upp för att visa en av företagets nya investeringar: en helt ny och toppmodern KBA 106 Rapida. Sex färger med lack, led-uv och konventionell uv.

– Vår maskin är först ut i Europa. Det gör att vi ligger i absolut framkant när det gäller tryck på plast och kartong, berättar Patrick.

KBA 106 Rapida.
KBA 106 Rapida.

En våning ner ligger storformatsproduktionen, där ännu en nyinvestering står redo att börja producera: Mimaki TS500P-3200, en 3,2-meters printer med sublimeringsbläck för tyg. När jag är där har produktionen ännu inte kommit igång, men den ska enligt Mimaki kunna producera 180 meter i timmen. Hos Screenbolaget står den bredvid lillasystern TS500-1800, som ska kunna komma upp i 150 meter i timmen – men då utan samma bredd som storasystern.

dsc_0356_
Patrick Nermark och Mimaki TS500P-3200.
dsc_0365_
Åsa Schedin är ansvarig för digital printing i storformat, här vid företagets nya Mimaki.
dsc_0359_
I maskinparken står också en Efi Vutek GS3250LX Pro.

I parken har de också en maskin från D.gen som skriver ut direkt på tyg, vilket tar bort en del av efterbehandlingen som krävs för sublimeringsmaskinerna.

– Efterbehandlingen är ju en jättestor del av att producera textiltryck i storformat. Med sublimeringsskrivarna behöver du en lamineringsmaskin, och med all sorts textiltryck behöver du skära och sy, säger Patrick.

Han nämner att det ofta pratas om nya maskiner som kan trycka det ena och det andra, men desto mindre om arbetet som kommer efteråt. Om maskinerna trycker snabbare och snabbare så måste efterbehandlingen vara lika snabb.

dsc_0358_
Ett av rummen i storformatsproduktionen är till för sömnad.

På Screenbolaget finns en liten och en stor lamineringsmaskin samt två stora skärbord och en avdelning för sömnad med en heltidsanställd sömmerska. Även till sömnadsavdelningen har nya maskiner köpts in: en industrisymaskin med rullband som flyttar, de ofta väldigt stora, tygerna framåt i takt med att en syr.

Tryck på tyg är en stor del av Screenbolagets produktion. Patrick berättar att de satsar mycket både på att kunna hantera hela kedjan från tryck till färdig produkt, men också på att erbjuda rätt tryck för rätt produkt.

– Stora vepor som ska färdas kan till exempel tjäna på att tryckas indirekt på tyget, eftersom indirekt sublimeringstryck inte får vikmärken i transporten och tryckkvaliteten blir något högre. Samtidigt får man ett bättre genomtryck med direkt sublimeringstryck och man hoppar över lamineringsmomentet, så allt handlar om ändamålet med produkten, säger Patrick.

dsc_0385_
Tygversionerna kan dock inte ha till exempel hyllor.

dsc_0383_

Böjbara system och väggdekor är exempel på produkter Screenbolaget erbjuder.
Böjbara system och väggdekor är exempel på produkter Screenbolaget erbjuder.

En trappa upp från storformatstryckeriet finns den stora utställningsytan, dit kunder kan komma för att se mer specifikt vad Screenbolaget kan erbjuda. Mycket av det är utställningsprodukter: rollups, tygväggar, montrar, podium, vepor, asfaltsfolie, mattor med tryck bland annat.

Även här visar Patrick fördelarna med tygprodukterna. En traditionell pop up-vägg som är gjord med papperstryck och laminat är förvisso stabil och relativt lätt att sätta upp, men har många delar och blir tung att bära med sig. Jämför då med en Maxibit-scene, en 3 x 2-meters vägg, som är tryckt på tyg och spänns upp mellan två rör med tillhörande ben, som går ner i en väska inte mycket större än en sportbag.

dsc_0390_ dsc_0398_

– Det finns ju så klart fördelar och nackdelar med båda sorters installationer, men om det är en produkt som ska med på flera olika mässor och andra utställningsytor så ger det rätt mycket att den är lätt att frakta. De större systemen kan formas på flera olika sätt och gör ett imponerande intryck, säger Patrick.

Jag påpekar att montrarna i kartong har fördelar som hyllinsatser, vilket inte går att skapa med tygväggar.

– Ja, precis. Än en gång handlar det om produktens ändamål och att kunna anpassa sig efter vad kunden vill ha.

Vi sätter oss i en av montrarna, en rund sådan med en tygvägg som omfamnar hela ytan. Den är genomskinlig och bara tryckt på ena sidan, till skillnad från en variant vi tittade på innan där två väggar monterats ihop för att få budskapet på båda sidor.

dsc_0395_
Systemen hos Screenbolaget går att forma på flera olika sätt.

dsc_0415_

Vilka är utmaningarna med storformatstryck i Sverige?

– Det som är svårast är väl att konkurrera prismässigt. Branschen i Sverige sitter på en enorm kunskap och vi vet hur man skapar kvalitetsprodukter, men det är svårt att konkurrera med den internationella marknaden och dess priser. Vi är inte i rätt land för lågpristryck, kunderna förväntar sig mer av svenska tryckerier, säger han och fortsätter:

– Jag tror vi är riktigt duktiga på kvalitet och service, men vi är kanske inte lika duktiga på att förmedla vilka möjligheter som trycket har. Att visa att vi kan göra vad andra inte kan.

Screenbolaget har också en avdelning för bildekor, och har satsat på att 3M-certifiera sig inom bilfoliering.
Screenbolaget har också en avdelning för bildekor, och har satsat på att 3M-certifiera sig inom bilfoliering.

Vilka trender ser du redan i dag inom storformat?

– Vi ser i alla fall att självhäftande är på uppgång, vare sig det gäller bilar, golv eller inredning. Vi har ju till exempel satsat på att 3M-certifiera oss inom bilfoliering, säger han och fortsätter:

– Sedan har väl jag trott att de digitala skärmarna skulle komma mer, men än så länge har den marknaden hållit sig relativt liten – man ser dem ju mest på centralstationer och liknande ställen. Hittills har trycket klarat sig ganska bra.

dsc_0409_
Patrick Nermark i en av de största montrarna.

Läs vidare

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Agfa klättrar högre med nya Anapurnan

Ett betydande steg framåt när det gäller både hastighet och utskriftskvalitet. Så beskriver Agfa den nästa generationen av storformatshybriden Anapurna som visas under Fespa.
Anapurna-H3200 webb

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland