Forskare på Syddansk Universitet Nanosyd har lyckas framställa högeffektiva, lövtunna och flexibla solpaneler. Det fortsatta arbetet är att göra produktionen industriell där panelerna kan tryckas som metervara i rullar.
Nästa generation av solpaneler är tunna, böjbara samt transparenta. Precis som plastfolie kan de rullas ut över hustak och bilar utan att ge avkall på det estetiska. Eftersom panelerna också är lätta kan de integreras i till exempel jackor så att mobilerna alltid är laddade.
– Vi har tagit fram flexibla solpaneler med en total tjocklek av tio mikrometer. Det motsvarar 0,01 millimeter. I dag konverterar organiska solpaneler upp till 13 procent av solens energi till el men det kan vara helt annorlunda när de skalas upp till större längder, säger biträdande professor Morten Madsen på Syddansk Universitet Nanosyd.
– Det största problemet med organiska solpaneler är deras livslängd. När de utsätts för luft och ljus så kan det uppstå kemiska processer som gör att de oxiderar. Genom att tillsätta kemikalier försöker vi därför göra panelerna mer stabila, säger Morten Madsen och fortsätter:
– Forskning kring organiska solpaneler har pågått under många år, men vi upplever ett ökande intresse från industrin. Till exempel finns det flera bilföretag som är intresserade av tekniken.
Organiska solpaneler förväntas göra ett stort genombrott eftersom de kommer att vara de första som kan konkurrera kostnadsmässigt med olja och naturgas utan statligt stöd eller lagstiftning.