Plockmatic Industrial växer

PUBLICERAD: 1 juni 2018
UPPDATERAD: 1 juni
Tommy Segelberg med prov som skurits ut av det nya industriella skärbord som Plockmatic Industry varit med och specificerat.

I höstas bildade Salvatore Grimaldis företag Plockmatic en egen grupp som ska arbeta med att ta fram kompletterande produkter att sälja runtom i världen. Genom sin efterbehandlingsutrustning har ju Plockmatic redan starka band till många maskintillverkare, där deras fals-, skär- och fyrkantsutrustning ingår som en del av hela maskinen.

För ett år sedan blev Tommy Segelberg chef för den nya affärsenheten, som fått namnet Plockmatic Industrial. Där ska han leda arbetet med att skapa ett komplett produktprogram inom fyra områden:

  • Etiketter
  • Förpackning
  • Arkförädling
  • Signage/dekor

– För etiketter har vi speciellt en stans som både kan stansa ut och göra kiss-cut (där exempelvis etiketterna ska sitta kvar på bäraren). När vi visade den här RDC die-cuttern på öppet hus i Oslo tidigare i veckan, fascinerades de över att det är så lätt att byta form och så lätt att hantera och köra maskinen. Några timmars introduktion och man är i full produktion, jämfört kanske med en Heidelberg vinge, som kräver lång utbildning och erfarenhet.

– Vill du öka värdet rejält på dina etiketter, så har vi en utrustning som lägger på en rejäl lack så att etiketten kan användas på produkter som kylskåp, maskiner och platser där man vill placera en exklusiv etikett.

Tommy Segelberg lyfter sedan fram den italienska tillverkaren Valiani och deras bord för att skära, lägga bigsträngar och perforera.

– Det är ett exempel på en liten billig, enkel maskin till ett vettigt pris som kan användas av digitaltryckeriet som vill vara totalleverantör av förpackningar. Här görs några enstaka testförpackningar eller mindre serier till den lokala tillverkaren.

För den med tyngre produktion och krav på många timmars daglig skärning och fräsning finns nu en CNC-router som tagits fram i en specialversion för Plockmatic.

– Egentligen är det här dyra maskiner för tung industriell användning, men vi har fått fram en version med tygklätt bord och med de kraftiga verktygen för skär och fräsning – men med ett pris som startar kring 400 000 kronor. Med den här utrustningen vänder vi oss både till skylttillverkare och traditionell grafisk bransch som vill öka värdet på sina produkter.

Vissa av de produkter vi tar fram integreras inline eller nearline med Plockmatics produkter. I båda fallen innebär det att de får information om vad som ska göras redan från andra enheter. Det kan vara så att en spottlackering läggs på valda ytor i en arbetsgång i en skrivare. Eller så ska hela arket ha en skyddslack i en särskild maskin, direkt efter att det är färdigtryckt.

– Nu när led-härdning kommit in och kompletterar uv, så blir sådana här lösningar betydligt säkrare, billigare att använda och mycket enklare att handha för kunden, konstaterar Tommy Segelberg, som också gissar att det inom det här området kommer att hända mycket framöver.

 

 

 

 

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett