
Canon tror starkt på automation i den grafiska branschen. I holländska Hoorn visade de upp sin nya robotlösning som kan skräddarsys efter tryckeriernas storformatsproduktion och ticka på av sig självt under kvällar och nätter.
Ta en flatbäddsskrivare av modell Arizona 6170, ett skärbord från Zünd, och lägg till en enarmad robot som sköter resten. Med detta koncept öppnar nu Canon dörren för att helt kunna implementera automation i storformatstryckeriet.
Det hela började för några år sedan när tryckeriägaren Daniël van Vliet på Van Vliet Printing i holländska Hoore utanför Amsterdam letade efter ett smart sätt att robotisera storformatsproduktionen. Utvecklingprojektet – att integrera roboten med skrivaren och skärbordet – drog Daniël van Vliet igång tillsammans med Canon, robotutvecklaren Rolan Robotics och schweiziska skärspecialisten Zünd. Sedan i september i fjol rullar produktionen för fullt på det holländska tryckeriet.
För Canon är tankarna på robotisering av sina skrivarsystem inget nytt. Men för att kunna skrida till verket krävdes en kund som var villig att ta steget och satsa. Med Daniël van Vliet gick startskottet för att utveckla användargränssnittet och att få maskinerna och robotarna att kunna kommunicera med varandra.

– Daniël har själv varit en stor drivkraft för att få till det här, säger Anton Strand, affärsutvecklare för Canon i Norden och Europa.
Van Vliet Printing med sina cirka tretton anställda producerar bland annat displayprodukter, skyltar, emballagelådor, sekundärförpackningar och kundanpassade lådor. Ett renodlat digitaltryckeri som skriver ut på material som wellpapp, kartong och foam boards. Runt klockan fyra på eftermiddagen ställs kvällens ordrar in som får sedan köra på automatiskt under kvällen och natten. Vanligen handlar det om serier om minst 50 stycken och uppåt, säger tryckeriets ägare Daniël van Vliet.
– Att kunna kunna köra produktionen under hela natten är en riktigt bra funktion. Dagtid kör vi mindre jobbserier, och när vi producerar de större jobben hjälper verkligen den här lösningen till.
– Systemet gör det lätt för oss att byta material. Vilken design det är på det som ska skrivas ut spelar i stort sett ingen roll. Vi måste i princip bara justera vakuumpumparna så roboten plockar upp rätt saker. Sen är det bara att köra.

Tanken på att istället investera i ytterligare ett skärbord är sedan länge förbi när de nu kan hålla igång produktionen nattetid:
– Jag tror vi har tjänat ihop investeringen på mindre än ett år, säger han och tillägger att de i sitt normala inställningsläge skriver ut skivor med måttstorleken 1,6 x 2,5 meter. Även dagtid när de kör mindre serier så händer det ofta att de kör på i det automatiska läget.
Ett tiotal nordiska tryckerikunder var inbjudna till det holländska tryckeriet för att få se robotlösningen i drift. Där fick de se två fixerade pallpositioner, för av- och pålastning, på var sin sida av roboten. Roboten lyfter upp och registrerar det rigida materialet via en ställning – en avlastningsstation där materialskivan vänds innan utskrifts- och skärningsmomenten. Tack vare sensorernas inställda referenspunkter, horisontellt och vertikalt, så positioneras och placeras skivorna alltid på exakt samma ställe på både flatbäddsskrivaren och skärbordet. Och vakuumsugkoppar på såväl robotens grepparm, skrivaren och skärbordet håller alltid materialet som körs i ett låst läge.
Hela hanteringen kan skräddarsys efter kundens behov utifrån, såsom material och storlekar, för att få ett helt integrerat system, säger Ed Lensen, produktchef för Canon i Europa:
– Roboten placerar skivan upp och ner på skärbordet så att man i nästa steg smidigt kan vika kartongen.
Medan skärbordet arbetar så är roboten redan igång med att lyfta på nästa skiva som ska skrivas ut. Det är också möjligt att ställa in robotsystemet så att materialskivans båda sidor kan skrivas ut.
– Det som verkligen blir värdefullt är att man kan låta systemet köra över natten. Det går att förprogrammera olika ordrar som ska skrivas ut, men med fördel att det i så fall rör sig om samma typ av media. Annars behöver en operatör vara närvarande.

Rolan Robotics som ingår i projektet utvecklar robotlösningar för en rad olika branscher. De började under tidigt 1980-tal med svetsrobotar för att sedan gå över mer till olika typer av lyftrobotar. I sitt stall har de robotar från bland annat Fanuc, Stäubli och OTC. Företagets robotteknik syns i de flesta branscher – mat- och tillverkningsindustrin, vård och omsorg, och jordbruksindustrin, för att nämna några. Nu ger de sig alltså även in i den grafiska branschen:
– Vi vill ge möjlighet åt företag att bli bättre genom att använda industriella robotsystem för att öka produktiviteten, effektiviteten, flexibiliteten och tryggheten. Det minskar kostnaderna, ger ett bättre arbetsflöde och en bättre arbetsmiljö, säger J.P Stam på Rolan Robotics.
Canons affärsutvecklare Anton Strand säger att de har mejslat fram ett väldigt bra samarbete med Zünd, Arizona, Onyx-arbetsflöde och Rolan Robotics. Allt är idag färdigutvecklat och robotsystemet kan skräddarsys helt efter kundens behov. Han pekar på flera fördelar med systemet:
– Hög precision, den är integrerad, och du får robot, skrivare, skärbord och arbetsflöde med en leverantör så att du slipper att leta runt efter olika leverantörer. Naturligtvis är det också kvalitet och driftstabilitet. Och vi levererar även lokal service. Canon är en organisation du kan lita på.
Vilka kunder riktar ni in er på med den här robotlösningen?
– Det är kunder som har en repetitiv produktion med mellanstora serier, men som också har genomgående större volymer som en del av produktionen, säger Anton Strand och tillägger:
– Om du har mer att göra i maskinen än vad du får loss löpande under en normal arbetsdag, så är det här ett smart tilläggsskift som du kan addera. Låt säga att du har en tilläggsvolym på 1 000 kvadratmeter i månaden. Då tror jag att du finner mening i att ha det här.
Anton Strand berättar att de möter många kunder som säger nej till upplagor som innebär ett repetitivt och monotont arbete och som kräver mycket personal. Ordrar som idag förflyttats till Östeuropa eller andra länder med låga omkostnader. Men med en robotiserad produktion hamnar man i ett helt annat läge.
– Då kan man exempelvis köra wellpapp på kvällen. Dagtid kör man manuellt när det krävs jobbyten. På kvällen och natten kör du förpackningar, emballage, sekundärförpackningar och displayprodukter till kunder som befinner sig inom retail- och förpackningsbranschen.
En norsk kund har redan skrivit på för att implementera robotsystemet.
– Installationen kommer ske under 2018, säger Anton Strand utan att vilja gå närmare in på vilken kund det handlar om.
Avseende priset, exklusive skrivaren och skärbordet, så blir de flesta överraskade av kostnaden för investeringen. Priset är långt lägre än många tror, enligt Anton Strand:
– Investeringen beror på hur mycket anpassning som behöver göras. Det kan se olika ut för olika kunder.


Intresset för robotsystemet är stort i hela Skandinavien, enligt Anton Strand:
– Vi har kunder med oss idag som har sagt att om ni hittar en automatiserad lösning så kan vi ta oss an större produktionsjobb som vi hittills har fått säga nej till. Dessa kunder finns bland oss idag, säger han och betonar att han är tämligen säker på att komma igång med tre till fyra uppstartsprojekt inom en snar framtid. Ett kvitto på det får han även senare när alla inbjudna kunder räcker upp handen på frågan om de har planer på att robotisera sin verksamhet inom de kommande tre åren.

Ett norskt tryckeri som tog tillfället i akt att se robotsystemet i drift var PS Press Reklame. Företaget har precis nyligen investerat i flatbäddsskrivaren Arizona och nu efter resan till Holland med Canon tagit beslutet att komplettera med ett skärbord från Zünd. Storformatsproduktionen drog igång för fyra år sedan och har växt hela tiden sedan dess.
– Från att för fyra år sedan egentligen inte ha kunnat något om det här, till där vi står nu och att se på den här högtekniska utformningen, så är det väldigt roligt att se vad som görs i den extrema änden, säger tryckeriets ägare Trygve Walle.
Pulp Grafisk, en av Canons storkunder som producerar mycket butiksinredning och olika typer av displayprodukter, imponeras av möjligheterna med utbytet mellan maskinerna och att kunna köra automatiserat på kvällar och nätter.
– I dag har vi tre Arizona-skrivare och två skärbord från Zünd. Antingen jobbar vi mycket övertid eller så går vi hem klockan fyra på eftermiddagen. Så vi är ute efter att förlänga arbetstiden på maskinerna, säger vd:n Terje Gulbrandsen och tillägger att det för dem handlar om att antingen anställa fler eller att ta steget till att robotisera.
– Där måste man se vad som är möjligt och till vilken kostnad.
Att effektivisera, automatisera och att kunna köra större serier än vad de gör idag är lockande.
Vi tittar på möjligheter för att kunna ta större industriella produktioner än tidigare, säger Gulbrandsen.