De spinner loss med broschyrhäftning

PUBLICERAD: 30 maj 2018
UPPDATERAD: 30 maj
Kent Svensson på Horizon tillsammans med Hans Bolmö på Värnamo Ljuskopiering ser utökade möjligheter och automatisering med Stichliner Mark III.

Värnamo Ljuskopiering har gjort en automationsresa med tredje generationens sadelhäftare och plockmaskin i ett. Nu kan de öka kapaciteten i sin tyngre produktion av broschyrer.

Familjeföretaget Värnamo Ljuskopiering har funnits sedan slutet av 1950-talet. Som namnet antyder började företaget med ren kopiering. I dag är de ett lokalt och traditionellt tryckeri med nio anställda som dessutom har en manualproduktion där de gör bipacksedlar och bruksanvisningar. Horizon är en stor leverantör av efterbehandlingsutrustning till företaget som i huvudsak falsar, häftar och limmar.
– Vi har valt att göra så mycket efterbehandling som möjligt själva. Vår tyngdpunkt är klammerhäftning. Där har vi två anläggningar från Horizon, säger Hans Bolmö.
Det senaste tillskottet i maskinparken är en sadelhäftare och plockmaskin i ett, med en hög automatiseringsgrad – Stichliner Mark III. Värnamoföretaget installerade maskinlösningen i augusti efter att ha synat den i drift på Sign&Print-mässan förra året. Ett högpresterande system som de numera använder för sin tyngre produktion av sadelhäftade broschyrer.
– Den här nya maskinen ersatte vår gamla Stitchliner 5500 som vi haft sedan 2005. Huvudsyftet för vår del har varit att höja kapaciteten. Och vi kör mycket dubbelproduktion och större sidomfång i denna, säger Hans Bolmö och utvecklar:
– Vi är väldigt nöjda med föregångaren men jag har personligen väntat på att det skulle komma en ersättare. När jag väl såg vilka punkter som hade förbättrats i förhållande till maskinen vi hade, så motsvarade det vad jag önskade. Så valet var inte svårt.

Stichliner Mark III bygger på samma princip som andra modeller i Horizons maskinlinje. Planark i råformat matas in i maskinen för att sedan plogfalsas, sadelhäftas och trekantsskäras. Skillnaden med denna tredje generationens maskin är att den erbjuder större kapacitet, färre driftstopp och en högre grad av automatisering.
– Den ger snabbare hastigheter, kortare ställtider och är helt enkelt en mer automatiserad maskin, säger Hans Bolmö som alltid har haft en förkärlek för maskiner.
Huvuddelen av broschyrerna som produceras på Värnamo Ljuskopiering är i storleksordningen 64 till 104 sidor. Normalupplagorna ligger i spannet mellan 3000 och 20 000 stycken. Det går givetvis att producera 12-sidiga broschyrer i maskinen också. Men i och med att de har två klammermaskiner så har de förmånen att förlägga broschyrer med färre sidantal i den lättare produktionen.
Hans Bolmö säger att tack vare att varje enskild rörelse i maskinen är styrd med motorer så kan man finjustera många olika parametrar såsom falsning och skärning under driftens gång. Att stänga av maskinen är inget som krävs.
– Nu kan man göra väldigt många justeringar under drift. Så vill man göra en hel del finlir under resans gång så har man väldigt stora möjligheter att göra detta. Det är en sak som har tillförts som inte finns på föregångaren, säger han och fortsätter:
– En vital del som är omarbetad är den del i hörnet där arken samlas ihop för att sedan vändas. Det var en kritisk punkt tidigare. Där har vi fått en stor förbättring när det gäller driftsäkerheten.
Han har även märkt att maskinen har en ökad förmåga att hantera olika papperstyper:
– Det kunde vara svårinställt i den förra maskinen när papperet var av lite sämre kvalitet. Den här är mer oöm för olika typer av papper.

Horizon anpassar maskinen efter kundens behov och den kan även integreras med företagets existerande plocksystem och tillbehör.
– Det här är de vanligaste systemen som finns ute idag. De står nästan ute på varje tryckeri, och ett och annat bokbinderi. Med olika applikationer och konfigurationer kan man köra försorterat, olika format, offset eller print. Det beror på hur man bygger den, säger Kent Svensson på Horizon.
Maskinen klarar, beroende på omständigheterna, att hantera 250-300 grams papper och nedåt. En ny finess är möjligheten att köra liggande format (A4 tvärformat). Maxhastigheten uppgår till 6 000 broschyrer i timmen.
Hans Bolmö säger att sammantaget har hela produktionen, från lösa pappersark till slutprodukten, fått avsevärt högre kvalitet. För tillfället är de i färd med att experimentera med produktioner över 104 sidor.
– Det är spännande. Sen ska vi testa att gå upp till maskinens teoretiska kapacitet för vi upplever att kvaliteten på produkten som kommer ut ur maskinen har blivit bättre.

 

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm