Swissqprint öppnar upp

PUBLICERAD: 7 oktober 2016
UPPDATERAD: 7 oktober

dsc_0059-1

Schweizisk precision var det som mötte besökarna när Swissqprint bjöd in svenska och norska Fespa till att se deras tillverkning av planskrivare för stora format. Det som ursprungligen var en del av skärbordstillverkaren Zünd, bröts 2007 ut och blev ett eget företag med fokus enbart på utskrifter.

För Zünd blev det lättare att samarbeta med andra tillverkare medan nystartade Swissqprint kunde fokusera helt på skrivare. Mycket kunskap tog man med sig. Till exempel berättar den nordiska återförsäljaren, Lars Nikolajsen hos Nize Equipment, att toleranserna vid tillverkning av de maximalt 3,2 meter breda borden ligger på tiondelar av millimetern.

dsc_0086
Lars Nikolajsen och Reto Eicher.

– Om du är väldigt precis i tillverkningen, så har du bättre förutsättningar att sedan med skrivarhuvudena träffa punkten exakt, säger vd Reto Eicher.

Han berättar vidare att de utnyttjar mycket av den finmekaniska tradition som finns i Schweiz. I närheten ligger Leica-fabriken, som varit viktig för uppbyggnaden av detta. Det är också förklaringen till att nästan alla underleverantörer ligger i närområdet.

dsc_0096

Även om Swissqprint nu har 765 maskiner ute i marknaden – varav 55 i Norden – så är det fortsatt en liten organisation med 76 anställda. Allt borrande och fräsande görs hos underleverantörer, medan hopmonteringen görs i Swissqprints helt nybyggda fabrik. Det är en mycket behaglig fabrik att vistas i, med snedställt tak där ljuset kommer in från norr och vattenslingor i taket reglerar temperaturen. På sommaren pumpar man vatten från bergvärme och kyler, medan man på vintern har värmeväxlare och istället tar ut värmen ur systemet. Den här typen av tekniska finurligheter genomsyrar tillverkningen.

dsc_0071

– De huvuden vi använder i våra maskiner är från Konica Minolta. De har oss som en samarbetspartner och utvecklar en del direkt för oss.

Man kan lugnt säga att Swissqprint belönats av marknaden. trots att de ännu inte är tio år gamla, är de – enligt deras statistik – störst på planskrivare i sitt segment i Europa. Segmenten är då 2,5 x 2 meter i Onyx 2, som gör 40 kvadratmeter/timme Impala 2, som gör 180 kvadratmeter/timme. Flaggskeppet, som också är den maskin de säljer mest av, är Nyala 2, som har en storlek på 3,2 x 2 meter och som kan producera över 200 meter i timmen.

dsc_0079

Läs vidare

Canon skördar frukterna av lyckat Drupa

Canon har anordnat ”post Drupa-event” i Stockholm, Göteborg och Malmö för att ge sina kunder som inte var på plats en chans att se de viktigaste nyheterna de visade på mässan. Företaget gjorde en bra mässa men vilken maskin drog egentligen till sig mest intresse bland de svenska kunderna?
_MG_2113

Det blåser kring Canons nya tillval för flatbäddsskrivare

Kunder med nuvarande Canon Arizona 1300-serien kan uppgradera sin skrivare till den senaste FLXflow-teknikversionen, inklusive tillvalsfunktionerna Float och Instant Switch.
Arizona-1300-FLXflow_Hero1

Öppet hus: Color Systems premiärvisar ny DTF

Den 26 september har Color Systems öppet hus. De kommer bland annat visa upp en ny DTF-skrivare som de redan hunnit sälja flera stycken av och storformatsskrivare från flera olika varumärken.
FotoJet---2024-09-20T150250.087

Canon lanserar tre nya storformatsskrivare

Tillökning i imagePROGRAF TZ och TX-serierna.
V610 TZ-32000 LIFESTYLE 07_3x2

Senaste nytt

Tildetryck flyttar till häststall med ny digitalpress

Tildetryck har lämnat Arvika för byn ”Byn”. Till ladan på landet har Veronica Borg inte bara tagit med sig sin nästan 200 år gamla tryckpress utan även en ny digitalpress.
Tildetryck1

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

AI-teknologi för förädling i kombination med Xerox digitaltryck.
FotoJet---2024-10-03T093551.711

Dina tonerkassetter från Fujifilm kan redan ha varit använda

Fujifilm har etablerat ett cirkulärt tillverkningscenter i Nederländerna för att främja resurscirkulation.
DSC0417

Branog satsar på DTG: "Dumt om de springer till konkurrenterna"

Branog Branding satsar på profil som ett nytt ben. Tryckeriet har investerat i en DTG-maskin (direct to garment) för att trycka direkt på textil. Men lösningen fungerade inte riktigt som de tänkte på förhand. Läs mer om vad de lärt sig under resans gång.
Branog1