Digital förpackning i enstyck

PUBLICERAD: 16 augusti 2018
UPPDATERAD: 16 augusti

De geografiska förutsättningarna kunde knappast vara sämre för McGowans tryckeri. Geografiskt placerade på en ö i Atlanten med bara drygt fyra miljoner invånare. Ändå har de nu gjort en av Europas största satsningar på en digital tryckpress. Den trycker riktigt stora ark, med en tyngdpunkt på wellpapp.

Mal McGowan

Irländaren Mal McGowan gillar att vara först. Så har det varit sedan han såg den första Canon bubblejet färgskrivaren och som första irländare kunde erbjuda ritningskopior i färg. Så fortsatte det när han hittade snabbare lösningar och även började erbjuda utskrift av affischer. Han gladdes över en Durstmaskin där han kunde få ut 15 affischer i timmen och ännu mer när han köpte sin Agfa M-press, där 135 kvm tryckt material kom ut varje timme.

Så har han fortsatt växa, med framför allt fler Durstmaskiner men även med senaste tillskottet i form av en Canon Colorado, som kör på plast.

– Någonstans längs vägen upptäckte jag att vi inte längre höll på med ritningskopiering utan blivit ett tryckeri för storformat, berättar Mal McGowan när jag träffar honom på hans tryckeri i Dublin.

Jag är där för att han nu även blivit först med att köpa Efi Nozomi, som är en fullständigt gigantisk tryckpress som trycker på förpackningsmaterial med 1,8 meter i bredd och upp till 3 meter i längd. Nära 4000 ark wellpapp trycker McGowans i timmen med den här en-pass maskinen med bläckhuvuden över hela bredden, led-torkning av uv-bläcket och en hastighet på över en meter i sekunden.

När jag ser flexibilitet, kvalitet och hastighet, är jag övertygad om att vi kommer att få se flera sådana här maskiner i Norden, med våra många, korta upplagor. Och det gäller även om maskinen är 46 meter lång och 10 meter bred. Vi har tidigare skrivit om en motsvarande maskin som installerats hos Rafael Hinojosa i södra Spanien. De ligger för övrigt nu i förhandling om en andra maskin.

 

 

Läs vidare

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper