Heidelberg introducerar push to stop

Operatören kan anpassa programmet innan processen körs igång, om det behövs.

Operatören kan anpassa programmet innan processen körs igång, om det behövs.

Push to stop är en ny filosofi från Heidelberg, som redan implementerats på tre tryckerier i Tyskland. I den nya generationen Speedmaster XL 106 körs systemet, som ska vara så automatiserat att du bara behöver trycka på knappar för att stoppa maskinen – inte för att starta den.

Under två dagar i Tyskland i slutet på oktober visade Heidelberg sin nya filosofi på tryckerierna Lokay i Reinheim, Pruskil i Gaimersheim och Aumüller Druck i Regensburg.

Rainer Wolf introducerar push to stop hos tryckeriet Lokay.

Rainer Wolf introducerar push to stop hos tryckeriet Lokay.

– Nu har tiden kommit för att bevisa att vi kan göra det vi lovade på Drupa, säger Rainer Wolf, chef för arkmatat på Heidelberg, när vi sitter hos tryckeriet Lokay.

I dag startar vi processer genom att trycka igång maskinen, och startar aktivt nya delar av processen. Med push to stop är tanken att maskinen själv startar och fortsätter processer, och det är bara om de behöver stoppas eller pausas som operatören rycker in. Heidelberg menar att de sömlösa, automatiserade förberedelserna kan göra offset mycket mer konkurrenskraftigt mot digitalt tryck.

Push to stop-tekniken är framtagen särskilt för tryckerier som vill kunna köra kortare serier och många jobb-byten utan att gå ner i produktivitet. Det är inte en ny produkt och inte en nylansering i sig, utan systemet fungerar i Speedmaster XL 106 tillsammans med Printect och nya Intellistart 2. På alla tre tryckerier får vi se hur jobb efter jobb startas i arbetsflödet, utan att operatören ens behöver stå vid väggskärmen.

Senior manager på Heidelberg, Jürgen Mittmann, förklarar att färgvärdena visas efter att de första 20 arken tryckts. När maskinen känner av rätt värden startas en good sheet-­räknare, som separerar de bra arken från de som kommer att kastas.

Senior manager på Heidelberg, Jürgen Mittmann, förklarar att färgvärdena visas efter att de första 20 arken tryckts. När maskinen känner av rätt värden startas en good sheet-­räknare, som separerar de bra arken från de som kommer att kastas.

– Endast automatisering kommer inte att göra den stora skillnaden, du måste också ha den data som låta systemet jobba vidare på egen hand, säger Rainer Wolf och fortsätter:

– Varje tryckare tänker olika om vilket sätt som är bäst, lättast och snabbast – men ett automatiserat system, och all data som en produktion innebär, kan hitta det sätt som definitivt är det.

Enligt Heidelberg kan högkvalitetstryck behövas kollas av själva operatören, om det finns specifika krav som kunden vill uppnå. Annars kan systemet själv se så att kvaliteten uppehålls.

Enligt Heidelberg kan högkvalitetstryck behövas kollas av själva operatören, om det finns specifika krav som kunden vill uppnå. Annars kan systemet själv se så att kvaliteten uppehålls.

I en undersökning Heidelberg gjort visade det sig att OEE:n (overall equipment effectiveness), alltså hur effektiv utrustningen är, endast låg på 25 procent i genomsnitt. Heidelberg menar att det handlar om att maskinerna blir snabbare och snabbare, men produktionshastigheten fortfarande är beroende av operatören.

– Vi har därför omprövat hela produktionsprocessen genom att ställa frågan: hur kan arbetsbelastningen minskas för operatörerna så att de kan se till att maskinen levererar sin fulla potential? säger Rainer Wolf och fortsätter:

– Det är samspelet mellan alla komponenter som skapar potentialen att förbättra prestanda och därmed ger vår industri en möjlighet till en lönsam framtid. Med push to stop demonstrerar Heidelberg hur detta kan uppnås: med omfattande digitalisering och automatisering av hela produktionsprocessen i kombination med ett användarvänligt gränssnitt mellan människa och maskin.

Här ser vi själva arbetsflödet – jobben ligger i en lista till vänster och körs automatiskt igång när det andra är klart. I Intelliguide-processbaren längst upp ser vi hur ett jobb förbereds medan ett annat avslutas.

Här ser vi själva arbetsflödet – jobben ligger i en lista till vänster och körs automatiskt igång när det andra är klart. I Intelliguide-processbaren längst upp ser vi hur ett jobb förbereds medan ett annat avslutas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: