Digital förpackning i enstyck

PUBLICERAD: 16 augusti 2018
UPPDATERAD: 16 augusti

De geografiska förutsättningarna kunde knappast vara sämre för McGowans tryckeri. Geografiskt placerade på en ö i Atlanten med bara drygt fyra miljoner invånare. Ändå har de nu gjort en av Europas största satsningar på en digital tryckpress. Den trycker riktigt stora ark, med en tyngdpunkt på wellpapp.

Mal McGowan

Irländaren Mal McGowan gillar att vara först. Så har det varit sedan han såg den första Canon bubblejet färgskrivaren och som första irländare kunde erbjuda ritningskopior i färg. Så fortsatte det när han hittade snabbare lösningar och även började erbjuda utskrift av affischer. Han gladdes över en Durstmaskin där han kunde få ut 15 affischer i timmen och ännu mer när han köpte sin Agfa M-press, där 135 kvm tryckt material kom ut varje timme.

Så har han fortsatt växa, med framför allt fler Durstmaskiner men även med senaste tillskottet i form av en Canon Colorado, som kör på plast.

– Någonstans längs vägen upptäckte jag att vi inte längre höll på med ritningskopiering utan blivit ett tryckeri för storformat, berättar Mal McGowan när jag träffar honom på hans tryckeri i Dublin.

Jag är där för att han nu även blivit först med att köpa Efi Nozomi, som är en fullständigt gigantisk tryckpress som trycker på förpackningsmaterial med 1,8 meter i bredd och upp till 3 meter i längd. Nära 4000 ark wellpapp trycker McGowans i timmen med den här en-pass maskinen med bläckhuvuden över hela bredden, led-torkning av uv-bläcket och en hastighet på över en meter i sekunden.

När jag ser flexibilitet, kvalitet och hastighet, är jag övertygad om att vi kommer att få se flera sådana här maskiner i Norden, med våra många, korta upplagor. Och det gäller även om maskinen är 46 meter lång och 10 meter bred. Vi har tidigare skrivit om en motsvarande maskin som installerats hos Rafael Hinojosa i södra Spanien. De ligger för övrigt nu i förhandling om en andra maskin.

 

 

Läs vidare

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Inkjetprinter i B1-formatet med integrerad förädling

MGI tillsammans med Konica Minolta lanserar AlphaJET, världens första digitala inkjetpress i B1-formatet som skriver ut i ett pass och har efterbehandlingsmöjligheter inline.
MGI-AlphaJet

Kniper eftertraktat avtal med Fujifilm

Gibon har sedan tidigare Konica Minoltas och Ricohs digitalpressar och skrivare i sitt utbud. Nyligen blev det klart att företaget även blir svensk återförsäljare för Fujifilm.
Daniel_Nyström_Gibon

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1