Bredaste programmet hittills hos Plockmatic

DSC_0053

När Plockmatic öppnar sin monter på Sign&Print Scandinavia, så är det med det bredaste program de någonsin haft. Dels har de egentillverkade produkterna nu fått en bredd så att de finns i ett antal andra montrar också. Dels har Plockmatic Document Finishing blivit återförsäljare av ett så brett program – bland annat C.P. Bourg – att de nu även kan lösa delar av efterbehandlingen hos de större tryckerierna.

Det började egentligen på Drupa, där Plockmatic plötsligt var den mest spridda inline kopplade efterbehandlingsutrustningen. Hos Xerox, Konica Minolta, Ricoh och Canon var det Plockmatic som gjorde att trycket förvandlades till färdiga broschyrer. Nu på Sign&Print Scandinavia finns också Sharp med som utställare och även där finns Plockmatics efterbehandling med.

Det är egentligen fortsättningen på den stora förändringen som vi ser här. När Salvatore Grimaldi, med sitt industriella tänkande, kom in som huvudägare i Plockmatic, så fick vd Jan Marstorp det stöd som behövdes för att 2016 skapa ett rekordår för företaget – både i omsättning, lönsamhet och i resurser som lades på produktutveckling.

Även om lokalerna vid Telefonplan i Stockholm i dag bara inrymmer forskning och utveckling – produktionen pågår sedan några år tillbaka i Riga – så behöver man nu i vår ändå utöka med ett antal hundra kvm och ett antal nya utvecklare.

För några år sedan förvärvades engelska Morgana och mycket arbete har lagts på att passa ihop de produkterna med Plockmatic. Bland annat är det nu samma kablage och moderkort som sitter i företagets maskiner – oavsett om de tillverkas av Morgana eller Plockmatic. Också många andra delar är samma, vilket förenklar för servicetekniker och gör tillverkningen billigare samtidigt som kunden får en mer testad och stabil produkt.

– Vi omsätter nu nästan en halv miljard, säger Jan Marstorp. Det har varit en stabil tillväxt sedan 2009, så man kan inte tala om en Drupa-effekt 2016. Den här positiva utvecklingen har pågått länge och nu kan vi erbjuda inline efterbehandling till alla printerbolagen.

– Vi har också fått avtal med dem så att de kan sälja våra Morgana och Plockmatic utrustning fristående. Det är ju fortfarande så att efterbehandlingen håller längre än skrivarna, så ur den synvinkeln kan det vara klokt att inte köpa de maskinerna hopkopplade. Å andra sidan kan man kanske spara personal genom att arbeta med det hopkopplat – så var och en får själv räkna ut vad som är optimalt.

DSC_0065

I Plockmatics utvecklingsavdelning finns de senaste skrivarna – och de som ännu inte kommit ut på marknaden. Allt för att kunna utveckla in-line-efterbehandling. Här är utmaningen att en ny skrivarmodell lägger ifrån i en annan höjd.

DSC_0067

Canon är ett av de företag som använder Plockmatic för sin efterbehandling.

DSC_0055

– Tänk så smidigt att ta hand om allt som skärs loss och transportera upp det i en container, säger Plockmatics vd Jan Marstorp, och visar ett projekt i företagets utvecklingsavdelning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *