Branschens utmaningar ur ett millennieperspektiv

PUBLICERAD: 1 mars 2017
UPPDATERAD: 14 november

Samhället förändras. Kunderna förändras. Köpbeteendet förändras. Har du förändrats?

Sofia Ljungberg, vd Ljungbergs Tryckeri, Gea Alsterberg, produktionschef Arkitektkopia Malmö, Robine Hedlund, vice vd ABA. 

Sofia Ljungberg, vd på Ljungbergs Tryckeri, Gea Alsterberg, produktionschef på Arkitektkopia Malmö, Robine Hedlund, vice vd på ABA, stod tillsammans på scenen under Sign&Print Scandinavia. Föreläsarna träffades i Futura, föreningen för unga ledare upp till 40 år på grafiska företag. Föreningen har till ändamål att, genom vidareutbildning och diskussioner i tekniska, ekonomiska och administrativa frågor, öka medlemmarnas kännedom och kunskaper om branschen och de grafiska organisationernas verksamhet. 

– Vi tre tillhör generation Y och tänk dig denna generation som dagens kund. Vi vill se snabba resultat, sätter värde på vår tid och har ingen tid för rundprat – get to the point. Vi kan välja tid på dygnet och arbetar gärna i nätverk, sade Sofia Ljungberg.

Globalisering en av framtidens utmaningar

Sofia fortsatte med att säga att år 2007 fanns det 500 miljoner uppkopplade enheter, av det vi kallar sakernas internet, 2014 var det åtta miljarder och år 2020 beräknas det finnas 50 miljarder uppkopplade enheter.

– I dag äger fler människor en mobil enhet än en tandborste. Mer än 50 procent av världens befolkning är yngre än 30 år. Det sker en maktförskjutning från väst till öst med en ny global och gränslös värld, som för oss som företagsledare, ställer oss inför nya utmaningar, sade Sofia.

Sofia berättade om Generation Z, som är födda mellan 2000–2010 och kom direkt in i den digitala världen med alla sociala medier. Generationen är mindre fokuserade men bättre på multitasking. Många är självlärda, gillar individualitet och upp till 72 procent kan tänka sig att starta egna företag. Majoriteten har mer globala kontakter än kontakt med vuxna i sin närhet.

Myterna om generation Y och Z

Robine Hedlund tog upp myterna om generation Y och Z som, förutom att anses vara tekniskt drivna, narcissistiska och curlade, även anses vara jobbhoppare, illojala och lata. Orsakerna enligt Robine:

Jobbhoppare – Orsaken kan vara att företaget inte uppfyller förväntningarna. Varför gör jag det här och vad är resultatet av vad just jag gör?
Illojala – Är företaget intresserat av att se till mitt bästa?
Lata – Men vi jobbar gärna både kvällar och helger. Jobbar på semestern för att ha rent innan man börjar på jobbet. Man vobbar vilket betyder att jobba hemma med sjukt barn. Generation Y och Z är också kreativa, flexibla, öppna och tar både ett socialt ansvar och miljöansvar.

En förändrad värld kräver också ett förändrat tankesätt på företaget när det gäller affärer, kunder, organisation, kultur och ledarskap enligt Robine.

Att rekrytera och behålla medarbetare

Gea Alsterberg berättade att det synliga som vi ser hos människor är kön, ålder, etnicitet och språk men det utgör bara 20 procent av en människas egenskaper. Den osynliga biten på 80 procent innehåller egenskaper som ett företag har nytta av, som uthållighet, religion, nationalitet, färdigheter och utbildning. Egenskaperna kan också hjälpa till med att bygga bättre relationer med kunder.

– För att inte fördomar påverkar valet av sökande kan det vara bra med anonyma ansökningar. Men hur attraherar man sökande och bygger ett starkt team på företaget med de nya generationerna? frågade sig Gea och fortsatte:

– Även om företagets policy är grunden för medarbetarna måste man vara flexibel. Det går att arbeta på en annan plats än kontoret, företaget kan hjälpa till med dagisplats och tillåta att man tar med hunden till jobbet. Det är också viktigt med bekräftelse, motsvarande likes i sociala medier även på arbetsplatsen för medarbetarna.

– Människor är känslostyrda och inte bara lönen är viktig. Arbetet måste vara meningsfullt, det ska vara kul att gå till jobbet. Det måste finnas en balans mellan jobbet och livet. Arbetsrotation kan vara ett sätt att göra arbetet omväxlande och intressant.

– Det krävs en förändrad värdegrund och aktivt arbete för skapa en bra företagskultur som även innefattar ett helhjärtat socialt engagemang. Öppenhet är viktigt där man delar med sig av företagets resultat och framtidsplaner. De anställda ska känna sig trygga på företaget och i arbetsgruppen.

Årets unga företagare 2015

Evelina Lindgren, vd Apak, vald till årets unga vd 2015.

Gea avslutade med att berätta om Evelina Lindgren som tog över det familjeägda företaget Apak som vd 2014. Genom att öka engagemang och förändra arbetssätt hos personalen, lyckades hon att öka omsättningen från 280 till 320 miljoner och vinsten 450 procent på ett år. En åtgärd var att bilda tvärgrupper på företaget. Varje tvärgrupp fick åka bort en dag och diskutera vad man kan göra för att öka lönsamheten. Man satte upp tre personliga och ett mål per avdelning att slutföra under året.

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R