En skylttillverkares väg ut i världen

PUBLICERAD: 30 oktober 2017
UPPDATERAD: 30 oktober
Ursula Hesener och Ulf Helliksen i Crown Norge, där nu nästan 98 procent av produktionen av borr och fräsutrustning går på export. Foto: Geir A. Carlsson

Ulf Helliksen i Rolvsøy har gjort en väldigt bra och en väldigt dålig affär.

Som många norrmän i trakten gjort sedan vikingatiden, så har Ulf Helliksen sitt fokus satt mot utlandet. 97 procent av de 47 miljoner norska kronor hans företag Crown Norge AS omsatte för 2016, kommer från export. Det är också på mässor ute i världen vi möter honom, även om han har stor kärlek till sin hembygd, sin båt och sitt fiske.

Den väldigt bra affären var när han, efter att i ett par år ha arbetat med fräsning, lyckades komma över ett konkursbo med en tysk Kuhlmann gravyrmaskin med en Jäger högfrekvensspindel. Det var i mitten av 80-talet och det fanns massor av arbete inom skepps- och shippingindustrin – speciellt för den som, likt Ulf, kunde fräsa och skapa skyltar i rostfritt stål.

Det gick så bra, så att han efter ett par år istället gjorde en väldigt dålig affär. Strax innan fastighetskraschen köpte han sitt vackra hus, med utsikt över Glomma och perfekta lokaler för arbetet.

– Sedan kom krisen. Priserna på fastigheter rasade, så säkerheten för banklånet blev mindre och mindre, när husets värde sjönk. Det gjorde att ingen längre ville bygga några hus och det behövdes inte heller några skyltar. På toppen av det höjdes räntan till 15 procent. Så det var inte lätt.

Här kunde Ulf Helliksen ha givit upp Crown Norge. Men han gick istället åt andra hållet, och satsade.

– Jag såg att redan efter några få bokstäver så behövde jag slipa mina fräsverktyg. Jag använde mer tid på att slipa verktyg än på att fräsa, berättar Ulf Helliksen.

Sedan beskriver han hur han sökte och till slut hittade ett företag i Schweiz som kunde tillverka precisionsverktyg. Efter Ulfs specifikationer utvecklade de graveringsfräsare som i test hos kompetenta kunder i Schweiz, Tyskland och Norge visade sig fungera mycket väl med krävande material, när det gäller finish/ytbehandling, hastighet och hållbarhet. Snart började han sälja fräsar till kollegor och sedan till kollegors kollegor och så vidare.

Vi frågar Ulf om hans stoltaste ögonblick.

– Svårt att svara på. 1992 var vi först ute med kvartsslipade och belagda gravyrfräsare. 1996 introducerade vi vår ”Multi-purpose” spiralfräs med ett skär som var helt oöverträffbar i material som aluminium, MDF akryl, ACM (aluminium kompositmaterial). Under 2007 lanserade vi vår specialfräs för ACM på Sign&Print Scandinavia.

– Där kunderna med konkurrenternas obalanserade verktyg med två skär bara kunde köra fem meter per minut, så kunde de köra 30 meter med vårt balanserade verktyg, vilket var balanserat för att kunna användas i en högfrekvensspindel.

– Tänk dig att gå från 5 till 30 meter.

Efterfrågan på fräsning ökar ständigt. Det syns hos Crown Norge, där omsättningen mer än fördubblats på fem år. Foto: Geir A. Carlsson

Aluminium Composite Materials (ACM) är ett material som är väldigt användbart till skyltar. Det är ett tacknämligt material, bestående av 0,3 mm tjock aluminium på båda sidor och sedan plast i mitten. Det finns i flera olika tjocklekar, men 3 eller 4 mm är vanligast. Det har en glatt yta som är lätt att hålla ren och det väger inte mycket. Det används till många former av skyltar.

– Det materialet kommer mer och mer. Vi säljer väldigt mycket fräsar till ACM. Det är fräsar som sedan visat sig fungera och vara väldigt allsidiga även för akryl och trä.

– Med det verktyget tog jag kontakt med patentverket men fann ut att det var för komplicerat. Först ska det ansökas och bli godkänt. Sedan måste man söka patent för olika länder och kontinenter. Jag valde att istället lägga pengarna på marknadsföring, för att få verktyget spritt i hela världen. Och trots att det snart är tio år sedan verktyget lanserades, så är det ännu ingen konkurrent som utmanat mig.

Ulf Helliksen berättar sedan om fräsarna som tål att användas i högfrekvensspindlar, upp till 60 000 varv i minuten. Där finns även diamantverktyg för polering av akryl.

– Flera av våra konkurrenter har inte ens verktyg för högfrekvens, utan bara för 24 000 som var det vanligaste tidigare. Tänk dig att åka på autobahn utan balanserade däck. Samma sak händer om du har obalanserade verktyg och kör i 60 000 varv. Verktygen låter mycket och det sliter hårt på spindeln. Så ett balanserat verktyg ger snyggare fräsresultat och fräsen håller längre och kunden sparar en massa pengar på utebliven spindelreparation.

Ulf mötte sin schweiziska sambo Ursula för 16 år sedan. Hon är den som sköter administrationen i firman. När Crown Norge ställer ut på mässor i Amsterdam, München, Paris, Berlin med mera, så är Ursula i sitt esse och briljerar med sina språkkunskaper. Hon snackar mycket bra engelska och flytande franska, tyska, italienska och schweizertyska, något som kommer väl till pass när icke- engelsktalande kunder kontaktar firman.

Slutligen bara en lärdom om fastigheter. Medan den gamla graveringsfirman för länge sedan är pensionerad, så är Crown Norges fastighet mer värd än någonsin. Så man kan säga att den succérika investeringen i början blev grunden till ett världsledande företag medan probleminvesteringen också blivit mycket värdefull.

 

 

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R