Storformat i alla format

PUBLICERAD: 19 december 2016
UPPDATERAD: 19 december
Betraktningsljuset gör att samma tryck kan se helt olika ut. Det har Magnus Hansson tagit höjd för genom att låta kunden granska ­trycket i tre olika simulerade belysningar.
Betraktningsljuset gör att samma tryck kan se helt olika ut. Det har Magnus Hansson tagit höjd för genom att låta kunden granska ­trycket i tre olika simulerade belysningar.

Jet Print i Uddevalla har gått den långa vägen. De började med screentryck i början av 1990-talet. I slutet av samma årtionde var de bland de första med digitalt storformat. Maskinen gick dygnet runt och gav Magnus Hansson blodad tand. I dag har det vuxit till en hel flotta av skrivare i format från en till fem meters bredd.

Det leder till att företaget inte ryggar om en hel fasad ska kläs in och de är inte rädda för att sy ihop tusentals kvadratmeter om det är det som krävs. Jet Print har maskinerna, personalen och ytan för att kunna göra det största av det största. Och räcker inte det så titta på lösningarna där kunderna själva kan byta budskap i sina ljuslådor.

De tretton anställda hos Jet Print skapar numera en årlig omsättning om cirka 26 miljoner. När jag besöker företaget möts jag dock av en oansenlig fasad i utkanten av Uddevalla. Men jag behöver bara öppna ytterdörren, så förstår jag att det inte är något vanligt företag. I entrén står en Makerbot 3D-skrivare.

Den är i gång från morgon till kväll med att producera plastdelar som jag, med hjälp av input från mina anställda, själv konstruerat, berättar Magnus Hansson och visar hur han enkelt klickar fast en transformator och andra komponenter i ljuslådor.

Uppfinningar är något som Magnus gärna ägnar sig åt. När vi går runt i lokalen visar han det egna systemet för att dela tyger medan man trycker och ett sätt att automatiskt rulla upp de långa veporna. Han visar också det hydrauliska system som sänker sömmerska och maskin ner i golvet, så att man arbetar plant med sömnad.

Magnus Hansson har uppfunnit en lösning där sömmerskan sjunker ner i golvet, vilket gör det lättare att sy stora format.
Magnus Hansson har uppfunnit en lösning där sömmerskan sjunker ner i golvet, vilket gör det lättare att sy stora format.

– Det här systemet är patenterat, berättar han och visar en ljuslåda för utomhusbruk med led-belysning för möjlighet att enkelt byta dukfront.

– Där du annars måste skicka ut en montör för att byta budskap kan vi nu trycka på tyg och sedan sy fast en list, varefter vanliga medarbetare i butiken kan klicka fast den nya textilduken i ramen.

Jet Print har vuxit efterhand i den lokal de sitter i. Någon gång har de fått hjälpa en annan hyresgäst till nya lokaler, så att de kunnat utvidga till de 2000 kvadratmeter som de nu fyller. När banderoller läggs ut kan de kräva mellan 6–800 kvadratmeter golvyta.

Det krävs när alla maskiner är igång för att hantera efterbearbetningen, inklusive syateljén, berättar Magnus Hansson när vi går runt tillsammans med Glenn Börjesson från Schneidler Grafiska, som haft förmånen att få leverera merparten av maskinerna. Det är mycket HP-tätt i lokalerna – men här syns även varumärken som Citex, Vutek och D-Gen.

– De första digitala maskinerna kom in 1998. Fyra år senare såldes det som var kvar av screentryckeriet och vi bytte samtidigt namn till Jet Print – ett namn som vi dittills använt på vårt digitaltryck. Namnet kom till från att de första digitala maskinerna som var HP Designjet, säger Magnus Hansson.

Stora ytor krävs för att hantera stora vepor. Det nya Bullmer-­skärbordet klarar även femmeters-formaten.
Stora ytor krävs för att hantera stora vepor. Det nya Bullmer-­skärbordet klarar även femmeters-formaten.

För tio år sedan var Jet Print på jakt efter en tre meter bred skrivare. Resan gick till Belgien för att se på Scitex.

– När jag då hörde att den fem meter breda maskinen bara var knappt 300 000 kronor dyrare än tremetersmaskinen, så var valet inte så svårt. När vi fick femmetersskrivaren fick vi också in beställningar på storformat.

– Sedan köptes också en tremetersmaskin in, så i dag har vi både och, säger han och fortsätter:

– På senaste Fespa-mässan fick jag höra att Bullmer sålde ett femmeters digitalt skärbord. Vi var klara på mässan och på väg till flyget men sprang tillbaka in i hallen och frågade om det var på riktigt eller bara prototyp. Efter 25 minuter hade vi förhandlat klart. Den är nu installerad.

Medan andra har HP:s Latex 570-maskin som enda skrivare, så har Jet Print köpt tre stycken och ställt dem i ett eget rum, med tillhörande digitalt skärbord, där de mestadels används för att trycka självhäftande folier.

– Vi kan ha olika material sittande i maskinerna, så att vi snabbt kan producera en order. De är också tillförlitliga och kan producera under natten. Vi arbetar normalt sett bara ett skift men de här maskinerna kan sedan arbeta själva och producera en rulle material (50 kvadratmeter) ,vilket ger oss ytterligare två och en halv timmes produktion per maskin.

Glenn Börjesson från Schneidler Grafiska har fått leverera många maskiner och mycket material till Jet Print. Här står han vid de tre nya HP Latex 570-maskinerna.
Glenn Börjesson från Schneidler Grafiska har fått leverera många maskiner och mycket material till Jet Print. Här står han vid de tre nya HP Latex 570-maskinerna.

Jet Print har vuxit snabbt och förklarar mycket av sin framgång med att de arbetar med återförsäljare.

– Att arbeta med slutkunder kräver en helt annan personalkapacitet – och vi ville ha rullande produktion hela tiden. Ska du arbeta med slutkunder kräver det mycket mer av personalen, för du ska i stort sett lära upp en ny kund i hela proceduren varje gång, framför allt med originalproduktion.

– Det tog lång tid och gick långsamt att bygga upp systemet med återförsäljare. Numera är vi fem stycken som jobbar på kontoret och tar hand om kunder som hör av sig. Ofta har de hört om oss ryktesvägen och vill gärna bli en av våra återförsäljare.

– Finns det ett verktyg som kan spara oss fem minuter, tycker jag det är kul om vi kan uppfinna det. Pappa var innovatör och uppfinnare, så jag har det i blodet. Detta tillsammans med duktiga kreativa medarbetare resulterar i en del tidsbesparande lösningar.

– Vi klurar ofta för att hitta lösningar som kan förbättra. Medan Scitex-maskinen installerades tittade jag på baksidan av den – och efter fem minuter hade vi en lösning på hur materialet kunde skäras direkt i maskinen. Jag bad en mekanisk verkstad att bygga den och sedan var det löst.

– Vi har våra egna verktyg för att skapa profiler i aluminium. Hos oss står också en av Sveriges största aluminiumsågar. I dag har vi även patent på att kunna låsa duken i tavlor för utomhusbruk där vädret kan ställa till det.

– Jet Print är den enda som kan erbjuda ett sådant här bildsystem med gummilist som funkar utomhus, och där alla – även personer med långa naglar – kan använda och själva byta bild utan verktyg.

Jet Print är certifierade av 3M för självhäftande folietryck upp till 320 centimeter. Philips har certifierat belysningen i en av ljusramarna.
Jet Print är certifierade av 3M för självhäftande folietryck upp till 320 centimeter. Philips har certifierat belysningen i en av ljusramarna.

Förutom de tre HP Latex 570 som nämndes ovan, så har Jet Print ett antal rejäla maskiner. För tyg används en tre meter bred D-gen G5 direktsublimeringsmaskin. De första två maskinerna gav dock många bekymmer, men sedan två år tillbaka har Jet Print en ny modell som gått varenda dag, klanderfritt. Inte ett enda av Ricoh-huvudena – eller printerkort – har gått sönder.

Vuteks kombimaskin GS3250 LX plan led är en hybridskrivare som får köra både mjuka och hårda material.

– Den valdes för hastigheten. Vi blev av med all bandning och kan köra tunnare material på grund av led-tekniken.

De har också Vutek GS3250 LXR led, som kör rulle-till-rulle.

– Vi är en av de få i Sverige som får köra tremeters-jobb certifierat av 3M. Fem medarbetare har nu gått den utbildningen, som bland annat ger möjlighet att ge 3M-garanti på fordonsfoliering.

Scitex solvent XL Jet är en fem meters arbetshäst för nätbanderoller till fasader.

– Den här maskinen är enda sättet att få ner priserna i konkurrensen med till exempel Polen. Djupet i färgerna är oslagbart. Tar du en uv-printad mesh-vepa så blir den mer platt i färgerna. Med solvent får du ett drag i dem. Det är den optimala tryckmetoden för fasadvepor.

Scitex XP5100 (ursprungligen en Nur-maskin), för tryck på täta material. I den körs frontlite och backlite, dubbelsidigt och canvas samt textilmaterial skarvfritt upp till fem meter.

Jet Print har också fyra olika digitala skärbord: Zünd 350 gånger 180 centimeter som är ett rent skärbord, Zünd 350 gånger 350 centimeter, Bullmer 500 gånger 500 centimer och Kongsberg
3 gånger 2, som även kan fräsa och biga.

Läs vidare

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Agfa klättrar högre med nya Anapurnan

Ett betydande steg framåt när det gäller både hastighet och utskriftskvalitet. Så beskriver Agfa den nästa generationen av storformatshybriden Anapurna som visas under Fespa.
Anapurna-H3200 webb

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland