Fullt som alltid på Labelexpo

På Labelexpo är det riktigt trångt i montrarna. Det märks att etikettbranschen mår synnerligen bra och är på jakt efter nya sätt att sticka ut.

Sjufärgsseparationer är alltmer etablerat. Det gäller både för Kodaks system för flexoklichéer och för digitala företag, som exempelvis Dursts Tau 330. Med fyrfärg samt violett, orange och purpur kan man nå ett färgspektrum som i princip gör det överflödigt med PMS-färger. På flexosidan ger det naturligtvis en enorm effektivisering om man slipper blanda färg, tvätta färgverk och få de långa stillestånden.

I den digitala världen, där man ju i princip inte har intagningstider vad gäller själva trycket, kan man erbjuda tryck av produkter som tidigare inte varit möjliga att trycka digitalt, just på grund av bristen på färger.

Som vanligt är HP dominerande, med ett antal stora pressar som står och kör. Redan under de två första dagarna har de sålt tryckpressar till PRNT i Malmö, Ellko i Norge och 4labels i Danmark. Alla tre har köpt varsin HP Indigo WS6800, som är värstingpressen för etikettproduktion. Det anmärkningsvärda är att samtliga tre redan hade en liknande maskin, som de nu kompletterat med ytterligare kapacitet. Strongpoint har löpt linan helt ut och har köpt den stora 8000-linan med två tryckenheter – och har helt upphört att trycka flexo.

Kodak var nya inom flexoklichéer när de 2006 på Drupa lanserade sina Flexcel INX. Trots att de nu har drygt tio år på nacken, kan de berätta om 20 procents tillväxt under senaste året, medan marknaden bara vuxit fem procent. Men enkelheten är att det bara finns en typ av kliché, även om den kan fås i olika tjocklek och format.

Kodak visar också hur enormt långt de kommit med att utveckla flexo. Titta på bilden av visitkortet, tryckt med uv-flexo. I bakgrunden finns mikrotext i en halv punkts storlek. Med en stark lupp är den 30 000 ord långa beskrivningen av Kodaks historia fullt läsbar. Det här kan både användas för att försvåra förfalskning av förpackningar och för att visa hur enormt långt kvalitén utvecklat sig inom flexotryck.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: