TEST: Océ Colorado 1640 – skrivaren som gör allt i ett

PUBLICERAD: 29 november 2017
UPPDATERAD: 29 november
Hans Dalmeijer och Søren Simonsen, verksamhetsutvecklare respektive produktspecialist på Canon Danmark, ser Coloradon som ett alternativ istället för att ha flera, men mindre, produktiva skrivare.

Det är tolv år sedan Canons företag Océ lanserade flatbäddskrivaren Arizona. Den till dags datum mest sålda av sitt slag och mer än 6000 sålda enheter på den globala marknaden. På den tiden handlade det om att underlätta för skyltfolket med affischering. Nu lanserar Océ den rullbaserade skrivaren Colorado och har valt att sikta in sig på att fylla det hål de ser mellan high-end-maskinerna från de mer industriella leverantörerna och de mer konventionella rullbaserade skrivarna till skyltmarknaden.

Det är marknadsanalyser som den från IT Strategies 2015 som är fundamentet i utvecklingen av Coloradon. De berättar att marknaden för rulle-till-rulle-skrivare är i en global tillväxt och förväntas stiga med 30 procent från 2017 och fram till 2020. Samtidigt visar en annan undersökning från analytikerföretaget Infotrends på kritiska element i storformatsframställningen – att leverans efterfrågas inom 24 timmar på 40 procent av alla utskriftsjobben. Så tidpunkten ser ut att vara rätt när Coloradon lanseras som en rullbaserad skrivare med en särskilt hög produktivitet och leveransklara produkter som kommer ut från skrivaren.

Fokus på automatisering och låga omkostnader

Den första modellen heter Colorado 1640 där det mittersta talet anknyter till mediebredden – 64 tum eller 162,5 centimeter. Målgruppen är företag med en viss volym, enligt Hans Dalmeijer, affärsutvecklare på Canon Danmark, ska man som tumregel räkna med en förbrukning på minst 10 000 kvadratmeter om året, för att investeringen ska vara relevant. När det gäller de viktigaste försäljningsparametrarna för Coloradon nämner han:

– Produktivitet

– Automatisering

– Utvidgade mediemöjligheter

– Samlade kostnader i produktens livslängd

Det är en robust maskin med en vikt på inte mindre än 740 kilo. Med en topphastighet på 159 kvadratmeter i timmen är den snabb, men inte den snabbaste på marknaden. Men när de sätter produktiviteten högst upp på maskinens lista med fördelar så beror det på att den höga automatiseringsgraden ger många riktiga produktionstimmar.

Det kan vara två rullar i lådan och pappersrullen låses fast på valsen med ett enda klick i änden av rullen.

Skrivaren är utrustad med två ingångsrullar, där man kan ha två olika material – eller två identiska – som kan bytas automatiskt. Den delen av tekniken är hämtad från Colorwave-skrivarna som har upp till tre lådor med vardera två rullar. Det finns också plats för fler lådor i Coloradon, så redan här finns kanske den första uppgraderingsmöjligheten.

Rullen som håller substratet på plats är transparent och är lätt att passa in i rullen. Rullen förs genom hylsan och låses med ett enda klick. Härifrån är avståndet ganska kort till inmataren som därigenom säkrar att det är minimal manuell kontakt med pappersrullen, och därmed mycket lite utrymme för svinn på grund av till exempel fettfläckar från fingrar.

Nästan underhållsfri

Coloradon är nästan underhållsfri. De dagliga rengöringsrutinerna som de flesta känner till från storformatskrivare, har på Coloradon reducerats till en månatlig rengöring som görs på cirka tio minuter. Och efter att ha sett rutinen utföras måste jag säga att man måste anstränga sig för att lägga hela tio minuter på det. Det rör sig om att torka ett skrapblad och en värmeplatta, samt avtorkning av kanten på skrivhuvudena med en svamp. Så om tio minuters daglig rengöring kan reduceras till tio minuter per månad så finns det gott och väl ytterligare tre produktionstimmar i månaden till förfogande.

Fel rättas under arbetets gång och minskar svinnet

Océ har också utrustat Coloradon med automatisk kvalitetskontroll. Continuous Nozzle Monitoring (kontinuerlig munstycksövervakning) testar samtliga munstycken i skrivhuvudena, varje gång en utskriftslinje är klar. Det sker genom att skrivhuvudet tar emot en svag elektrisk signal som ska ge en akustisk respons. Om responsen inte är som förväntas, så ersätts munstyckets funktion av ett annat munstycke tills den återger en normal signal. På det sättet kan fel som uppstått i processen rättas direkt. Jag kan bekräfta, genom att ha iakttagit processen att det ser ut att fungera. Ibland uppstår det vita linjer men vid den efterföljande traverseringen försvinner de igen.

En annan automatisk kvalitetskontroll heter Media Step Control. Det skrivs löpande ut pyttesmå gula passmärken, som optiskt avläser medieöverföringen och justerar utskrifterna. Denna funktion är dock inte tillgänglig när man kör i de högsta hastigheterna.

UV-Gel är den nya bläcktekniken i Coloradon. Det speciella med den tekniken är att färgen inte flyter ut när den träffar papperet men i egenskap av sin geléaktiga konsistens behåller den formen tills LED-UV-ljuskällan härdar färgen. På samma sätt behöver LED-UV-enheten inte heller sitta samman med skrivhuvudet, vilket minskar risken för härdning av färgen i själva skrivhuvudet.

Priset på färgen är i nivå med det man ser hos andra leverantörer. Men färgförbrukningen är däremot något lägre. Det kikar vi närmare på i själva testdelen.

Ett stort mediespektrum att utforska

Härdningstemperaturen överstiger inte 28 grader Celsius och öppnar därmed för utskrifter av alla tänkbara applikationer. Canon har för närvarande provat och listat mer än hundra material som kan användas i Coloradon. De ser inte direkt några begränsningar inom rullmedier, och efterhand som fler medier testas kommer mediebiblioteket gradvis att expandera. Kunder kan även själva framställa medieprofiler.

Det går att skriva ut med både tajt eller lös upprullning. Oavsett vilket val man gör så guidas operatören igenom de nödvändiga manuella inställningarna på skrivarens datorskärm. Det går inte att göra något fel utan att man blir varse det.

Det uppstår ingen lukt under utskriften. Skrivaren har även en lång beständighet mot blekta färger och mekaniska repor i trycket. Enligt Canon ska detta vara toppklass.

Färgen är dock inte töjbar och kan därför bara användas till bilfoliering om det är på förhållandevis jämna ytor.

Skrivaren är enligt Canon lite dyrare än andra liknande rullbaserade skrivare, men mycket billigare än industriella skrivare som ofta ligger i miljonklassen. Men sett till nedanstående punkter kan den samlade livslängdskostnaden vara mycket konkurrenskraftig.

– Lägre färgförbrukning

– Mindre underhåll

– Högre skrivhastighet

– Klart för efterbehandling eller leverans omedelbart efter utskrift.

– Flera medier i mediefacket

– Automatisk inmatning av materialet, samt lite materialspill

Coloradon säljs vanligtvis inte utan ett serviceavtal, och därför är priset beroende av den årliga förbrukningen och serviceavtalets utformning, och inte minst kundens individuella konfiguration.

Skrivhuvudena har en lång livslängd och förväntas bli utbytta få gånger under maskinens livstid. Priset på skrivhuvudena beror återigen på på det samlade serviceavtalet. Canon berättar att priset per liter färg är i nivå med priset för Eco-solvent-och latexfärg.

Colorado 1640 levererar en genomgående hög kvalitet, även i högre hastigheter.

Själva testet:

Testet består av ett 1 x 1 meter stort pdf-dokument. Dokumentet innehåller en rad olika bilder med varierande utmaningar; positiva och negativa texter i olika storlek och färger, samt Pantone-färger, täckfärg och tonövergångar. Testet gjordes i flera olika utskriftslägen för att kunna se vilken effekt det har avseende kvalitet och hastighet.

Textåtergivning, passning och linjepar

En trepunkts positiv text är läsbar i High quality mode, men man måste upp i sex punkter för att texten skall se någorlunda ren och sammanhängande ut. I negativt är en sexpunkts text läsbar men man får gå upp till nio punkter för att bokstäverna ska se någorlunda rena och sammanhängande ut. Passningen mellan färgerna är utmärkt. På linjeparen ser man tydligt att skrivaren har en högre upplösning vågrätt än lodrätt. 50 linjer vågrätt är enda gången där de svarta och vita linjerna blir lika tjocka. Linjerna är dock helt åtskilda upp till 150 lpi. Lodrätt är linjerna inte lika tjocka i 50 lpi och knappt åtskilda i 100 lpi (High quality mode). Det ser inte annorlunda ut i några av de andra lägena heller.

Färgerna är placerade på ett lättillgängligt sätt vid änden av maskinen och de kan bytas utan att produktionen avbryts.

Färger och förlopp

När målet handlar om kvalitet så står sig färgerna mättade och naturtrogna i de två testen. Faktiskt även i det så kallade high-speed mode (två pass) där man dock kan se utfall från munstyckena och en tydligare spräcklighet på jämna ytor. I det snabbaste utskriftsläget (ett pass) tappar den färgmättnaden betydligt. Om betraktarens avstånd är längre än en meter ifrån så är de tre bästa utskrifterna inte markant annorlunda. Det betyder att när det kommer till att skriva ut affischer och banners så kan man dra nytta av de höga hastigheterna.

Pantone-matchningen blev inte helt exakt i det här testet, vilket sannolikt kan bero på att flera av färgerna ligger lite utanför skrivarens färgområde.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten är synnerligen bra och ligger helt i linje med motsvarande skrivare med UV-teknik. Bilderna är skarpa och naturtrogna i färgerna och har en fin återgivelse av nyanser i både ljusa och mörka partier. Synar man bilderna på mindre än en meters avstånd så är bilderna lite grövre och kan liknas med till exempel solvent-tekniken. Är bilderna svartvita så renderas de för utskrifter i CMYK.

De olika utskriftslägena är jämförbara om man bortser från den snabbaste hastigheten där färgmättnaden tappar rejält.

Hastighet

Testet gjorde i fyra olika utskriftslägen på en bunt blueback-papper.

Utskriftsläge                                                               hastighet                                          Färgförbrukning

Reliance mode 16 pass (1800 x 600 dpi)                10:07*                                                    8,33 ml

High Quality 4 pass ( 1800 x 600 dpi)                     2:27*                                                      7,27 ml

High Quality 1 pass (450 x 300 dpi)                         0:52*                                                    Inte belyst

Max speed, 1 pass( 300 x 300 dpi)                            0:36*                                                     5,70 ml

*) Testet gjordes på en pappersrulle med en bredd på 137 centimeter, vilket inte ger optimal hastighetsprestanda. Men i gengäld kan den jämföras med andra maskiner som vi har testat.

 

Ett tidigare test av en industriell UV-skrivare visade att färgförbrukningen låg på mellan 6,45 och 6,54 milliliter på en respektive fem pass. Det visar att Coloradon har en mindre färgförbrukning, cirka 13 procent i ett pass och cirka 11 procents minskning efter fyra pass (industriskrivaren hade fem pass). Jämför man däremot med en Eco-solvent så har vi tidigare gjort ett test där vi sett att färgförbrukningen hamnar på 9,79 milliliter efter fyra pass. Sammanräknat har därmed Coloradon 25 procents mindre färgförbrukning, men också en något lägre färgmättnad.

