Stor skillnad när Media-Tryck bytte till ny Riso

Johan Lindelöf har kalibrerat färgomfånget så att Riso och den stora Océ bläckrotationen ger samma färgresultat. Därmed har man fått en smidig provtryckspress.

Media-Tryck i Lund trycker stora volymer färgböcker med bläck. Nu har de införskaffat en Riso GD för att göra provtryck.

– Vi var på jakt efter en provtrycksmaskin till vår Océ-rotation, som vi trycker universitetets böcker i, berättar produktionschef Johan Albertén. Du kan inte starta en 30 meter lång rotation för att köra ett exemplar.

På Sign&Print mässan i Kista i våras hittade vi Risos nya GD9630 maskin. Den är utrustad med en extra grå färgkanal, vilken medför betydligt bättre svärta i texten och mycket mer djup i färgbilderna.

Produktionschef Johan Albertén på Mediatryck i Lund trycker stora volymer färgböcker med bläck. Nu har han skaffat en Riso GD för att göra provtryck.

– Vi har tidigare haft Riso och var rätt skeptiska till kvalitén. Driftsäkerheten var det däremot inget fel på, men vi använde bara vår Riso för enklare jobb.

– På mässan i Stockholm konstaterade vi att Riso var den enda maskin som kunde tillgodose vårt behov, nämligen att provtrycka på Scandia 2000 bokpapper och ge ett provtryck som låg väldigt nära vår stora Océ bokmaskin, säger Johan Lindelöf.

Det är Johan Lindelöf som skapat färgprofilerna för de olika maskinerna hos Media-Tryck. Han lägger stor energi på det arbetet och har också lyckats få in Riso i detta.

– En förutsättning var att vi skaffade den Fiery-rip som numera kan beställas till Riso. Maskinens egen rip räcker inte när du ska ställa färgkurvor och profilera trycket. Men genom att vi kunnat skapa en fungerande färgprofil, så har vi fått maskinerna att uppföra sig väldigt lika.

Media-tryck trycker nästan enbart på Skandia 2000 från Lessebo. När de trycker med bläck så vill de gärna ha ett papper som är förbehandlat, så att bläcket lägger sig ovanpå papperet och inte börjar sugas ner i papperets fibrer. Det senare ger en oskarp punkt och text, medan det förra ger ett mer precist tryck, samtidigt som åtgången på bläck minskar. Och bläck till inkjetmaskiner är generellt sätt ganska dyrt, så det betyder mycket att kunna få ner den kostnaden.

Exempel på provtryck från Riso bredvid upplagetrycket från Océ.

– Tyvärr kan vi bara få rotationspapper förbehandlat för bläcktryck från Lessebo. De erbjuder inte motsvarande för ark, säger Johan Albertén.

– Ibland har vi en del otryckta ark som skurits ner i rullmaskinen i samband med jobbyte. Lägger vi dem i Rison så får vi ett bättre tryckresultat. Normalt måste vi dock hålla till godo med obehandlat papper när vi kör ark i Riso – och därmed aningen sämre tryck. Men vi hoppas givetvis på att snart även kunna köpa inkjetpapper som är förbehandlat.

Generellt för bläckmaskiner gäller att de kräver väldigt lite service. Det är något som Mediatryck kan bekräfta för sin Riso GD9630. De servicebesök som varit under de första tre månaderna har enbart haft att göra med att justera och kalibrera kvalitén. Inte någon gång har det handlat om att maskinen stått stilla.

– Och då är ändå maskinen ny för vår leverantör, Ocay, som normalt arbetar med kontorsmaskiner men som nu blivit återförsäljare för Riso i södra Sverige.

– Jag tycker vi har haft – och fortfarande har – en mycket bra dialog med Ocay, säger Johan Albertén.

Riso GD9630 har fyra färger samt en extra grå färg. Den femte färgen ger ett djup i bilder och text som gör att även krävande bilder kan tryckas med bläck på obestruket papper.

Förutom den stora bokmaskinen och Riso så har Media-Tryck maskiner för det som krävs på ett universitet. Här finns en Ricoh som gör helt färdiga häften och en Oki som kan ta långa format. Den används bland annat för att göra personaliserade mappar. Mediatryck använder sig då av papper som stansats med en specialbeställd stansform, som de själva ritat men där stansningen görs av Prostans i Malmö.

Johan Lindelöf visar de exklusiva mapparna, helt i färg och med användarens namn på framsidan. Inuti finns det en perforering för namnbricka, så att den kan printas i en arbetsgång, innan mappen viks ihop till användaren.

– De här har blivit väldigt populära till de många seminarier som dagligen genomförs på universitetet. Och de kan beställas via vår webbsajt, där det även finns mallar att ladda ner för att göra själva utformningen.

Webbsajten fylls hela tiden på och redan i dag kan hundratals olika produkter beställas. Det mest extrema är att Mediatryck klarar att trycka på 30 cm tjocka material i sin Compress bläckskrivare.

– Lägger man till att vi även kan figurskära och applicera folier, producera mässmontrar och följa blivande doktorer hela vägen till deras avhandling, så kan man lugnt säga att vi är heltäckande, avslutar Johan Albertén.

Mediatryck gör det som krävs som helhetsleverantör. Här exempel på en mapp, med namn på framsidan, som kan tryckas i Intel eller Oki, vilka kan ta ett längre format. . .

. . . och när det viks ihop blir det en mapp med personlig namnbricka.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Bestruket papper ökar tilltron

Kraftigare och finare bestruket papper ökar både läsbarhet, kvalitetskänsla och förmåga att återge resultatet. Det har framkommit i en amerikansk studie.   Neurologen doktor David Eagleman på Baylor College of Medicine’s laboratorium för perception har genomfört en studie där försökspersonerna fick läsa en broschyr för ett fiktivt företag.

Publicerat av: