Plockmatic Industrial växer

Tommy Segelberg med prov som skurits ut av det nya industriella skärbord som Plockmatic Industry varit med och specificerat.

I höstas bildade Salvatore Grimaldis företag Plockmatic en egen grupp som ska arbeta med att ta fram kompletterande produkter att sälja runtom i världen. Genom sin efterbehandlingsutrustning har ju Plockmatic redan starka band till många maskintillverkare, där deras fals-, skär- och fyrkantsutrustning ingår som en del av hela maskinen.

För ett år sedan blev Tommy Segelberg chef för den nya affärsenheten, som fått namnet Plockmatic Industrial. Där ska han leda arbetet med att skapa ett komplett produktprogram inom fyra områden:

  • Etiketter
  • Förpackning
  • Arkförädling
  • Signage/dekor

– För etiketter har vi speciellt en stans som både kan stansa ut och göra kiss-cut (där exempelvis etiketterna ska sitta kvar på bäraren). När vi visade den här RDC die-cuttern på öppet hus i Oslo tidigare i veckan, fascinerades de över att det är så lätt att byta form och så lätt att hantera och köra maskinen. Några timmars introduktion och man är i full produktion, jämfört kanske med en Heidelberg vinge, som kräver lång utbildning och erfarenhet.

– Vill du öka värdet rejält på dina etiketter, så har vi en utrustning som lägger på en rejäl lack så att etiketten kan användas på produkter som kylskåp, maskiner och platser där man vill placera en exklusiv etikett.

Tommy Segelberg lyfter sedan fram den italienska tillverkaren Valiani och deras bord för att skära, lägga bigsträngar och perforera.

– Det är ett exempel på en liten billig, enkel maskin till ett vettigt pris som kan användas av digitaltryckeriet som vill vara totalleverantör av förpackningar. Här görs några enstaka testförpackningar eller mindre serier till den lokala tillverkaren.

För den med tyngre produktion och krav på många timmars daglig skärning och fräsning finns nu en CNC-router som tagits fram i en specialversion för Plockmatic.

– Egentligen är det här dyra maskiner för tung industriell användning, men vi har fått fram en version med tygklätt bord och med de kraftiga verktygen för skär och fräsning – men med ett pris som startar kring 400 000 kronor. Med den här utrustningen vänder vi oss både till skylttillverkare och traditionell grafisk bransch som vill öka värdet på sina produkter.

Vissa av de produkter vi tar fram integreras inline eller nearline med Plockmatics produkter. I båda fallen innebär det att de får information om vad som ska göras redan från andra enheter. Det kan vara så att en spottlackering läggs på valda ytor i en arbetsgång i en skrivare. Eller så ska hela arket ha en skyddslack i en särskild maskin, direkt efter att det är färdigtryckt.

– Nu när led-härdning kommit in och kompletterar uv, så blir sådana här lösningar betydligt säkrare, billigare att använda och mycket enklare att handha för kunden, konstaterar Tommy Segelberg, som också gissar att det inom det här området kommer att hända mycket framöver.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *