Heidelberg visar upp tre olika offsetpressar: Speedmaster XL 106 med sex tryckverk och dubbla lackverk, Speedmaster XL 106 med åtta färger och led-uv, samt Speed-master CX 102. På digitalt visar de allt från lasertryck i A3 upp till sjufärgstryck i Primefire 106.
Arkoffsetpressarna kan fås med tre olika mätsystem där Prinect Image Control 3 är mest kraftfull. Den mäter hela tryckarket med en upplösning på upp till 50 miljoner pixlar (min kamera har 20 miljoner) eller 200 ppi. Med Image Control kan man också göra kontroll av tryckkvaliteten jämfört med pdf-originalet. Image Control kan därtill användas för att skapa ICC-profiler och man kan styra färghållningen i trycket utan separat mätstripp om man vill.
För kontroll av trycket finns det möjlighet med inkapslade videokameror i sista lack- eller tryckverk. XL 106 kan fås med dubbla avläggare där man med hjälp av videoövervakning automatiskt kan sortera bort eventuell makulatur.
Heidelberg inför push to stop – det innebär att man kan förinställa upp till 30 intag i Prinect press center
XL 2, det nya styrprogrammet. Sedan gör tryckpressen alla intag automatiskt med plåtbyte och tvätt. Inställningsarken markeras så att de sedan kan sorteras ut. Det som gör detta möjligt är Impress, den inbyggda spektrofotometern samt Intellistart 2 som gör anpassningarna mellan varje intag. Prinect printar också ut pallappar. Med en upplaga på 500 tryckark är det möjligt med 15 till 20 intag per timme. Flaskhalsen blir troligtvis att hinna byta tryckplåtarna i tryckverken. Kanske får vi se bildskärmsrobotarna i Primefire 106 byta tryckplåtar i XL 106 på nästa Drupa?
Primefire 106 är digitalpressen i format 750 x 1 060 millimeter, samma som XL 106. Den trycker med sjufärgstryck vilket innebär att upp till 95 procent av Pantoneskalans alla färger kan återges. Programvaran i Prinect konverterar färgerna till sjufärgstryck, rastreringstekniken är stokastisk men punktstorleken kan varieras i tre olika storlekar. Dessutom kan bläckfärgen läggas på i tre olika densiteter.
Tryckpressen har förlackning (primer) samt tork och vattenbaserat aniloxlackverk. Men det går att trycka utan lack. Upplösningen är 1 200 x 1 200 dpi och hastigheten i dag 2 000 ark per timme men kommer successivt att höjas. Makulaturark sorteras automatiskt ut. Avläggarbordet är så konstruerat att Primefire 106 vid behov automatiskt matar upp ett ark på betraktelsebordet. Det kanske vore något till offsetpressarna också? Färgpigmentet är vattenbaserat och kan användas till livsmedelsförpackningar.
Övriga digitala tryckpressar är Versafire CV och CP, tonerpressar i A3-format som är konstruerade av Ricoh. Gallus Labelfire 340 är en uv-etikettpress med hög upplösning, 340 millimeter maximal tryckbredd och 50 meter i minuten. Den roligaste tryckpressen är Omnifire 250 som skriver på cylindriska och runda objekt, som exempelvis pumpade fotbollar. Det var en lång kö till att få fotbollar printade med egna namnet och loggan.
Prinect styr allt i tryckeriet från affärssystem (orderhantering/fakturering), prepress, tryck och efterbearbetning med efterkalkyl. Prinect är moduluppbyggt och kan även fås som molnetportal för att enkelt integrera kunderna. Det finns 15 tryckerier i Danmark och Sverige som använder Prinect som affärssystem. För publicering på olika media finns Prinect media manager. Prinect packaging för förpackningsproduktion är också nytt.