Printar i 2d och bygger i 3d

PUBLICERAD: 26 juni 2018
UPPDATERAD: 26 juni
Dov Gatmon och Jenny Marköö på Mediagården i Höganäs. Istället för att till exempel sälja standardmontrar med tre gånger tre meters väggar kan Mediagården bygga en hel mässa – där den ena montern är olik den andra.

På Mediagården i Höganäs är det konstruktionen som står i centrum, inte själva tryckproduktionen.

Dov Gatmon, Mediagårdens ägare, har stora planer för tryckeriet och den grafiska verkstaden där de bygger sina 3d-konstruktioner.

Mediagården i Höganäs är i nuvarande regi sprunget ur ett annat företag, Infoband, som känns igen för sina id- och engångsarmband. Ägaren Dov Gatmon, som är involverad i flera företag, berättar att det strulade med att hitta en tryckteknik som höll måttet för produkten. Räddningen blev Nize Equipment och deras storformatsmaskiner. Från början fanns inte några tankar på att sköta tryckdelen själv, men när öppningen kom för åtta år sedan om att köpa ett lokalt tryckeri som höll på att gå omkull, så gjorde han slag i saken.
– Jag knackade på. Ägaren undrade hur jag visste att han ville sälja. Två veckor efter det så var det hela klart. Det gick fort, säger Dov Gatmon.
Det lokala tryckeriet var Mediagården. Ett företag som hade existerat i 25 år i Höganäs och gjort resan från reprobyrå till ett lokalt tryckeri. Sedan dess har helt nya affärsområden växt fram. Men det var inte storformatstryck per se som lockade.
– I samband med att vi köpte storformatsmaskinerna till Infoband så började vi fundera på vad vi mer kunde göra med utrustningen. Det som var speciellt med just Swissqprints maskiner var det nära betraktningsavståndet. Att konkurrera med tryckerijättarna inom storformat var aldrig aktuellt.
Rigida och huvudsakligen pappersbaserade material som Re-Board och X-board blev dörröppningen till en helt ny marknad där konstruktion står lika högt i kurs för företaget som att trycka.
– Det är egentligen det som var början på resan som vi befinner oss i. Mediagården har gått från att vara det lilla lokala tryckeriet till att bygga det som vi kallar en grafisk verkstad. Vi bygger saker. Vi printar saker och jobbar med grafik.
– Nu fem år senare har vi kommit ungefär en tredjedel på vägen mot det vi kallar vår grafiska verkstad. Det är dit vi ska.
Egentligen arbetar de mer tredimensionellt än tvådimensionellt:
– Vi printar i 2d och bygger i 3d. Så vi jobbar egentligen i 2,5d, säger han och skrattar.
Dessa konstruktionsbyggen blir lösningar inom inredningsmiljöer, butiksinredning, konferens och mässor. Istället för att till exempel sälja standardmontrar med 3 gånger tre meters väggar kan Mediagården bygga en hel mässa – där den ena montern är olik den andra. Själva trycket sker platt och bygget blir till 3d-konstruktioner, något inte många andra gör, enligt Gatmon:
– Vår starka sida är egentligen studion. Det finns en teknik bakom, inte bara tryckkunskap. Det är där vi har hittat vår nisch, säger han och tillägger:
– Jag vill faktiskt sticka ut hakan och säga att vi är vassast i Sverige på det här. Det är fortfarande en liten nisch men vi är i särklass bäst på det.

Byggmässan Building Green i Köpenhamn 2016. Formgivningen står danska Fie Sahl Kreutzfeldt för som genom åren lärt känna Mediagården och materialet X-board genom flera olika projekt.

Montörer finns i företaget men de arbetar även med samarbetspartners om jobbet så kräver.
De vänder sig helt emot att förknippas med storformatsjättarna i Sverige. Dessa tryckerier är egentligen inte designerns utan snarare pdf-mottagare och projektledare. De är jätteduktiga på det och det har vi själva lite svårt för att klara ibland.
– Vi gör något helt annat. Det är inte vår nisch. Vi har en helt annan kvalitet på trycket och bygger och konstruerar.
– När det gäller stora volymer till billigaste peng där priset blir viktigare än kvaliteten så kan de stora tryckerierna ta de affärerna för de trycker ändå så pass billigt. Då handlar det mer om hur billigt de kan få det per kvadratmeter. Men så fort det blir lite mer komplicerat, med design, konstruktion och utseende är det oss man kommer till.

