Heidelberg presenterar strategi för tillväxt

PUBLICERAD: 3 augusti 2017
UPPDATERAD: 14 november
Heidelberg har sitt nya teknikcentrum för utvecklings- och forskningsverksamhet på produktionsanläggningen i tyska Wiesloch- Walldorf.

Heidelberg har stakat ut vägen för en ny tillväxtstrategi som ska stärka koncernens ställning inom trycksektorn de kommande åren.

Det rör sig om ett åtgärdspaket för de kommande åren under namnet ”Heidelberg goes digital”. I och med detta har bolagets styrelse lagt fram ett strategiskt fokus på teknikledarskap, digital transformation och operativ expertis.

Heidelbergs omsättning under verksamhetsåret 2016/2017 uppgick till drygt 2,5 miljarder euro. Rörelseresultatet landade på 179 miljoner euro och nettoresultatet efter skatt blev 36 miljoner euro. Efter flera års röda siffror till lönsamhet nu senast blir målet att fortsätta på den inslagna vägen. Det uppsatta målet är att signifikant förbättra tillväxten fram till 2022. Då med en omsättning på 3 miljarder euro,  ett rörelseresultat på 250 miljoner euro och ett nettoresultat på drygt 100 miljoner euro.

Två strategiska faktorer i huvudsak ska generera tillväxt – digital transformation och tekniskt ledarskap. Operativt handlar det om att göra effektivitetsförbättringar på alla nivåer i verksamhetskedjan utan att för den delen göra omstruktureringar. Tonvikten ligger istället bland annat mer på att effektivisera strukturer och processer, inneha en smidig produktion, samt omlokalisering av utvecklings- och forskningsverksamheten till företagets nya teknikcentrum i anläggningen i Wiesloch-Walldorf. Företaget hoppas med dessa åtgärder kunna minska process- och strukturkostnaderna med cirka 50 miljoner euro under de närmaste fem åren.

I april i år bildades de två affärsområdena Heidelberg Digital Technology (HDT) och Heidelberg Digital Business and Services (HDB) som ett första steg i företagets digitala framtidssatsningar. HDT kombinerar arkoffset, etikettutskrift och postpress-verksamhet och ansvarar för utveckling, produktion och marknadsföring av teknik och produkter för nya affärsmodeller. På HDB styr Heidelberg sin verksamhet avseende exempelvis tjänster, förbrukningsmaterial, digitaltrycksteknik och lösningar som täcker in hela värdekedjan.

Under innevarande år fokuserar Heidelberg främst på att expandera portföljen på växande marknader såsom förpackningar, etikettutskrift, digitaltryck och utvalda förbrukningsvaror och mjukvaror.

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R