En liten dipp väntar i USA

Vi lyssnar på nationalekonomen Alan Beaulieu på Print17 i Chicago. Han ger lite goda råd till branschen, innan han övergår till att dela sin syn på landets president.

Vi vet alla att den grafiska branschen sakta minskar med någon procent om året. Men jag visste inte att i konjunkturcyklerna ligger vi nio månader efter den allmänna konjunkturen. Så när produktionen börjar minska, så har vi en fördröjning på några månader innan det märks i grafiska branschen. När konjunkturen sedan vänder igen, så tar det lite längre tid innan grafiska branschen får glädje av det. Allt enligt amerikanska leverantörsföreningens makroekonom Alan Beaulieu.

Han och presidenten verkar leva i två olika världar:

– I USA ligger vi bara tre procent under den maximala del av befolkningen som någonsin arbetat i tillverkningsindustrin. Vi behöver inte fler jobb i tillverkning, för det har inte funnits så många på nio år. Så det är trams att påstå att tillverkningsindustrin är i kris. Och ingen tror väl att vi ska börja öppna kolgruvor igen. Den tiden är förbi och de delstaterna minskar – men alla andra växer.

– Trots att USA inte skrivit på några avtal, så fortsätter energianvändningen och utsläppen att minska – därför att företagen driver detta.

– Det är fler tillverkande företag som flyttar till USA än amerikanska företag som investerar utomlands.
Den unga befolkningen är en styrka för USA när länder som Ryssland har slutat föda barn.

Alan Beaulieu pekar sedan på att Kanada just nu har dubbelt så hög tillväxttakt som USA. Han visar också siffror på hur Brasilien, genom att införa protektionism, har fått en snabbt växande arbetslöshet.

– Erfarenheter från nu senast Brasilien, visar att protektionism leder till högre – inte mindre – arbetslöshet och lägre – inte högre – tillväxtsiffror.

Om Mexiko säger han så här:
– Utbildningsnivån, antalet ingenjörer, kompetensnivån, kvalitén på produktionen etc. visar att allt i Mexico går åt rätt håll. Deras enda orosmoln är vad Donald Trump hittar på. Men han kommer knappast att göra annat än mindre justeringar av frihandelsavtalen med Kanada och Mexiko. För han är affärsman och det vore en dålig affär att stänga de gränserna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *