Chris om bläcktryckets framtid

Chris Jordan arbetar som konsult inom tryck med att ge strategiska råd om hur man maximerar sin försäljning, både för leverantörer och trycksaksproducenter. Med 45 års arbete, bland annat hos leverantörer som Heidelberg och Efi, har han en bred kunskapsbank att ösa ur. Detta är ett referat på föredraget som han höll på Grafkom I/O tidigare i år och som handlade om vad som kommer att hända inom bläcktrycket de närmaste åren.

Chris tog upp tre områden där det kommer att ske stora förändringar:

  • De nya digitala bläckpressarna kommer prismässigt att bli överkomliga och trycka med en allt högre kvalitet.
  • All programvara kommer att vara molnbaserad.
  • Helt automatiserade arbetsflöden.

En produkts livscykel

Chris visade diagram över tryckpressarnas livscykel. Innovatörerna, de tidiga användarna och den tidiga majoriteten är i den första halvan där man tjänar pengarna. När man går över krönet är man lite för sent ute, vilket det är det många som är och kommer då att utsättas för ett prisras.

– Som exempel har jag valt tonerbaserade arkpressar. Mesta av utvecklingen på tryckpressarna är redan avklarad. Det finns tusentals pressar ute på marknaden, vilket kanske inte är vad leverantörerna vill höra men jag kan inte förstå varför någon behöver köpa en tonerbaserad tryckpress idag? Det finns så många tryckerier i världen som inte utnyttjar kapaciteten fullt ut och vi är lång över krönet, sade Chris.

– När det gäller utvecklingen av bläckpressar för volymtryck så startade den för cirka tio år sedan och vi ser en idag kraftig acceleration. Utan fortsatt utveckling kommer tillverkarens teknik att snabbt vara föråldrad så att konkurrenterna blåser förbi. Inte nödvändigtvis på priset, utan mera på vad de kan erbjuda, som exempelvis hastighet och antalet olika substrat som pressarna klarar av trycka på. Nya, uppgraderade skrivarhuvuden kommer också varje år med bättre pålitlighet, hastighet och lägre pris, lade Chris till.

Hans spådom är att år 2025, på mindre än tio år, kommer den dagens bläckteknik att vara färdigutvecklad och i stället kommer ny teknik att tränga in på marknaden vilket är väldigt, väldigt snabbt. Fast han erkänner att han kan ha fel, det har hänt tidigare.

Överskott på bläckpressar?

– I år kommer det att säljas cirka 300 till 500 enheter av bläckpressar för volymtryck, runt om i världen. Det finns fler än femton olika leverantörer och cirka tjugo olika fabrikat att välja på, sade Chris och fortsatte:

– Om man genomsnittligt bara kommer att kunna leverera 42 stycken per fabrikat, kommer tillverkarna att förlora väldigt mycket pengar. Så om inte någon leverantör lyckas exportera till tryckarna på Mars, förstår jag inte hur summorna kan balansera varandra? Det finns inte tillräckligt många tryckare som kan köpa dessa tryckpressar för runt tre miljoner dollar, för det är vad de kostar.

Chris räknar med att inom ett par år kommer en bläckpress, som idag kostar runt en miljon dollar, att ha ett pris på fyra till fem hundratusen dollar. Det gör det exempelvis möjligt för tryckare att få ett bra pris från leverantörer som är på väg ut på marknaden och behöver tryckerier som är villiga att testa.

Molnbaserade program

– Med molnbaserade program kommer du som tryckare och leverantör att alltid ha den senaste versionen. Inom vissa teknikområden och länder går övergången till molnbaserade program snabbt, men jag önskar att det skulle gå ännu snabbare än vad det gör. En del leverantörer som jag pratat med säger att det inte kommer att hända före 2020, men enligt de mindre leverantörerna så är detta redan är på gång.

– Till och med Efi har över 80 procent av sina program på molnet. För tre år sedan tänkte de inte göra det. Det finns inga tekniska begränsningar varför man inte kan placera Fieryservar i molnet. Heidelberg har börjat hyra ut tre till fyra olika versioner av Prinect enligt pay-as-you-go – betala efter hur mycket du använder programmet.

– Om ett företag försöker sälja på mig programvaror som inte är i molnet så skulle jag inte köpa dessa, även om man försöker motivera det som bättre ur exempelvis säkerhetssynpunkt. Jag vill att programvarorna alltid ska vara av den senaste versionen och att man bara betalar när man använder den. Vilket innebär att man som tryckeri alltid kommer att ha ett uppdaterat arbetsflöde, sade Chris.

Automatiserade arbetsflöden

– Det tredje området är automatiserat arbetsflöde, vilket är sak som jag har arbetat med under många år. Det finns dock för mycket mjukvara som kräver handpåläggning för att det att fungera.

– Några företag gör detta redan på ett bra sätt. Det betyder att tryckare och andra kreativa människor i produktionen måste skaffa sig ny kompetens mycket snabbt samt antagligen behöver göra det ganska ofta. Som ägare behöver du dom fortfarande, men de behövs inte till de manuella arbetsuppgifterna som de brukade ha.

– Om ni ska satsa så mycket pengar på en bläckpress, arbetsflöde eller på något annat, se då till att spendera den del pengar på dig själv och dina anställda så att era färdigheter är också uppdaterade.

– Jag tror inte att det är slutet för tryckerier och leverantörer men ni kommer att behöva förändra er mera under de närmaste åren än vad ni har gjort under de förgående fem till tio åren. Men det ger er också möjligheter, om ni kan se vad som är på gång, speciellt när det gäller hårdvaran för bläcktryck, avslutade Chris med.

De flesta illustrationerna är skärmdumpar på inspelningen som Inkish.tv gjorde och kan bland annat ses på Youtube tillsammans med de andra föredragen från Grafkom I/O.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: