Bläck eller toner

PUBLICERAD: 22 oktober 2017
UPPDATERAD: 22 oktober

 

Vi tittar djupare på hur man kan tänka kring investering i digitaltryck. För närvarande har vi en tendens att inte investera alls. Det är rätt förödande, eftersom nedanstående kalkyler visar att personalen är den största kostnaden.

Om tryckeriet köper en 100-sidors A3-färgskrivare med broschyrhäft och trekantsskärning, så handlar det typiskt om en investering på 900 000 kronor. Med servicekontrakt och ränta blir det en månadskostnad på runt 25 000 kronor. Varje sida som trycks kostar sedan 65 öre i papper, toner och förbrukningsmaterial per A3.
Men arbetslönen för operatören, med semesterlön, sociala avgifter och försäkringar, ligger på 45 000 kronor i månaden. Dagskostnaden, inklusive hyra och kringkostnader, hamnar på cirka 5000 kronor.

Gör du då 40 jobb om dagen, så blir kostnaden 125 kronor per jobb. Till det lägger du 65 öre per tryckt, dubbelsidig A3.
1000 fyrsidiga foldrar i A4 kostar då tryckeriet 775 kronor att producera (125 kronor + 650 dubbelsidiga A3). 250 åttasidiga broschyrer i A4 kostar 450 kronor att producera (125 kronor + 500 dubbelsidiga A3). Och så vidare.

Om du istället bara har 20 jobb om dagen, så blir grundkostnaden 250 kronor per jobb samt 65 öre per tryckt dubbelsidig A3.

Låt oss nu leka med tanken att en bläcktryckpress kan trycka ark med samma kvalitet som tonermaskinerna.  Låt oss vidare tänka att den maskinen är dubbelt så dyr men också producerar dubbelt så snabbt – alltså motsvarande 200 sidor A4 per minut.
Dessutom är det så att bläckmaskiner håller betydligt längre och kräver väsentligt mindre service. Så där vi behöll tonermaskinen ovan i fyra år, så räknar vi istället på sex år för bläckmaskinen.
Månadskostnaden har nu stigit till 35 000 kronor, men kostnaden per dubbelsidigt tryckt A3-papper har sjunkit till 45 öre.

Trots att maskinen är dubbelt så dyr, så har den totala dagskostnaden – med löner, lokal och administration – bara ökat med 20 procent, till 6000 kronor. Men nu kan dubbelt så många jobb produceras. I praktiken ännu fler, eftersom driftsäkerheten är väsentligt högre med bläck.
6000 kronor fördelat på 80 jobb ger en startkostnad på 75 kronor per jobb. Därtill kommer 45 öre per tryckt A3.

1000 fyrsidiga foldrar i A4 kostar då tryckeriet 525 kronor att producera.
250 åttasidiga broschyrer i A4 kostar 300 kronor att producera.
Och så vidare.

När dagens 80 jobb är producerade så har tryckeriets kostnad varit 12 000 kronor lägre. På en månad get det en minskad självkostnad på nära 300 000 kronor. Eller tre miljoner i lägre kostnad på ett år, jämfört med 100-sidors maskinen.

Det är detta som gör det så oerhört intressant att följa utvecklingen av bläcktryckpressar i A3. 200-sidors maskinen för dubbla inköpspriset finns ännu inte, men flera leverantörer har den typen av maskiner på utvecklingsstadiet. Och om du positionerar om dig till att arbeta tillsammans med ett onlinetryckeri, så kan du ju se till att du alltid har full sysselsättning i din egna maskin, innan du låter onlinetryckeriet producera resten.

Läs vidare

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett