Skärspecialist firar 20 år – drar till med robotnyhet

PUBLICERAD: 11 april 2018
UPPDATERAD: 11 april
Martin Roed Nielsen och Jakob Hansen, försäljningschef respektive chef för Zünd i Skandinavien.

Zünd bjuder in kunder och samarbetspartners till inspiration och festligheter i sina nya lokaler i danska Odder i samband med företagets 20 års jubileum. Här premiärvisas S3 L-1200 Robot.

– Som ett led i framtidens trend och fokus på automation visar vi för första gången vårt nya robotstyrprogram på Zünd S3 L-1200-maskinen med en UR-robot, säger försäljningschef Martin Roed Nielsen.

Det har gått 20 år sedan schweiziska skärspecialisten Zünd etablerades i Skandinavien av Jacob Hansen. Det firar företaget med att bjuda in kunder, samarbetspartners och potentiella kunder till företagets nya lokaler i danska Odder på Jylland. Det blir både en tillbakablick och framåtblick under 25-26 april. Bland annat avhandlas drivkraften bakom företagets existens och starka passioner genom åren – automatisering och digital teknisk utveckling. Samtidigt tar man grepp om utvecklingen inom detta område.

Programledaren och it-experten Nikolaj Sonne ( längst ner till höger på bilden) gästtalar både 25 och 26 april.

Försäljningschef Martin Roed Nielsen säger att de kommer visa upp sina senaste nyheter inom digital skärning samtidigt som de även får tillfälle att visa upp företagets nya showroom. Här står flera skärmaskiner installerade för demonstration av olika applikationer inom grafisk efterbehandling, förpackningar och displayer samt övriga industriella segment. Det handlar om maskiner som konfigurerats för att få en ökad effektivitet samt ett minskat behov av operatörers inverkan i produktionen. Det blir även demonstration av robotar och automationsteknik för såväl stora som små volymer.

Martin Roed Nielsen berättar att mycket har hänt på 20 år – både i företaget, marknaden och med maskinerna. Generellt sett har digital efterbehandling i den grafiska branschen blivit mer komplext. För tjugo år sedan såldes maskinerna i första hand för att användas till enstaka eller få applikationer. Till exempel folieskärning eller skärning i kartong och kartong för emballage. I takt med utvecklingen av digitala storformatsutskrifter vill kunderna nu skära allt på samma maskin – från folie till textil, Re:board aluminium med mera.
– Maskinens flexibilitet och den användarvänliga mjukvaran är därför viktigare än någonsin.
Samtidigt har leveranstiderna på utskriftsjobben blivit kortare, så maskinens effektivitet är en viktig fråga. Därför är det ett stort fokus på skärhastighet, och minst lika viktigt är hur man minimerar tiden som maskinen är stillastående – till exempel i samband med material och jobbskifte, säger Roed Nielsen och tillägger:
– I framtiden är vi övertygade om att automatisering blir en viktigare och viktigare fråga. Automation har länge varit intressant, men har mest varit utbrett där det handlar om stora upplagor av samma typ av jobb medan storformatstryck ofta kännetecknas av många olika jobb och små upplagor.

Inbjuden som gästtalare båda dagarna är den danska programledaren Nikolaj Sonne, känd från tv-programmet So ein Ding. Han är en av Danmarks ledande it-experter med starka åsikter kring teknik, trender och utveckling. Nikolaj Sonne kommer ge besökarna en inblick i den senaste tekniken, inklusive robotik, artificiell intelligens, 3D-utskrifter med mera.

S3 L-1200 Robot visas publikt i Zünds showroom för första gången.

Inom just robotteknik kommer Zünd att demonstrera en nyhet.

– Som en del av framtida trend och fokus på automation visar vi för första gången vårt nya robotstyrprogram på Zünd S3 L-1200-maskinen med en UR-robot som dynamiskt skickar uppsamlingspunkter från skärmaskinen till roboten.

Skärbordet kompletteras alltså med en robot från danska tillverkaren Universal robots samt Zünds teknik Eye in the Sky för helautomatisk skärning av ark- och rullmedia. Företaget utlovar dynamisk plockning av färdiga objekt, något som inte visats tidigare, och som ska göra att operatören slipper göra en manuell programmering av roboten för varje enskilt jobb.

I ett urval visas även G3 2XL-1600. Ett skärbord för allsidig grafisk produktion av rullmedier och skivor som kommer ses med de automatiska funktionerna Eye in the sky och Automatic Router Bit Changer.

Ett annat skärbord, G3 L-2500, är anpassat för skärning av olika industriella applikationer inklusive textil för exempelvis olika typer av klädsel, kläder och presenningar. Maskinen är utrustad med ett bläckstrålesystem för märkning, inmatare och ett förlängningsbord för hantering av de utskurna textilierna.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper