Under ett antal år har vi på Sign&Print fokuserat på olika typer av stansar och perforering för att öka det kundupplevda värdet av en trycksak. Här har också tryckerierna gjort många och breda investeringar. Däremot har det varit mer restriktivt när det kommer till kuvertering. Det har ansetts som komplicerat och något som specialister ska syssla med. Men det är en åsikt som numera kommer på skam.
Även för den som bestämt sig för att själv erbjuda kuvertering, så går det ofta en gräns för hur stor maskin man varit beredd att investera i. Typiskt går den gränsen mellan C5 och C4. Ska du kunna kuvertera i C4 så krävs det en betydligt större och mer avancerad maskin. Samtidigt blir den mer krävande vad gäller inställningar.
Det här håller på att revideras. Fortfarande krävs en betydligt större – och därmed dyrare – maskin för att kuvertera i C4. Men programvaran och de automatiska inställningarna har blivit så mycket bättre. I dag ställs maskinerna om med motordrift och det har blivit i det närmaste omöjligt att göra fel vid inställningarna.
Vi besökte Neopost, som är specialist på kuvertering och frankering och där de har de olika maskinerna uppställda i sin utställning, så att det blir lättare att få en överblick.
Guider genom utställningen var Björn Olsson, som är ansvarig för den grafiska försäljningen och Marcus Ramberg, som arbetar med Post & Presales.
Björn Olsson börjar med att visa Neopost DS-600.
– Behöver du kunna kuvertera C4, exempelvis för att skicka A4-tidningar eller broschyrer med följebrev, då krävs en Neopost DS-600. Den finns också i en något långsammare version – men med i övrigt samma funktioner – som heter DS-200. Du sparar ungefär 25 procent på att gå på den långsammare varianten.
– Viktigt här är programvaran AIMS – Automated Insert and Management System. Det är den som gör att C4 kan hanteras.
Båda de här maskinerna, som för övrigt ser identiska ut, kan utrustas med sju stationer och fyra olika arkmatare i änden.
Kan du nöja dig med C5 så har du DS-90i, som gör samma saker som ovanstående, men med det mindre formatet och till ungefär halva priset mot DS-200.
DS-90i är lika snabb som en DS-200. Du kan också få den med olika antal iläggare och bilagestationer.
En nackdel finns dock. De avancerade programvarorna som ligger i AIMS är här ett tillägg. Å andra sidan är det då inte lika komplicerat att ställa in det hela.
Om du inte letar maskin för att hantera dina kunders volymer, utan bara har lite som ska falsas och kuverteras, så finns exempelvis DS-63. På samma sätt finns det också olika varianter ifall du jagar en frankeringslösning.