Målet – skifta ut originalbläcken

PUBLICERAD: 22 maj 2018
UPPDATERAD: 22 maj
Victor Bildsten och Lina Thorsson på Marabu Scandinavia var på plats under Fespamässan i Berlin, 15-18 maj.

Marabu lanserade sin kampanj Switch it på Fespa. Ett färgsortiment med vattenbaserade, solventbaserade och uv-härdande bläck som är kompatibla med de flesta maskinleverantörernas skrivare och skrivhuvuden.

Färgtillverkaren Marabu Scandinavia visade bland annat sitt Switch it-koncept under Fespamässan i Berlin. Det handlar om tredjepartsbläck som de anser är ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ till maskinleverantörernas OEM-bläck (originalbläck). Färgserierna levereras efter kundens önskemål i bulksystem, påsar eller kassetter. Bläcken är kompatibla med en rad skrivhuvuden i maskiner från Mimaki, Canon, Roland, HP, Agfa och Swissqprint, för att nämna några. Lina Thorsson marknadsansvarig på Marabu säger att det ofta är applikationen som styr vilket bläck som bör användas.

Marabus koncept Switch it fick stort utrymme i montern.

– Vårt koncept Switch it handlar om att få så många kunder som möjligt att gå över till vårt Marabubläck när de kör sina digitalmaskiner, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar efter samma koncept och med samma kvalitet som originalbläcken. Men det vi ser är att våra bläckfärger är mer kostnadseffektiva och produktiva. Vi erbjuder helt enkelt vad kunden vill ha.

Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia, hymlar inte med att det finns en utmaning med tredjepartsbläck.

– Vi har en liten utmaning i att alla inte vet vilket brett sortiment vi har och hur brett vi når, säger han och tillägger att Marabu lägger stor vikt vid att produkterna blir miljömärkta och att lagar och reglementen kring bläck följs samt att ämnen som rödflaggats fasas ut.

– Det är en sak vi jobbar hårt med. Konkurrenterna i mångt och mycket förbiser det här och kan ha en direktimport med att ta in volymer utöver det man får ha. Då tar man bort en del kostnader i ledet. Det gör att kostnaden blir svårare att ta för oss som vill sköta det här på rätt sätt.

Att byta till Marabus bläckfärger medför inga risker för maskinanvändarna, enligt Victor Bildsten:

– Vi tar över garantin. På alla delar som berörs av vårt bläck ger vi motsvarande garantier som originalleverantörerna har från början. På så sätt finns ingen risk i att byta. Och skulle man av någon anledning inte vara nöjd så har man motsvarande garanti hos oss för att kunna åtgärda sakerna.

Victor Bildsten lyfter fram Marabus digitala uv-färg Ultrajet DUV-GR som en framgång. Ett bläck som fungerat väl i flatbäddsskrivare från Canon och Fujifilm.

– Dels blir maskinerna lättare att underhålla, dels blir det en bättre vidhäftning av trycket på materialen och du får också en högre hastighet i produktionsläget med liknande resultat. Senaste året har vi konverterat ett 30-tal maskiner i Skandinavien. Priset är attraktivt i sammanhanget men det vi egentligen säljer produkten på idag är bläckegenskaperna.

– Det är ett koncept som har slagit väl ut och som många vill byta till.

I samband med mässan lanserade Marabu även en ny färgserie som går under namnet Ultrapack UVFP. Det är en lågmigrerande färgserie för förpackningar, speciellt anpassad för livsmedelsförpackningar. Den är godkänd av certifieringsinstitutet SQTS (Swiss Quality Testing Services), för användning till livsmedelsförpackningar av PE- och PP-plaster som är känsliga för just migrering. Enligt Marabu bidrar färgerna till höga tryckhastigheter och snabb torkning.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper