Swissqprint öppnar upp

PUBLICERAD: 7 oktober 2016
UPPDATERAD: 7 oktober

dsc_0059-1

Schweizisk precision var det som mötte besökarna när Swissqprint bjöd in svenska och norska Fespa till att se deras tillverkning av planskrivare för stora format. Det som ursprungligen var en del av skärbordstillverkaren Zünd, bröts 2007 ut och blev ett eget företag med fokus enbart på utskrifter.

För Zünd blev det lättare att samarbeta med andra tillverkare medan nystartade Swissqprint kunde fokusera helt på skrivare. Mycket kunskap tog man med sig. Till exempel berättar den nordiska återförsäljaren, Lars Nikolajsen hos Nize Equipment, att toleranserna vid tillverkning av de maximalt 3,2 meter breda borden ligger på tiondelar av millimetern.

dsc_0086
Lars Nikolajsen och Reto Eicher.

– Om du är väldigt precis i tillverkningen, så har du bättre förutsättningar att sedan med skrivarhuvudena träffa punkten exakt, säger vd Reto Eicher.

Han berättar vidare att de utnyttjar mycket av den finmekaniska tradition som finns i Schweiz. I närheten ligger Leica-fabriken, som varit viktig för uppbyggnaden av detta. Det är också förklaringen till att nästan alla underleverantörer ligger i närområdet.

dsc_0096

Även om Swissqprint nu har 765 maskiner ute i marknaden – varav 55 i Norden – så är det fortsatt en liten organisation med 76 anställda. Allt borrande och fräsande görs hos underleverantörer, medan hopmonteringen görs i Swissqprints helt nybyggda fabrik. Det är en mycket behaglig fabrik att vistas i, med snedställt tak där ljuset kommer in från norr och vattenslingor i taket reglerar temperaturen. På sommaren pumpar man vatten från bergvärme och kyler, medan man på vintern har värmeväxlare och istället tar ut värmen ur systemet. Den här typen av tekniska finurligheter genomsyrar tillverkningen.

dsc_0071

– De huvuden vi använder i våra maskiner är från Konica Minolta. De har oss som en samarbetspartner och utvecklar en del direkt för oss.

Man kan lugnt säga att Swissqprint belönats av marknaden. trots att de ännu inte är tio år gamla, är de – enligt deras statistik – störst på planskrivare i sitt segment i Europa. Segmenten är då 2,5 x 2 meter i Onyx 2, som gör 40 kvadratmeter/timme Impala 2, som gör 180 kvadratmeter/timme. Flaggskeppet, som också är den maskin de säljer mest av, är Nyala 2, som har en storlek på 3,2 x 2 meter och som kan producera över 200 meter i timmen.

dsc_0079

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)