Ny inspiration med ny produktchef

Canons produktchef Tomas Lagerberg (till vänster) gillar att vara spindeln i nätet.

När Canon sökte ny produktchef för Industrial & Production Solutions, bestämde de sig för en person som både har erfarenhet av entreprenörskap och att driva företag. Det blev Tomas Lagerberg som dessutom har ett väldigt nära förhållande till Canons videokameror.

– Jag tycker om produktchefsjobbet för att du är med i allt – högt som lågt. Du är spindel i nätet. Jag trivs med det, säger Tomas Lagerberg, som de senaste åren arbetat som filmmakare, men innan dess har över 20 års erfarenhet från IT-branschen.

Tomas Lagerberg konstaterar att det här är ett klassiskt produktchefsjobb, där han har ett finger och ett öra med i allt. Han ansvarar för alla professionella produkter, såsom ImagePRESS, Colorado, imagePROGRAF och Arizona samt efterbehandling med produkter från samarbetspartners som Plockmatic, Hunkeler, SDD och Fotoba. Till det kommer hela portföljen av mjukvaror för professional print, med produkter som Canons egna PRISMA Workflow solutions och stora delar av EFI:s Fierysortiment.

 

– Att börja hos Canon har varit som att komma hem. Jag har ju varit i en annan del av branschen men känner att det är här som produktchef jag vill vara.

 

Vad tar du med dig från It och från fyra år som frilansfilmare?

– Det skadar inte om man har en sådan bakgrund. Jag tror att jag tänker utanför boxen. Man kan säga att mina senare års erfarenhet gjort att jag nu inte kommer närmast från branschen – även om min bakgrund är därifrån. Exempelvis har jag har tidigare sålt fotosättare, jobbat med rippar och varit egen företagare, så jag har lätt för att identifiera mig med Canons professionella kunder och jag vet hur det är att driva eget. Med mig i bagaget har jag också erfarenhet av att förhandla med stora företag så jag räknar med att vara ett stöd inom allmän affärsutveckling.

– Men med mig har jag också en erfarenhet av att förhandla med stora företag och det har man nytta av när man som litet företag ska ha svar. Så jag räknar med att vara ett stöd inom allmän affärsutveckling och med erfarenhet av att vara kund till de stora bolagen.

– Vi har en återförsäljarkanal som är väldigt duktig på att sälja våra stora bläckstråleskrivare för fotoutskrifter. Även den delen är jag ansvarig för.

Fotogrejorna, med tolv färger och extrem fotokvalitet, går som tåget. Det är där vi för närvarande har den största volymen i antal enheter. Så även det är spännande att hålla på med.

– Som fotograf har jag bara kört Canons pro videokameror. Och på fritiden fortsätter jag att hålla kurser på skolan där jag gått. I dag filmar jag dock mest med min systemkamera, avslutar Tomas Lagerberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafiska Företagen tar strid med
reformpaket mot statliga jätten

Grafiska Företagen, Citymail och 21 Grams som ingår i initiativet Arena för framtidens distribution fortsätter med svidande kritik mot statliga Postnord som de menar utnyttjar sin dominerande ställning och motarbetar en sund konkurrens. Fem politiska reformförslag har lagts fram för att begränsa Postnords ställning på produktions- och distributionsmarknaden.

Publicerat av: