250 blogginlägg i miljöns tjänst

PUBLICERAD: 22 april 2017
UPPDATERAD: 22 april

I dag publicerar Laurel Brunner sitt 250:de inlägg i grafiska miljöfrågor. Det är framför allt genom arbetet med standardisering som skillnad kan göras, konstaterar hon och tittar tillbaka.

Wow. Hard to get the noggin around the fact that this is the 250th Verdigris environmental blog we’ve written. Over the last five years or so we have covered all manner of environmental matters relevant to the graphics industry. But has it made any difference to the market’s sustainability awareness? It’s no more than a vanity to say that it has, so far better to look at any scraps of evidence, but evidence of raised environmental awareness is impossible to attribute to these blogs.

One very clear and obvious difference compared to where we were five years ago is the number of environmental ISO standards published or under development for graphics professionals. ISO 16759 for calculating the carbon footprint of printed matter was published in July 2013. There are now at least two carbon calculators certified to this standard. A similar document for calculating the carbon footprint of electronic media is almost ready for submission to ISO for publication. ISO 20294 (Quantification and communication for calculating the carbon footprint of e-media) can be used alongside ISO 16759 and other documents as part of a larger evaluation of the environmental impact of print.

Other documents in the works are ISO 20690 for measuring the energy usage of high speed digital printing engines with low incidences of transitional power surges and ISO 21632. This document provides directions for measuring the energy usage of digital printing engines with frequent power surges, such as those used in wide format digital printing. Both standards provide data to assist investment decisions for printers and print buyers as well as for developers of new digital printing technologies. Both are in their final stages prior to publication. A less progressed document is ISO 21331 for assessing the deinkability potential of print. Work on this has been uphill but we are making relentless progress with it.

Another document is at its journey’s start. A series of ISO standards will provide environmental declarations for different categories of print, providing a common reference for the many eco-labels available. This new ISO standard will provide a reliable and consistent data source for ecolabels. The first document in the series is for packaging and labels.

So overall has this blog made a difference to awareness of the environmental impact of print? There really is no way of knowing, but we hope that the standards work, the general awareness of sustainability in the industry and the improved environmental impact of processes and equipment are making a real difference. If the Verdigris project and these blogs have contributed, even in a very small way, then the graphics industry is heading in the right direction.

– Laurel Brunner

This article was produced by the Verdigris project, an industry initiative intended to raise awareness of print’s positive environmental impact. This weekly commentary helps printing companies keep up to date with environmental standards, and how environmentally friendly business management can help improve their bottom lines. Verdigris is supported by the following companies: Agfa Graphics, EFI, Epson, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift,  Unity Publishing and Xeikon.

Läs vidare

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Konica Minolta: Det här kan du förvänta dig av Drupa

Tryckerier som håller sig uppdaterade kring tekniska trender och innovationer kommer bäst kunna utnyttja och se potentialen, skriver Konica Minolta i ett pressmeddelande. Under Drupa kommer de visa sin syn på vart framtidens tryckteknik är på väg.
Konica-Minolta-Drupa

Spill blir helt nya produkter med Hexis nya satsning

Spill från material blir husisolering och pvc-rör när Hexis nya återvinningsprogram rullas ut i Europa. Under Fespa visar det franska företaget också en ny ultrastransparant folie och nya färger i serierna Bodyfence och Skintac.
_DSC0045

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2