Målet – skifta ut originalbläcken

PUBLICERAD: 22 maj 2018
UPPDATERAD: 22 maj
Victor Bildsten och Lina Thorsson på Marabu Scandinavia var på plats under Fespamässan i Berlin, 15-18 maj.

Marabu lanserade sin kampanj Switch it på Fespa. Ett färgsortiment med vattenbaserade, solventbaserade och uv-härdande bläck som är kompatibla med de flesta maskinleverantörernas skrivare och skrivhuvuden.

Färgtillverkaren Marabu Scandinavia visade bland annat sitt Switch it-koncept under Fespamässan i Berlin. Det handlar om tredjepartsbläck som de anser är ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ till maskinleverantörernas OEM-bläck (originalbläck). Färgserierna levereras efter kundens önskemål i bulksystem, påsar eller kassetter. Bläcken är kompatibla med en rad skrivhuvuden i maskiner från Mimaki, Canon, Roland, HP, Agfa och Swissqprint, för att nämna några. Lina Thorsson marknadsansvarig på Marabu säger att det ofta är applikationen som styr vilket bläck som bör användas.

Marabus koncept Switch it fick stort utrymme i montern.

– Vårt koncept Switch it handlar om att få så många kunder som möjligt att gå över till vårt Marabubläck när de kör sina digitalmaskiner, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar efter samma koncept och med samma kvalitet som originalbläcken. Men det vi ser är att våra bläckfärger är mer kostnadseffektiva och produktiva. Vi erbjuder helt enkelt vad kunden vill ha.

Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia, hymlar inte med att det finns en utmaning med tredjepartsbläck.

– Vi har en liten utmaning i att alla inte vet vilket brett sortiment vi har och hur brett vi når, säger han och tillägger att Marabu lägger stor vikt vid att produkterna blir miljömärkta och att lagar och reglementen kring bläck följs samt att ämnen som rödflaggats fasas ut.

– Det är en sak vi jobbar hårt med. Konkurrenterna i mångt och mycket förbiser det här och kan ha en direktimport med att ta in volymer utöver det man får ha. Då tar man bort en del kostnader i ledet. Det gör att kostnaden blir svårare att ta för oss som vill sköta det här på rätt sätt.

Att byta till Marabus bläckfärger medför inga risker för maskinanvändarna, enligt Victor Bildsten:

– Vi tar över garantin. På alla delar som berörs av vårt bläck ger vi motsvarande garantier som originalleverantörerna har från början. På så sätt finns ingen risk i att byta. Och skulle man av någon anledning inte vara nöjd så har man motsvarande garanti hos oss för att kunna åtgärda sakerna.

Victor Bildsten lyfter fram Marabus digitala uv-färg Ultrajet DUV-GR som en framgång. Ett bläck som fungerat väl i flatbäddsskrivare från Canon och Fujifilm.

– Dels blir maskinerna lättare att underhålla, dels blir det en bättre vidhäftning av trycket på materialen och du får också en högre hastighet i produktionsläget med liknande resultat. Senaste året har vi konverterat ett 30-tal maskiner i Skandinavien. Priset är attraktivt i sammanhanget men det vi egentligen säljer produkten på idag är bläckegenskaperna.

– Det är ett koncept som har slagit väl ut och som många vill byta till.

I samband med mässan lanserade Marabu även en ny färgserie som går under namnet Ultrapack UVFP. Det är en lågmigrerande färgserie för förpackningar, speciellt anpassad för livsmedelsförpackningar. Den är godkänd av certifieringsinstitutet SQTS (Swiss Quality Testing Services), för användning till livsmedelsförpackningar av PE- och PP-plaster som är känsliga för just migrering. Enligt Marabu bidrar färgerna till höga tryckhastigheter och snabb torkning.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm