De räknar hem kuverteringen – "Vi är ensamma i Sverige med den här"

PUBLICERAD: 15 december 2017
UPPDATERAD: 15 december

 

Tellogruppen har köpt en kuverteringsmaskin som skriver med bläck på kuvert utan fönster. Ändå är de 100 procent säkra på att brevet matchas med rätt innehåll, säger Magnus Ringqvist.

Tryckeriet Tellogruppen har investerat i en helt ny typ av kuvertering. För att slippa fönsterkuvert så läses varje brev och det säkerställs att exakt rätt adress skrivs med inkjet på kuvertet.

Att stoppa ned en stor tidning ihop med ett eller flera brev är inget problem för Neopost DS-600i kuverteraren.

– Vi är ensamma i Sverige om att ha den här möjligheten, säger Magnus Ringqvist, som tillsammans med sin bror Filip och sina föräldrar driver företaget i Söderköping. För dem var det inte svårt att ta beslut om investeringen i en Neopost DS-600i.
– Alla frakter försvinner och tidsvinsten är stor. Och det vi sparar på att inte behöva lägga ut kuvertering och adressering, gör att vi räknar hem maskinen på under ett år.

Det största jobb som ska gå i maskinen kräver att maskinen läser en qr-kod. Utifrån den går programmet sedan in och hämtar en adress i en databas och skriver den adressen på kuvertet. Förutom miljöfördelen med att slippa fönstret på kuvertet, så kan enkäterna hållas helt anonyma. Tellogruppen ser bara ett nummer på just den här enkäten och det är först när den ligger innesluten i ett kuvert som adressen hämtas och printas på. Anonymiteten är därigenom garanterad.

Den separata bläckenheten som skriver på mottagarens och avsändarens adress på ett vitt kuvert. Adresser kan exempelvis hämtas från en databas ….

Jag besöker tryckeriet när kuverteringsmaskinen varit igång en kort tid. Dagen innan har de gjort något som absolut inte rekommenderas. De har kuverterat 7 500 brev bestående av en tidning och ett följebrev. Problemet var att kuverten var försedda med remsa.
– Vi fick visserligen dra bort remsan och vika ihop manuellt. Men alternativet, med att ha behövt kuvertera manuellt, slapp vi. Det gick utan problem att köra med 4 000 i timmen. Maskinen klarar 5 000, men jag är lite försiktig nu i början. Efteråt behövde vi bara dra av remsan och försluta kuvertet, säger Magnus Ringqvist.

…. där de styrs av en qr-kod som har ett nummer som går in och hämtar exakt rätt adress. Ingen kan på trycksaken se vem som är mottagare. Det avslöjas först när det förslutna kuvertet printas.

Det är egentligen två maskiner som Neopost byggt ihop i den här lösningen. En vanlig kuverterare och en skrivare med bläckhuvuden. Men även om maskinerna givetvis är viktiga, så sitter något av den här maskinens genialitet i programvaran och skärmen.
Neopost DS-600i är nämligen utrustad med AIMS – Automated Insert and Management System. Det är tack vare detta som jag med några få knapptryckningar kan ställa om maskinen och konfigurera så som jag vill. En konfigurering kan exempelvis vara att den medföljande broschyren kan hämtas valfritt från fack 2-5 medan fack 1 innehåller följebrevet. Genom att utnyttja fler fack för de tjocka bilagorna, så hinner jag lättare fylla på innan maskinen kör slut på någon bilaga. Maskinen i sig kan utrustas med ett närmast obegränsat antal matningsfack, så den är flexibel på det sättet.

AIMS är alltså systemet som gör inställningar och omställningar snabba. Annars kan ju kuverteringsmaskiner vara rätt omständliga att ställa in – framför allt när man varierar mellan kuvertformat och tjocklek på det som ska stoppas i.
På datorn bredvid inställningsskärmen har Tellogruppen installerat Flexmail. Det är en självständig enhet som är i dialog med den dator som överför adressfilen.
– Den här strukturen gör att maskinen är väldigt lätt att ställa in. Det är i stort sett omöjligt att göra fel, avslutar Magnus Ringqvist.

 

Neopost har programvaran AIMS i sina kuverteringsmaskiner. Med hjälp av den tycker man på Tellogruppen att det i stort sett är omöjligt att göra fel.

Läs vidare

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett