Heidelberg introducerar push to stop

PUBLICERAD: 25 november 2016
UPPDATERAD: 25 november
Operatören kan anpassa programmet innan processen körs igång, om det behövs.
Operatören kan anpassa programmet innan processen körs igång, om det behövs.

Push to stop är en ny filosofi från Heidelberg, som redan implementerats på tre tryckerier i Tyskland. I den nya generationen Speedmaster XL 106 körs systemet, som ska vara så automatiserat att du bara behöver trycka på knappar för att stoppa maskinen – inte för att starta den.

Under två dagar i Tyskland i slutet på oktober visade Heidelberg sin nya filosofi på tryckerierna Lokay i Reinheim, Pruskil i Gaimersheim och Aumüller Druck i Regensburg.

Rainer Wolf introducerar push to stop hos tryckeriet Lokay.
Rainer Wolf introducerar push to stop hos tryckeriet Lokay.

– Nu har tiden kommit för att bevisa att vi kan göra det vi lovade på Drupa, säger Rainer Wolf, chef för arkmatat på Heidelberg, när vi sitter hos tryckeriet Lokay.

I dag startar vi processer genom att trycka igång maskinen, och startar aktivt nya delar av processen. Med push to stop är tanken att maskinen själv startar och fortsätter processer, och det är bara om de behöver stoppas eller pausas som operatören rycker in. Heidelberg menar att de sömlösa, automatiserade förberedelserna kan göra offset mycket mer konkurrenskraftigt mot digitalt tryck.

Push to stop-tekniken är framtagen särskilt för tryckerier som vill kunna köra kortare serier och många jobb-byten utan att gå ner i produktivitet. Det är inte en ny produkt och inte en nylansering i sig, utan systemet fungerar i Speedmaster XL 106 tillsammans med Printect och nya Intellistart 2. På alla tre tryckerier får vi se hur jobb efter jobb startas i arbetsflödet, utan att operatören ens behöver stå vid väggskärmen.

Senior manager på Heidelberg, Jürgen Mittmann, förklarar att färgvärdena visas efter att de första 20 arken tryckts. När maskinen känner av rätt värden startas en good sheet-­räknare, som separerar de bra arken från de som kommer att kastas.
Senior manager på Heidelberg, Jürgen Mittmann, förklarar att färgvärdena visas efter att de första 20 arken tryckts. När maskinen känner av rätt värden startas en good sheet-­räknare, som separerar de bra arken från de som kommer att kastas.

– Endast automatisering kommer inte att göra den stora skillnaden, du måste också ha den data som låta systemet jobba vidare på egen hand, säger Rainer Wolf och fortsätter:

– Varje tryckare tänker olika om vilket sätt som är bäst, lättast och snabbast – men ett automatiserat system, och all data som en produktion innebär, kan hitta det sätt som definitivt är det.

Enligt Heidelberg kan högkvalitetstryck behövas kollas av själva operatören, om det finns specifika krav som kunden vill uppnå. Annars kan systemet själv se så att kvaliteten uppehålls.
Enligt Heidelberg kan högkvalitetstryck behövas kollas av själva operatören, om det finns specifika krav som kunden vill uppnå. Annars kan systemet själv se så att kvaliteten uppehålls.

I en undersökning Heidelberg gjort visade det sig att OEE:n (overall equipment effectiveness), alltså hur effektiv utrustningen är, endast låg på 25 procent i genomsnitt. Heidelberg menar att det handlar om att maskinerna blir snabbare och snabbare, men produktionshastigheten fortfarande är beroende av operatören.

– Vi har därför omprövat hela produktionsprocessen genom att ställa frågan: hur kan arbetsbelastningen minskas för operatörerna så att de kan se till att maskinen levererar sin fulla potential? säger Rainer Wolf och fortsätter:

– Det är samspelet mellan alla komponenter som skapar potentialen att förbättra prestanda och därmed ger vår industri en möjlighet till en lönsam framtid. Med push to stop demonstrerar Heidelberg hur detta kan uppnås: med omfattande digitalisering och automatisering av hela produktionsprocessen i kombination med ett användarvänligt gränssnitt mellan människa och maskin.

Här ser vi själva arbetsflödet – jobben ligger i en lista till vänster och körs automatiskt igång när det andra är klart. I Intelliguide-processbaren längst upp ser vi hur ett jobb förbereds medan ett annat avslutas.
Här ser vi själva arbetsflödet – jobben ligger i en lista till vänster och körs automatiskt igång när det andra är klart. I Intelliguide-processbaren längst upp ser vi hur ett jobb förbereds medan ett annat avslutas.

Läs vidare

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2