Högvolymprinter med stort färgomfång

PUBLICERAD: 20 augusti 2018
UPPDATERAD: 20 augusti
Mike Murphy, produktchef på Riso, står vid den snabba färgskrivaren ComColor GD9630 som har implementerats med en grå färg utöver CMYK-färgerna.

Riso kan stoltsera med att ha en snabb produktionsskrivare. Men förutom att A4-arken matas fram i en hastighet av 160 sidor i minuten så har en ny grå färg adderats för att ge skarpare texter, skönare övergångar i gråskalan, och mer djup i färgbilderna.

 

I början av 2017 tog den japanska tillverkaren Riso till orda igen. De byggde vidare på framgången med sin standardmaskin – och lanserade ComColor GD9630. När den här produktionsskrivaren kommer på tal går det inte att undgå att prata om utskriftshastigheten. Den skriver ut 160 A4-ark i minuten, jämfört med föregångarens 120 sidor i minuten. Dubbelsidigt är hastigheten densamma, med skillnaden att antalet ark som skrivs ut halveras till 80 stycken.
– Såvitt vi vet, och vi är ganska säkra på det, så är det den snabbaste arkmatade färgskrivaren i världen när det gäller att skriva ut a4-ark. Ingenting annat slår den här oavsett vilken teknik som används, säger produktchef Mike Murphy när vi träffas på Risos anläggning strax norr om London.

Han förklarar att en av fördelarna med inkjetmaskinen är att utskrifterna sker i en kall process. Arken utsätts inte för någon fukt och kommer ut kalla ur skrivaren, vilket gör att det inte uppstår någon statisk elektricitet eller att papperet böjs under processen. Det gör skrivaren ideal för utskrifter för att till exempel producera foldrar eller informationsblad.

Det unika med just ComColor GD9630 är att den utöver CMYK-färgerna har fått ett större färgomfång genom en femte färg – en grå sådan.
– Det fina med den grå färgen är att den hjälper till att förhöja den svarta färgen och således hela gråskalan. Det blir en mjukare gråskala speciellt i monokromatiska utskrifter, som många av våra kunder kör. Samtidigt förbättrar den färgomfånget även i CMYK. Den grå färgen skrivs aldrig ut separat. Den står alltid i relation till en annan bläckfärg.

Den grå femte färgen bättrar på för en mjukare gråskala och skarpare svart.

Mike Murphy försäkrar att trots att skrivaren har fem färgkanaler så läggs det lika mycket färg per sida som om det endast hade funnits fyra färger.
– Det är samma mängd bläck fast utspritt över fem färger.

Många bläck för inkjetmaskiner idag är vattenbaserade oavsett om det handlar om toner- eller pigmentbläck. Riso använder ett oljebaserat pigmentbläck vilket är en av anledningarna till att arken kommer ut helt torra ur maskinen.
– Eftersom vi har en så hög utskriftshastighet så är det ett måste för oss att bläcket torkar direkt. Bläcket torkar så fort det vidrör papperet. Om det skulle vara ett vattenbaserat bläck så skulle det bli problem – vattnet skulle inte absorberas av papperet, säger han och tillägger att ett användningsområde för skrivaren är inom säkerhetstryck eftersom bläcket fäster permanent på arket.
– Om du skulle få för dig att försöka ändra siffrorna i ditt bankutdrag så skulle du bli tvungen att förstöra papperet. Det skulle bli tydligt att någon har manipulerat papperet.

Hela skrivarens motor och teknik är utvecklad av Riso. För att starta upp maskinen kopplas den enkelt in i ett vanligt vägguttag. Innanmätet ser ut som i många andra maskiner, men eftersom ingen värme används i utskriftsprocessen så finns det inga varma element att bränna sig på om man stoppar in handen. Skrivaren ger heller inte ifrån sig några miljöfarliga partiklar, så att koppla till en ventilationsanordning är alltså inte nödvändigt.
– Vi tillverkar och bygger det mesta i våra maskiner, men skrivhuvuden köper vi från Toshiba Tec. De är dock justerade i enlighet med våra specifikationer, säger han och visar att skrivhuvudena sitter fixerade på rad och inte rör sig när de lämnar ifrån sig bläckdropparna. Det enda som rör sig är papperet.

Utskrifter sker i en kall process som gör att arken utsätts inte för någon fukt.

Maskinens ordinarie pappersmagasin i kombination med tre pappersfack rymmer totalt 2 500 vanliga A4-ark. Väljer man att addera en högstapeliläggare så är det möjligt att ladda maskinen med upp till 5 500 ark för kontinuerlig inmatning. Det gör att operatören slipper stanna maskinen för att fylla på mer papper. I andra änden av skrivaren, så kan du komplettera med en stacker som samlar upp 4 000 ark. Här finns också en så kallad switch back unit. Skriver du ut i simplex så kan du själv bestämma om du vill att arken ska levereras och samlas upp med den tryckta sidan uppåt eller nedåt – något som varken inverkar på utskrifts- eller uppsamlingshastigheten.

Till högvolymsskrivaren tillhandahåller Riso även en serverlösning från EFI, baserad på plattformen Fiery FS200 Pro, som är speciellt utvecklad och optimerad för ComColor GD9630.
– När du ska ge dig på att producera större volymer är Fieryn önskvärd, för den har mycket mer processorkraft. Du får även mer kontroll över färgen. Om du ska matcha färger så är den här laddad med en mjukvara så att du kan isolera, identifiera och ändra färger i olika filer. Den integreras också lätt in i ett produktionsflöde.

Mike Murphy vill även lyfta fram en annan maskin. Han pekar då på standardmaskinen GD 7330, som i dag används på många av Storbritanniens stora och mellanstora skolor som har någon typ av vaktmästeri. Där skriver de ut sitt egna utbildningsmaterial, kursanteckningar och informationsblad. I många fall har de även kopplat på efterbehandlingsutrustning för att kunna häfta och falsa. Även om den är långsammare än Comcolor GD 9630 så slår den de flesta andra tillverkare i det här skrivarsegmentet på fingrarna med sina 130 sidor i minuten.
– I andra änden har vi den här maskinen på några av de största tryckerierna i Storbritannien. Av de 20 största finns den i alla fall på åtta av dem, säger Mike Murphy och pekar på Comcolor GD 9630 samtidigt som han tillägger att tryckerierna oftast kör med fyra maskiner igång samtidigt där de bland annat producerar bank- och myndighetspapper.
– Ett bra komplement till den redan befintliga maskinparken för många tryckerier som redan har investerat i stora dyra maskiner, förtydligar han

Högvolymsprintern finns även installerad på sjukhus, hos myndigheter och inom detaljhandeln.
– Alla som mer seriöst vill producera utskrifter i större volymer blickar nog snarare mot en ComColor GD9630, där det finns ett behov av en pålitlig maskin med hög printhastighet. Och vi kan erbjuda en låg sidkostnad.

Skrivaren har i detta utförande en högstapeliläggare vilket gör att det går att ladda maskinen med totalt 5 500 ark.

Största pappersformatet som går att skriva ut sträcker sig över SRA3 – upp till 340 x 550 millimeter. Exempelvis går det alldeles utmärkt att trycka tidningslöpsedlar. Den övervägande delen användare skriver ut i A4, men även en del A3 går åt. Att det endast går att skriva ut obestruket papper har inte varit några större bekymmer bland intressenter:
– Vi har inte stött på många invändningar mot maskinen på grund av att den inte kan skriva ut på bestruket papper. Man köper en maskin för att göra en visst typ av jobb. Och de förstår vad de köper.

 

Läs vidare

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper