Det finns en mängd olika faktorer att tänka på när du ska köpa led och för någon ny på fältet kan det kännas som en djungel. Vi pratade därför med Ola Lundblad på Masterlite, som tillhandahåller produkter för skylt-, belysnings- och inredningsbranscherna samt för industrin och är Osrams partner inom Signage led i Sverige.
– När du köpte en skylt förut fick du en lysrörsskylt som lös jämnt, med X antal lysrör. Det fanns ingen konkurrens inom det fältet, skulle skylten vara en viss storlek så måste du ha X antal lysrör, det var lika för alla. I dag finns en mycket större flexibilitet kring hur mycket skylten ska lysa, vilket gör att slutkunden behöver ha större kunskap för att välja rätt skylt, säger Ola Lundblad.
Vilken luminans, candela per kvadratmeter, som en skylttillverkare erbjuder slutkunden påverkar priset på skylten och är avgörande för hur ljusstarkt skylten förmedlar sitt budskap till betraktaren. Han menar att det går att göra led-skyltar med mycket varierande kvalitet, och det gäller för både producent och slutkund att kunna specifikationerna för att få den bästa skylten för ändamålet.
– Köper du billig ”no name”-led så kanske denna lyser väldigt bra initialt, den har ett ljusstarkt så kallat led-chip. Men risken är att led-modulen som helhet inte klarar värmeavledning, inte är tätad mot fukt eller brister i anslutningarna. Dessa brister kan påverka chippet och leda till att led-modulen tappar i ljusstyrka eller på andra sätt fungerar sämre.
Insikten om vikten av kvalitetsdelar gjorde att Masterlite började samarbeta med Osram. Ola Lundblad berättar vidare att livslängden för led-moduler normalt brukar ligga på 50 000 timmar L70 – vilket betyder att efter 50 000 timmar så ska ljusstyrkan vara minst 70 procent av ursprungsstyrkan.
– Nästa sak som är viktig att tänka på är att man väljer leverantör av led-moduler är att tillverkaren av led-chip har en snäv selektering av de chip de sätter i sina moduler så att man får en jämn kvalitet.
Han förklarar det som att utbudet av led-chip är som en pyramid. På toppen, där det är dyrare, ligger kvaliteten högt och jämnt men ju längre ned i pyramiden du kommer ju fler olika sorter billig led finns det, och där varierar kvaliteten enormt.
– För en skylttillverkare, och för slutkunden, så gäller det att kartong ett med led-moduler har samma färgtemperatur och kvalitet som kartong fem och kartong tio. Annars kan resultatet bli ojämnt lysande skyltar med färgavvikelser.
Ola Lundblad går också in på vikten av färgtemperatur (K, kelvin) och färgåtergivning (Ra). Färgtemperaturen anger om ljuset är varmtonat eller närmare dagsljus – en färgtemperatur på 2700 K ger ett varmtonat ljus, som en glödlampa, medan 6500 K ger dagsljus, alltså en neutral balans av färger.
Hur färgerna i en pålyst eller genomlyst skylt ser ut påverkas av ljusets färgåtergivning, Ra. Ett Ra på 100 innebär samma färgåtergivning solljus ger, medan ett lågt Ra innebär att bara gråtoner kan återges. Ett ”normalt” lysrör ligger på Ra 80 och 4000 K.
– Är du hemma vill du ha en ganska varm färgtemperatur, mellan 2700–3000 K, men på kontoret vill du snarare ha 4000 – lite närmare dagsljus. I vår verkstad har vi 6500 K. Färgtemperaturen i skyltar har med led-modulernas intåg ökat från lysrörens 4000 K till 6500 K. Dock ser vi en ökande efterfrågan på led-moduler med 4000 K och Ra 80, vilket kan ge skyltar något ”mustigare” färger.
Inom belysningsbranschen ser vi idag att man går mot Ra 90, för att i till exempel klädbutiker kunna återge färger så naturligt som möjligt.
Utöver själva led-modulen så finns det viktiga saker att tänka på när det kommer till skyltens andra komponenter. Led-moduler har drivers, som omvandlar nätspänningen på 230 volt AC till 12 eller 24 volt DC, vilket behövs för ledmodulen.
– Här är det viktigt att välja drivers som är ordentligt täta, i och med att de ska kunna sitta utomhus år efter år. Det är också väldigt viktigt att de är CE-märkta och EMC-testade. Det finns många drivers som inte är tillåtna i Europa och det finns skräckexempel av drivers som installerats på till exempel bensinstationer där strålningen stört bilarna så att de inte gått att öppna. Det händer också att de stör larmbågar i butiker och liknande – och du kan ju tänka dig vad som kan hända om man då installerar dessa på till exempel sjukhus.
Till sist går Ola Lundblad in på vad som komma skall – och vad som redan börjat komma på mindre skala, nämligen ljusstyrning. Dimmers för hemmet har funnits länge, men det är först på senare tid som det börjar synas i skyltbranschen.
– Det handlar inte heller bara om effektbelysning, utan med bra ljusstyrning kan du också spara på pengar och miljön. Att sänka ljusstyrkan när det börjar bli mörkt sparar till exempel både på elkostnader och på livslängden hos komponenterna.