En framgångssaga i Grekland

PUBLICERAD: 19 juni 2017
UPPDATERAD: 19 juni

Inge Landsverk, som kommer från Norge, hade länge velat fly det kalla vädret i norr för varmare breddgrader, och när han träffade grekiska Katerina Chanou föll allt på plats.

Nu bor paret tillsammans i Aten, varifrån de driver tryckeriet Landsverk. När de träffades hade de inga tankar på att arbeta tillsammans, men enligt Inge, som redan hade ett digitalt storformatstryckeri i Norge, kändes det vettigt att starta flaggproduktion i Grekland.

– Vi importerade då från Polen, men insåg att vi skulle kunna göra våra flaggor billigare och med bättre kvalitet om vi startade produktionen här, säger Inge.

I dag har de material från Scandraft i Sverige, och gör själva flaggorna i sina lokaler i Aten, med maskiner från Kina som Inge själv kan utföra service på, för att han arbetat med dem tidigare.

Flaggorna skickas sedan med UPS över natten från Aten till Oslo, och de tunga attiraljerna från en lokal i Göteborg.

– Fördelarna med att jobba såhär är många. Vi kan konkurrera med Polen nu, med högre kvalitet på material och lägre priser eftersom att våra maskiner är billigare – men har samma sorters printhuvuden som de andra maskinerna på marknaden. Det betyder att om man kan maskinerna som jag kan, så blir det samma resultat som i de dyra maskinerna från Europa, menar Inge.

Han berättar också om Grekland som marknad, både att sälja till och att producera på.

– Krisen har ju gjort att det är lättare att hitta lokaler här än i många andra länder. Dessutom är både hyra och löner lägre. Det är också stort fokus på utomhus-annonsering här, vilket passar vår produktion.

Landsverk säljer bara till återförsäljare, och Inge menar att det är en del av varför det går så bra för dem.

– Om vi skulle börja sälja mot slutkund så skulle våra nuvarande återförsäljar-kunder förmodligen bli nervösa. Men om vi går ut med att vi bara säljer till återförsäljare kan de vara säkra i att vi inte kommer att försöka ta deras kunder.

Landsverk har bland annat gjort flaggor till Sign&Prints mässor i Norge och i Sverige, men det de gör mest är beachflaggor. När jag pratar med honom i mars ska flagg-säsongen precis börja, och den brukar pågå fram till september.

Flaggorna tillverkas i Aten innan de skickas till Göteborg.

– Beachflaggor är knepigare än vanliga flaggor så klart. Vi gör våra med elastiska band på ett sätt jag inte sett någon annan göra på förut. Här i Aten trycker, skär och syr vi flaggorna, innan de skickas till Göteborg.

När jag hälsar på har de ännu inte fått sin nyaste investering, ett automatiserat skärbord som ska effektivisera processen och göra det möjligt för företaget att producera ännu fler produkter. I september är planen att flytta från de två lokaler de har i dag till en lokal på 1500 kvadratmeter. I samma veva ska de också börja ge sig ut på de svenska och danska marknaderna – i dag riktar de sig främst till den norska.

Utöver flaggor börjar företaget ta fram nya produkter, som tubhalsdukar och västar. Efter deras första mejlutskick hade de en första order redan efter 20 minuter, och efterfrågan är fortfarande stadig.

– Det är verkligen himmelriket att ha vår produktion här i Grekland, avslutar Inge.

Läs vidare

Tapet- och rullproduktion: Tätt samarbete intensifieras

Skrivarleverantören Canon och leverantören av efterbehandlingsutrustning, Fotoba, intensifierar samarbetet med gemensamma demonstrationslokaler hos den skandinaviska Fotoba-återförsäljaren PMH Systems i Ringsted.
Fotoba-canon_01

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

Tryckeriet som älskar utmaningar

Störst går först i maskinväg hos tremannaföretaget D-Max Print när de investerar i nytt. Snabba tempoväxlingar och att ta fram fiffiga speciallösningar till kunderna utmärker den lilla, men kraftfulla produktionen.
D-Max

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett