Design i bilvärlden

– Vi gör inte en Android här – vi gör en iPhone.

Så beskriver vd Lewis Horne den nya elbil som utvecklats i Lund och som nu börjar testas att tillverkas i Landskrona. I slutet av 2019 ska bilen vara kommersiellt tillgänglig och då vara ett självklart val för den digitala generationen. Priset är strax under 200 000 kronor, minus statliga subventioner för miljöbilar.

Medan bilen tar dig dit du ska, kan du titta på den stora iPad som sitter mitt i ratten i Uniti. Eventuellt kan du här tillåta reklam och därigenom tjäna pengar medan du kör. Du kan ställa in bilen till att hitta själv. Och när du kommit fram kan du be bilen om att ta sig till en lämplig plats.

– Vi ger erkänsla till alla våra underleverantörer. Det håller dem mycket mer motiverade än när produkterna i största hemlighet placeras i bilen, försedda med bilföretagets logotyper.

– De unga i dag vill inte ha en bil. De vill ha en intuitiv lösning som transporterar dem, säger Lewis Horne.

– Vi vill nu ha input från tusentals människor. Så kan vi bli bättre. De flesta börjar med att bygga en bil. Men om du uppfinner en bil startar du inte med att bygga en bil utan med att uppfinna en bil. Den produkt vi visar nu är en första produkt på väg till massproduktion.

Över tusen personer har investerat i Uniti – ingen äger mer än tre procent. Det gör det till en folkbil. Detta syns också genom att de 20 bilar som ska köra runt som testbilar ska göra det på vanliga gator och inte på hemliga övningsbanor.

– Till skillnad från de som kör på testbanor är vår tanke att köra på vanliga gator i Skåne och Köpenhamn.

Att förbeställa en bil kostar 1399 kronor i handpeng. Den kan beställas på MediaMarkt eller företagets hemsida.

Design går som en röd tråd genom utvecklingen av Uniti, en svensk elbil som nu börjar testproduceras i en fabrik i Landskrona. Om två år ska den vara kommersiellt tillgänglig.

 

Två personer sitter bakom varandra. Även inuti bilen har formgivarna haft en viktig roll. Kravet var att få ner vikten med 75 procent jämfört med andra bilar – och därigenom kunna hålla batterivolymen nere.

 

Köparna av en Uniti har sina rötter i iPhone. De knappar in en adress på skärmen och låter sedan bilen ta dem dit.

 

Lewis Horne är vd för den nya bilfabriken Uniti.

 

 

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: 

”Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna”

PÅ Media installerar en sjufärgs digital offsetpress för att kunna göra effektfulla tryck på substrat ända upp till 600 mikron.
– Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna och att ge övriga kunder möjlighet att göra mer spännande trycksaker, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media. 

Publicerat av: