Första kullen tar steget ut på arbetsmarknaden

Dali Guntaishvili, Dimitra Papageoriou, Johan Bengtsson, Khaled Hussein Alkhaled, Daiane Goncalves, Beatrice Olsson, Alexander Engqvist, Frida Andersson, Anders Lindberg och Gustaf Eriksson.

Det är examensdags för de första studenterna som har läst Brobygrafiskas utbildning “Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion”.

De tio studenterna har under sin utbildning fått kunskaper i hur man kostnadseffektivt och med kvalitet säkerställer designen från prepress till produktion. Brobygrafiska som är en grafisk teknik- och designskola i Sunne, Värmland, skriver i ett pressmeddelande att den tekniska utvecklingen som varit de senaste åren inom förpackningsproduktion kräver en ny sorts operatör som både kan det traditionella prepressarbetet men också förstår hur det fungerar i tryckpressen.

– Förutom detta vet även våra studerande hur man effektiviserar produktionen med mer automatik och driftsäkra arbetsflöden. En stor del av vår utbildning har gått ut på att efterlikna aktuella produktionsförhållanden så långt det är möjligt. Vår tekniska utrustning har till fullo använts till klassens projekt och samarbetet med leverantörer och företag i branschen har varit viktigt, säger Roland Vikberg, ansvarig för utbildningen prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion.

Eleverna har under yrkesutbildningens gång utbildats i olika programvaror och mätinstrument för tryck samtidigt som man har genomfört projekt där olika material och tekniker har utvärderats. Man har bland annat arbetat med nya klichématerial, InlineUV, HD flexo, olika rastreringstekniker, processtryckning med olika tekniker, flexo och digitalt där man tittat på upplösning, skärpeinställning och olika separationsinställningar. En annan viktig del av utbildningen har varit hur man ska få samma design att se likadan ut på olika material och trycktekniker, hantering av dekorfärger och hur man säkerställer att färgblandningen är rätt, provtryck och uppstrykning av färger, samt jämförelse mellan traditionellt fyrfärgs-och sjufärgstryck med större färgrymd.

Alla projekt har utmynnat i dokumentation, analyser och uppföljning och utbildningen innefattar även två praktikperioder. I det avslutande examensarbetet fick varje student i samarbete med ett företag möjlighet att driva sitt projekt med hjälp av resurser och handledande personal inom företaget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: