Digital förpackning i enstyck

PUBLICERAD: 16 augusti 2018
UPPDATERAD: 16 augusti

De geografiska förutsättningarna kunde knappast vara sämre för McGowans tryckeri. Geografiskt placerade på en ö i Atlanten med bara drygt fyra miljoner invånare. Ändå har de nu gjort en av Europas största satsningar på en digital tryckpress. Den trycker riktigt stora ark, med en tyngdpunkt på wellpapp.

Mal McGowan

Irländaren Mal McGowan gillar att vara först. Så har det varit sedan han såg den första Canon bubblejet färgskrivaren och som första irländare kunde erbjuda ritningskopior i färg. Så fortsatte det när han hittade snabbare lösningar och även började erbjuda utskrift av affischer. Han gladdes över en Durstmaskin där han kunde få ut 15 affischer i timmen och ännu mer när han köpte sin Agfa M-press, där 135 kvm tryckt material kom ut varje timme.

Så har han fortsatt växa, med framför allt fler Durstmaskiner men även med senaste tillskottet i form av en Canon Colorado, som kör på plast.

– Någonstans längs vägen upptäckte jag att vi inte längre höll på med ritningskopiering utan blivit ett tryckeri för storformat, berättar Mal McGowan när jag träffar honom på hans tryckeri i Dublin.

Jag är där för att han nu även blivit först med att köpa Efi Nozomi, som är en fullständigt gigantisk tryckpress som trycker på förpackningsmaterial med 1,8 meter i bredd och upp till 3 meter i längd. Nära 4000 ark wellpapp trycker McGowans i timmen med den här en-pass maskinen med bläckhuvuden över hela bredden, led-torkning av uv-bläcket och en hastighet på över en meter i sekunden.

När jag ser flexibilitet, kvalitet och hastighet, är jag övertygad om att vi kommer att få se flera sådana här maskiner i Norden, med våra många, korta upplagor. Och det gäller även om maskinen är 46 meter lång och 10 meter bred. Vi har tidigare skrivit om en motsvarande maskin som installerats hos Rafael Hinojosa i södra Spanien. De ligger för övrigt nu i förhandling om en andra maskin.

 

 

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Landa Printing överraskade stort på Drupas presskonferens

Med överraskande försäljningssiffror och presentationen av två nya tryckmaskiner var Landa en av de stora överraskningarna på Pre-Drupa Press Briefing i Düsseldorf i slutet av mars. Sign&Print var där.
Landa_01

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5