I dag har Mediagården tolv anställda. Montörer, konstruktörer, tryckoperatörer och så vidare finns i företaget. På montörssidan arbetar de även med samarbetspartners om projekten så kräver. Företaget har de senaste åren växt organiskt i omsättning och antalet anställda. Senaste bokslutet visar strax över tio miljoner kronor.
– Vi räknar med att göra en vinst första gången i år. Att det är så är för att den här resan kräver en väldigt stor kostym. Det är stora ytor och maskiner, och vi har ett stort lager. Det är duktig personal med ett avancerat studiotänk. Det är inte bara att ta en pdf och skicka vidare till tryck. Det finns inget färdigt koncept utan det får vi utveckla själva.
Femårsplanen är utstakad.
– Fem år framåt med organisk tillväxt så skulle jag gissa att vi hamnar mellan 20-30 miljoner kronor och att vi är 15-20 personer. Jag ser inget slut, utan snarare tvärtom. Att växa genom förvärv är inte heller otänkbart.
I fastigheten de befinner sig i har de 1 200 kvadratmeter att röra sig på. Under våren har arbetet pågått med att skapa en mer ändamålsenlig produktion. Det handlar om att kapa transportsträckor och att skapa större produktionsytor. Planen är också är att använda hela kontoret som en enda stor utställningsyta.
– Så när någon kommer in på kontoret ska de kunna se direkt vad vi gör. Mervärdet vi ger kunden är inte produktionen i sig, utan vad vi kan när det gäller design, konstruktion och lösningar. Det är där vi kan ge kunden något extra.

En monter helt av kuber i X-board som återanvändes även året efter.

Försäljningschefen Jenny Marköö lyfter fram några kundprojekt – möbelmässan i Milano och byggmässan Building Green i Köpenhamn. Mediagården kan även stoltsera med att frekvent göra stora uppdrag för Ikea, inte minst för deras stora återkommande event.
– Vi har gjort flera event till dem ett antal år och det är häftigt, väldigt stort och utmanande, säger Jenny Marköö.

Här ses butiksexponeringar som ska skapa en större shoppingupplevelse på Ikea.

Dov Gatmon säger att visuell kommunikation, exempelvis en butikskampanj, kräver snabbare omställning än någonsin förr. Butikerna är föränderliga idag, säger han.
– Det kräver enkla in och ut. Det går inte att stänga butiken en dag för renovering. Du måste kunna gå in med platta paket, bygga upp det utan att det märks och hörs, och på så sätt ska kunden kunna få en ny upplevelse nästan varje gång. Om det är en butik, en galleria ett hotell eller en mässmonter eller mässa spelar ingen roll. Så lite påverkan som möjligt avseende, miljö, ljud och försäljning. Det ska ge så lite avtryck som möjligt – vi ska i princip inte finnas till samtidigt som det ska ske en stor förändring, säger Dov Gatmon.
Planer framåt är att utöka säljet och bli ännu tydligare utåt kring vad Mediagården kan göra som företag.
– Vi har tyvärr varit lite för ont om folk och sälj utåt. Det vi har växt har vi egentligen bara gjort med nöjda kunder som kommit tillbaka och vill ha mer. Nästa sak blir att visa resten av världen hur duktiga vi är på det vi gör, säger Jenny Marköö.
– Vi behöver bli tydligare och ha fler kontaktytor, säger Dov Gatmon.

Under bokmässan i Göteborg skapade Mediagården bland annat en audiobar på uppdrag av Boloform. Lotte Karlefors var ansvarig projektledare för Hois monter.

Den så kallade grafiska verkstaden handlar mer om att kreativt förverkliga kundidéer, tankar och visioner. Det lokala servicetryckeriet där en kund kommer förbi och beställer 20 broschyrer är mer produktionsbaserat. Utmaningen ligger i att förena dessa två verksamheter i bolaget. Möjligen kommer dessa affärsområden mynna ut i två olika bolag på sikt.
– Men samtidigt är det mycket korsförsäljning som sker mellan affärsdelarna.
Dov Gatmon säger att samma resa som digitaltrycket har gjort även pågår inom storformatstrycket. Tryckbranschen har överinvesterat och alla har snabba maskiner idag. Det bidrar till sänkta priser för att de dyra maskinerna ska kunna fyllas upp med tryckjobb.
– Det är maskintillverkarna som driver på. Så är det väl i alla branscher. Men vår styrka som jag upplever det är att det är lösningen i sig som är Mediagården – inte tryckproduktionen.

 

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Cykelfantast ska få Storbildsbolaget att växla upp

Efter några år på ett cykelföretag återvänder den tidigare försäljningschefen Patrick Söderberg till Storbildsbolaget. Som vice vd ska han få Helsingborgsföretaget att växla upp sina strategiska planer för framtiden.  
IMG_3878

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5