Standard för att räkna ut dina kostnader

PUBLICERAD: 19 februari 2018
UPPDATERAD: 19 februari

Visst vore det smidigt att få en riktig bild av den totala, faktiska energikostnaden för olika maskiner för digitaltryck. I nedanstående artikel skriver Laurel Brunner om hur ISO 20690 kan hjälpa oss att räkna ut de totala kostnaderna. Artikeln är på engelska.

Laurel Brunner.

Equipment buyers these days make their investment decisions based on various criteria. They consider the overall capital cost, the cost of finance, monthly service charges, consumables costs, support and space. They will also try to factor in the energy cost of a piece of kit, if that is possible.

ISO has recently completed a new standard that indeed makes this possible. Jointly authored by FOGRA, the German Research Institute for Media Technologies and Ricoh Europe, one of the graphics industry’s most active sustainability supporters, this document has now been published. ISO 20690 (Graphic technology — Determination of the operating power consumption of digital printing devices) does exactly what it says on the tin. The document simplifies and makes more accurate the process of determining energy usage for digital presses. This will make it far simpler to compare the operating costs of these devices, as well as their overall carbon footprint. The new standard is a natural partner to ISO 16759 (Graphic technology — Quantification and communication for calculating the carbon footprint of print media products) which was developed in the same ISO committee as ISO 20690.

Calculation of energy usage is commonly made on the basis of a device’s connected load. The connected load is the total load, measured in watts, of components connected to a machine’s electricity supply system. This includes interface panels, on/off lights, onboard computers and so on, and they get included in an energy calculation even if they are not operating. This means that a connected load calculation is not particularly accurate or precise, nor does it make for fair comparisons.

ISO 20690 takes instead the demand load approach, so that calculations are based on the actual amount of electrical load on an electrical circuit. Using ISO 20690 owners as well as manufacturers can accurately establish the actual energy usage of a digital printer. This makes it much easier to compare the energy footprints of different digital printing devices. Jonny Dörig Product Manager Digital at Gallus Ferd a label and general print provider in Switzerland, has already implemented ISO 20690 and told us that “the new ISO 20690 has… enabled us to simply and quickly capture the energy efficiency of our printing system.”

ISO 20690 is intended for use in digital printing systems designed to run a single job over a long time period, so it is particularly relevant for book and transactional printing systems. Its requirements are based on calculating the kilowatt hours required to print 1000 A4 sheets, using a standard test sheet. In following the requirements in this document, it is expected that operating costs will be more accurate and that this information will aid investment planning. Also manufacturers will have benchmark figures against which they can compare the energy usage of new technologies. ISO 20690 will also be handy in geographies such as Germany, where subsidies are available for companies investing in more energy efficient equipment.

– Laurel Brunner

This article was produced by the Verdigris project, an industry initiative intended to raise awareness of print’s positive environmental impact. This weekly commentary helps printing companies keep up to date with environmental standards, and how environmentally friendly business management can help improve their bottom lines. Verdigris is supported by the following companies: Agfa GraphicsEFIFespaHPKodakKornitRicohSpindrift, Splash PRUnity Publishing and Xeikon.

Läs vidare

Elanders tappar från rekordåret – omsätter 13,8 miljarder kronor

Tryckeri och logistikkoncernen Elanders har presenterat sitt bokslut för 2023. Verksamheten omsatte 13,8 miljarder kronor 2023. 
elanders11-scaled

Grafiska företagens produktion nere på rekordlåga nivåer

Den grafiska branschen upplever en kraftig nedgång i både orderingång och produktionsvolym. Jämfört med 2015 har produktionsvolymen nu sjunkit till cirka 67 procent. Men det finns ljusglimtar.
pall-konjuntur

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Så lyckades den lilla återförsäljaren bli en storspelare

Den grafiska återförsäljaren Folier.se har vuxit kraftigt sedan starten för snart tio år sedan. Bolaget har kommit att bli en ganska stor spelare när det kommer till både försäljning av maskiner och material genom att bredda sig. För Sign&Print berättar vd Mikael Sandberg om varför de använder sig av artiklar och video på sin hemsida och möjligheten att börja med maskinleasing.
MIKAEL-SANDBERG

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm