”Vi är där när kunden behöver”

PUBLICERAD: 5 december 2017
UPPDATERAD: 5 december
Produktionen rullar på i allra högsta grad för Mikael Almlöf och Mikael Tenggren på Grafiska Broschyrbolaget.

Grafiska Broschyrbolaget i Halmstad fyller ut kostymen. Men när andra satsar så går de varsamt fram, trots att de utan vidare skulle kunna växla upp ytterligare.

Runt 1200 jobb passerar genom Grafiska Broschyrbolaget i Halmstad varje år. Ägarna Håkan Tenggren och Mikael Almlöf har fullt sjå att skapa ordning i pappersarbetet när vi möts eftersom de är mitt upp i en restaurering av kontoret, personalmatsalen och omklädningsrummen. Bokbinderiet har tretton anställda och har haft en stabil omsättning. Mellan tio och elva miljoner kronor de senaste åren. De utför allt som hör ett bokbinderi till – falsning, klammerhäftning, limbindning och adressering.

Deras specialité dock, ligger på specialfoldrar i små format. För 25 år sedan blev läkemedelssegmentet en stor inkomstkälla för bokbinderiet. Produktionen fortlöpte men efter några år försvann tryckerikunden och bipackssedlarna började istället tryckas utomlands. Specialmaskinerna för de små formaten blev kvar och sedermera blev de attraktiva för andra jobb.

– Marknaden för det här är kanske inte jättestor så jag tror vi är hyfsat unika på att göra små format, exempelvis klamrade och limmade små broschyrer och limbundna kuponghäften, säger Håkan Tenggren.

– Många står idag och skär ut de små häftena i skärmaskiner efteråt. Men vi kan köra det online. Maskinerna har betalat sig eftersom vi kört så pass mycket till läkemedelsindustrin, och nu kan vi även utnyttja dem idag, säger Mikael Almlöf.

Filip, son till Håkan Tenggren, arbetar även han i bokbinderiet.

Grafiska Broschyrbolaget arbetar med cirka 50 olika tryckerier kontinuerligt. Några av dem är tryckerijättar som Falk Ruter och Hylte Tryck. I runda slängar 30 procent trillar in till bokbinderiet på grund av att tryckerierna, trots att de oftast har investerat i egen efterbehandlingsutrustning, inte mäktar med. 70 procent handlar oftast om stora upplagor, volymer i små format som kunden redan vet att de inte klarar leverera på egen hand.

– Vi är där när kunden behöver oss, säger Mikael med eftertryck.

– Eftersom många tryckerier försöker häfta och klamra själva så lever vi till viss del på det som spiller över när det kör ihop sig för dem. Om någon blir sjuk till exempel så får vi jobben bara på grund av det. Och klämmer vi in andra jobb mellan dessa så leder de i förlängningen ofta till att vi får ännu fler jobb.

Mikael Almlöf säger att de har en ganska modern maskinpark med en hög produktionskapacitet. Maskinresurser finns och blir över och utan vidare skulle de kunna växla upp ytterligare. Men istället har man valt att skynda långsamt och köra på en jämn beläggning.

– Vi har fyra fem maskiner som står still för vi har inte personal till det, och inte jobb till det heller.

– Om vi hade velat, och om det finns jobb givetvis, så hade vi kunnat öka vår omsättning utan vidare med 50 procent sett till de maskinerna vi har.

Mikael och Håkan tog över bokbinderiet för sju år sedan och fortsatte i samma anda som de tidigare ägarna till bokbinderiet. Då tillsammans med ytterligare en delägare som numera gått i pension. Sedan i somras styr de kosan in i framtiden själva. Mikael och Håkan hugger ofta in ute i produktionen. Något de varvar med att handha administrationen och kundkontakterna.

– Alla hjälps åt, det är ingen dem och vi känsla här, säger Håkan Tenggren och tillägger att de kör tvåskift. Produktionen rullar på från klockan sju på morgonen till närmare midnatt.

Grafiska Broschyrbolagets strategi är att inte växa för mycket. Att de har en försiktig hållning är de glada för idag sett till den vikande bokbinderitrenden där företagen antingen lagts ner eller köpts upp av tryckerier.

– Att vi valt att hålla oss på den här jämna nivån är nog det som gjort att vi har klarat oss. Kommer det en riktig topp så hjälps vi alla åt och får tjuva lite på helger och kvällar, säger Håkan Tenggren.

Vår målsättning har varit att omsätta lika många miljoner som vi är anställda. Då blir det rätt bra. Vi är 12-13 anställda idag. Är vi fjorton anställda så ska vi ligga på 14 miljoner. Vi har inte så mycket omkostnader utan det vi har är arbetskostnader. Sen förädlar vi bara produkter.

Att vara en trygg partner till kunderna är mottot i fabriken, och ett måste för att överleva i branschen:

Mattias Frykenstedt hugger i vid sadelhäften.

– Vi har byggt upp verksamheten med att hålla vad vi lovar och att ha en otrolig noggrannhet i allt vi levererar. Då får vi jobben också. Jobben ska gå iväg på avtalad tid, så är det bara.

En gnutta optimism börjar skönjas i branschen. Det skriver även Mikael och Håkan under på, samtidigt som de är väl medvetna om att de kommer att få kämpa även framöver för att ro hem jobben:

– Tryckerierna kommer nog att klara sig, och de kommer alltid behöva någon underleverantör som gör det vi gör. Är vi väl rustade med bra maskiner, sköter oss och levererar i tid så är jag helt säker på att vi kan köra på i många år till. Flexibiliteten betyder allt för oss. Och det innebär också att göra investeringar efter kundernas behov. Vi är inte rädda för att satsa om en kund kommer till oss med ett behov, säger Mikael Almlöf.

Senaste nytt

Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Ricoh lanserar en uppgradering av Ricoh Pro C5400 som kombinerar högre kapacitet och förbättrad driftseffektivitet med ökad användarvänlighet.

RICOH_ProC5400-e1749633214252
Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Nystartade Lasergravyren i Borås såg en öppning på marknaden när ett annat företag gick i konkurs. Idag hjälper de både lokala kunder och industriföretag runt om i Sverige med lasermärkning, gravyr, digitaltryck och transfer.

LasergravyrenDSC_0064
Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Landa Digital Printing (LDP) står inför en smärtsam effektiviseringsprocess då företaget planerar att säga upp över 100 anställda av sin arbetsstyrka på 500, rapporterar den israeliska affärstidningen Globes.

FotoJet---2025-06-17T090318.695
Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Kodak firar 30 år med termiska plåtar

I år firar Kodak 30-årsjubileet för introduktionen av sina termiska CTP-plåtar. Deras betydelse är fortfarande stor för offsetmarknaden, som fortsatt är den dominerande tryckmetoden.

MAGNUS-Q800_MPL_closed
Kodak firar 30 år med termiska plåtar

Läs vidare

Roland DG lanserar produktiv print and cut med åtta färger

Roland DG lanserar sin mest produktiva print and cut-skrivare någonsin. True-VIS XG-640 blir den nya flaggskeppsmodellen i True-VIS-serien.

Roland-DG-XP-640
Roland DG lanserar produktiv print and cut med åtta färger

Smart efterbehandling utvecklar din verksamhet

Att Ricoh är en av de större leverantörerna på arkbaserade tonerpressar är ingen hemlighet. Lite mindre känt är kanske att de med hjälp av sina partners erbjuder många efterbehandlingsmaskiner som breddar tryckproducenternas verksamhet – och affär.

Ricoh DemorumDSC_9637
Smart efterbehandling utvecklar din verksamhet

Ny delägare lyfte Infront-Nordic

Storformatstryckeriet Infront-Nordic i Skogås i södra Stockholm har vuxit kraftigt på kort tid. På bara två år har omsättningen ökat från tre till 21 miljoner kronor.

Infront DSC_9483
Ny delägare lyfte Infront-Nordic

Primotek gläds åt nyheter från Handtop och JWEI

Återförsäljaren Primotek ser fram emot nya storformatsskrivare och skärbord från Handtop och JWEI. Framför allt jublar de åt en ny exklusiv LED-UV-planskrivare med upp till tio färger.

_DSC0199
Primotek gläds åt nyheter från Handtop och JWEI