Rulltryck på sju kvadratmeter

PUBLICERAD: 12 oktober 2016
UPPDATERAD: 12 oktober

sapo1790-drupabilder1_I Japan är det trångt. Det syntes på Risos bläckbaserade rotationspress T1, som bara fyller 7,3 kvadratmeter. Maskinen är dessutom nästan tyst. På Drupa, med dess bakgrundsbrus, gick det inte att höra om maskinen var igång eller inte. 42 meter i minuten och 520 millimeter bredd ger 560 färgsidor i minuten med en upplösning på 600 dpi.

– Det är en konceptmaskin, berättar Lars Andersson från Riso Europa. Vi lyssnar här på Drupa och meningen är att maskinen ska kunna komma i produktion om något år. Kanske kommer den redan då också att kunna trycka på bestruket papper. Priset kommer att hamna runt 400 000 euro.

Det är ungefär hälften av vad konkurrenterna begär för motsvarande maskin. Så Riso fortsätter sin lågpris-profil även om man kvalitetsmässigt taggat upp rejält i den här maskinen. Den arbetar med ett specialbläck som inte behöver särskild tork utan arbetar vid 40 grader.

sapo1790-drupabilder2_

sapo1790-drupabilder3_

Skolor är de stora köparna av Risos 7150-bläckskrivare, som i Norge säljs av Postrom. För grafiska branschen har det istället varit 9150 X1-modellen som funnits med i bedömningarna när nya maskiner ska köpas. Medan pris och kostnad per tryck legat bra till, så har -begränsningen legat i att bläck-trycket varit lite blekt. I nästa modell – GD 9630 som släpps i slutet av året – har -fyrfärgen kompletterats med en grå kanal, samtidigt som svart blivit svartare.

– Det gör att färgomfånget ökar och bilderna blir mjukare, säger Lars Andersson. Bara i Europa säljer vi för närvarande 2 500 exemplar av X1 årligen, så vi förväntar oss mycket när vi även får GD 9630 i portföljen.

Den nya maskinen är något snabbare – 160 istället för 150 sidor i minuten. På Drupa visades den även i en tandem-version där ena sidan trycktes i en maskin, varefter arket vändes och gick in i nästa maskin. Det gav en hastighet av 320 sidor i minuten i en mycket kompakt maskin.

Inuti Risos mycket kompakta T1-rullpress för bläck.
Inuti Risos mycket kompakta T1-rullpress för bläck.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2