Summering

Océ Colorado levererar kvalitet som är helt i nivå med motsvarande UV-maskiner, men med en hastighet som påminner om några av de tyngre industrimaskinerna. Om ytterligare vinster kan räknas in tack vare de automatiserade processerna, så kan den visa sig vara en effektiv produktionsmaskin för företag som annars måste hantera två, tre eller kanske till och med fyra vanliga 64-tumsskrivare.

Bortser man från den högsta hastigheten är skillnaderna mellan de olika utskriftslägena överraskande små när det gäller skylt- och bannerproduktion. För produkter som ska betraktas på ett kortare avstånd rekommenderas däremot att man använder minst fyra pass för att eliminera att färgerna flyter ut i utskriftsprocessen.

Testet av färgförbrukningen visar inte entydigt att Coloradon kräver mindre färg. Men det kan vara så att man med ett bredare jämförelseunderlag kan komma fram till de resultat som Canon själva refererar till.

Här ser man en positiv text i tre punkter och en negativ text i sex punkter. Linjerna 150 lpi återges vågrätt respektive lodrätt. Det syns tydligt att upplösningen är högre i papperets rörelseriktning än i skrivhuvudenas rörelseriktning. Magenta på cyan visar passningen mellan de två färgerna. Längst ner till höger syns den använda rasterstrukturen.

Teknisk specifikation

Leverantör: Canon

Modell: Océ Colorado 1640

Skrivhuvuden: Micro Piezo UVgel 415

Bläck: Océ UV-Gel

Maximal upplösning: 600 x 1800 dpi

Materialstorlek: 64 tum (1,625 m) i bredd. 50 kilo tunga rullar upp till 22 cm i diameter. Materialtjocklek upp till 0,8 millimeter

Materialtyper: Alla kända materialtyper. Men inte lämplig till sträckfilm eller transparenta material.

Färger: CMYK

Maximal hastighet: Upp till 159 kvadratmeter i timmen (CMYK)

 

Läs vidare

Unika dekaler med exklusiv UV-gelskrivare för Hillstedts

Hillstedts i Nykvarn utanför Södertälje har investerat i en UV-gelskrivare från Canon. I Colorado M3W kan de skapa både matta och blanka dekaler, även i kombination.

Hillstedts_7529

VBS satsar på DTF, lasergravering och nya skärbord

Sign&Print besökte Borås för att få veta mer om iECHOs nya skärbord och upptäckte samtidigt flera andra spännande nyheter från återförsäljaren VBS.

DSC_8061

Adder expanderar med nytt storformatstryckeri

I Sverige driver företaget redan ett tryckeri i Stockholm, men nu expanderar de med ytterligare ett nytt storformatstryckeri i Småland.

FotoJet---2024-11-24T214828.216

HP lanserar skalbar Latex FS-skrivarserie

HP meddelar att HP Latex FS50- och FS60-serierna, som visades på Drupa, nu finns tillgängliga.

HP_Latex_FS50_60

Senaste nytt

Unika dekaler med exklusiv UV-gelskrivare för Hillstedts

Hillstedts i Nykvarn utanför Södertälje har investerat i en UV-gelskrivare från Canon. I Colorado M3W kan de skapa både matta och blanka dekaler, även i kombination.

Hillstedts_7529

Spariver på Heidelberg

Heidelberg ska minska antalet tjänster med 450 stycken de kommande tre år. Enligt företaget ska det stärka konkurrenskraften och möjliggöra nya investeringar.

DSC_7972

Nytt förpackningsmaterial av gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial?

Grasspaperx

Ahlsells nya tryckeriverksamhet – vill växa genom förvärv

Ahlsell gör en strategisk satsning på tryckeri, profil- och presentreklam. Det tekniska handelsföretaget har för avsikt att växa genom uppköp av liknande verksamheter. Nu startar man en ny yrkesbutik i Dalarna med tryckeri och fler liknande initiativ är på gång.

FotoJet---2024-12-06T144347.150